İrlanda vs İngiltere

İrlanda ve İngiltere’yi sizler için karşılaştırdık. Bir çok alanda yaptığımız karşılaştırma ile iki ülke hakkında detaylı bilgiler edinebilirsiniz. İşte İngiltere ve İrlanda hakkında bilgiler…

1.En Fazla Türk Nufusu Hangi Ülkede?

İrlanda, Türk’lerin dünyada en az vatandaşlığa sahip olduğu ülkelerden biridir. Fakat 2021 yılı itibariyle Türk öğrenci sayısında ciddi bir artış olmuştur. Yine de İngiltere, Malta gibi diğer ülkelerle kıyaslandığında bu sayı çok yüksek değildir.

Birleşik Krallık İçişleri Bakanlığı tarafından açıklanan verilere göre Birleşik Krallık’ta yaklaşık 850.000 Türk yaşamaktadır. Bu sayının Londra’da yaşayan kısmı 450.000 kişi civarındadır.

İrlanda ve İngiltere Türk Sayısı

2. İrlanda vs İngiltere Dil Okulu Fiyatları 2024

Her iki ülke içinde 25 haftalık dil okullarına bakacak olursak, İrlanda bu konuda hem biraz daha ucuz olmasından hem de Türk Lirasına çevirdiğimizde Euro’nun Sterling’e göre daha değersiz olmasından bir adım öne çıkıyor. İrlanda’da 25 haftalık dil okulları fiyatları 8.000€ ile 15.00€ arasında değişiklik göstermektedir. İngiltere’de Londra ve Cambridge gibi şehirlerde 25 haftalık dil okullarına baktığımızda ise bu rakam 3.500£ ile 5.000£ arasında yoğunluk göstermektedir. Ancak, 15.000£’a kadar çıkan dil okulları bulabilirsiniz.

Güncel listelere İrlanda Dil Okulu Fiyatları sayfasından ulaşabilirsiniz.

3. İrlanda ve İngiltere Çalışma İzni

İrlanda’da herhangi bir dil okulunda, minimum 15 saatlik herhangi bir İngilizce dil eğitimi programına minimum 25 hafta dahil olmanız durumunda yasal olarak yarı zamanlı olarak çalışmaya hak kazanıyorsunuz. Hatta, İrlanda’da 25 hafta dil okuluna dahil olursanız İrlanda hükümeti size 8 aylık bir vize veriyor. 1 Haziran – 30 Eylül ve 15 Aralık – 15 Ocak tarihleri arasında tam zamanlı çalışabilirsiniz.

İngiltere’de ise bu süreç oldukça karışık ve zor diyebiliriz. İngiltere’de de bu hakka sahip olmanız için minimum 6 aylık bir dil okuluna kaydolmanız gerekmektedir. İngiltere’de yarı zamanlı çalışmaya hakkınızın olması için Tier 4 vizesi denilen vizeye sahip olmanız gerekmektedir ama bu vizeyi alabilmek için onların belirlemiş olduğu puanlama sisteminden 40 puan almanız ve belirli bir seviyede İngilizceniz olması gerekmektedir. Bu şartları da sağladıktan sonra, eğer dil okuluna veya lisans seviyesinin altındaki bir seviyeye katılıyorsanız haftalık maksimum 10 saat çalışabilirsiniz. Lisans veya üstündeki seviyelerde haftalık 20 saate kadar çalışabilirsiniz. Şartlar bunlar ancak, İngiltere’de bu hak pekte kullanılabilen bir hak olmadığını belirtmek isteriz.

İrlanda ve İngiltere Çalışma İzni

4. Saatlik Asgari Ücretler (2024)

İrlanda’da yarı zamanlı çalışma hakkına ne kadar kolay sahip olabileceğinizi ve İngiltere’de ise ne kadar zor olduğunu gördük. Peki hangisinde saatlik ve aylık daha fazla kazanabilirsiniz bunu karşılaştıracağız. İrlanda saatlik asgari ücret olarak dünyada en yüksek maaşı ülkelerin başındadır. İrlanda’da saatlik asgari olarak 12.70€ kazanacaksınız. Haftalık 20 saatlik çalışma izni sayesinde aylık 1016 Euro kazanabilirsiniz Ayrıca İrlanda’da iş bulmak oldukça kolay. Gelen öğrencilerin neredeyse tamamı işlerini ilk 1 ay içerisinde buluyorlar. 

İngiltere’de ise saatlik asgari ücret günümüzün kurundan 11.78€’dur. Dil okuluna yazıldığınızda haftalık maksimum 10 saat çalışabileceğinizden yola çıkarak hesapladığımızda aylık ortalama olarak 380€ civarında kazanabilirsiniz.

İngiltere ve İrlanda Saatlik ücretler

5.Euro vs Sterlin

Her iki ülkede şu an için Avrupa birliğine üye olmasına rağmen İngiltere’de kullanılan para birimi Pound ’dur. İrlanda’da kullanılan para birimi Euro’dur. Euro / Pound paritesine bakacak olursak 1€ = 0,87£.

Euro ve Pound karşılaştırması (İngiltere ve İrlanda)

6. İklim

İrlanda adası, İngiltere’nin bulunduğu adadan hemen sonra gelmesinden dolayı ikisinin de iklimi aşağı yukarı aynı diyebiliriz. Genel olarak, ikisi de kapalı, yağışlı ve nemli bir havaya sahiptir.

İrlanda ve İngiltere Vize

7. Vize: İngiltere vs İrlanda

İrlanda vizesiyle sadece İrlanda’ya girebilirsiniz. Tek istisna, Kuzey İrlanda’yla kara sınırında herhangi bir pasaport kontrolü yapılmadığından oraya geçişiniz serbesttir.

İngiltere vizesi için de aynı durum geçerli diyebiliriz. İngiltere vizesiyle sadece Büyük Britanya’daki ülkelere ve İrlanda’ya girebilirsiniz. Her iki ülkenin vizesiyle de Avrupa’daki ülkelere geçemezsiniz.

İngiltere ve İrlanda Vizesi karşılaştırma

8. İnsanları ve Aksanları

İrlanda ve İngiltere tarihi süreç içerisinde birbirlerine yakın olmalarından ve İngilizlerin, İrlandalıları uzun süre kontrolü altında tutmasından dolayı kültürel olarak aralarında çok ufak farklılıklar bulunmaktadır.

Örneğin, geleneksel İrlanda kahvaltısında olup da geleneksel İngiliz kahvaltısında olmayan iki kahvaltılık; white pudding ve sodalı ekmek. Başka bir örnek verecek olursak, İngilizler çaylarına süt ekleyerek içiyorlar ve İrlanda’da da çoğu kafede çay istediğinizde size yanında sütte vereceklerdir. Bunlar dışında, her iki ülkenin insanında oldukça kibar, nazik ve her şeyde teşekkür edip her şeyde özür dilediklerini söyleyebiliriz.

Tarihi süreci bu kadar iç içe olan ve kültürleri bu kadar iç içe geçmiş ülkelerin konuşulan dili ve aksanı da tabi ki birbirine çok yakın. İrlanda’da resmi dillerden birisi de İrlandaca (Gaelic). Ancak, bu dil zamanla kullanılmamaya ve unutulmaya başlandı.

İrlanda ve İngiltere Aksanları

İlginizi Çekebilir

Menü