Dublin Şehrinin Büyüleyici Atmosferi

İrlanda’da Dublin City Üniversitesi’nde (DCU) 10 haftalık dil okuluna kayıt olan ve Hazelwood öğrenci yurdunda kalan öğrencimiz, Ayber Ulaş Keskin, neler yaşadı? İrlanda tecrübesini sizler için paylaştı.

 

DCU’da Dil Okulu Öğrencisi Olmak

Okulum üniversite olduğu ve büyük bir kampüsün içinde yer aldığı için kalabalık öğrenci guruplarına ev sahipliği yapıyordu. Okulun düzenli haftalık sosyal aktiviteleri ile pek çok etkinliğe katılma fırsatı buldum. İngilizce konuşabileceğim ve İngilizcemi geliştirebileceğim yeni arkadaşlar edinmek gerçekten zevkliydi.

Dublin City Üniversitesi’nin kendine ait küthüphanesi, süpermarketi, pub’ı, kafesi ve fittnes center’ı bulunmakta. Ayrıca Dublin pahalı bir şehir olmasına rağmen, yine kampüs içersidinde 5 ile 10 euro arasında karnımı doyurabiliceğim restorantları mevcuttu. Eğitim kalitesi öğretmenlere göre değişmekte. İlk iki sınıfımda gayet ilgili, başarılı ve işinin ehli öğretmenler dersime giriyordu. Ardından geçiş yaptıpığım sınıfta ne yazıkki aynı alıştığım ortamı bulamadım. Seviye tespiti konusunda biraz daha detaylı bir sınav yapılmasını tercih ederdim. 

İrlanda’da Öğrenci Yurdunda Konaklama – Hazelwood

Kaldığım yer 4 tek kişilik oda ve bir ortak mutfaktan oluşuyordu. Benim gittiğim zamanda odaların ve yurdun neredeyse çoğu boştu. Yurdu sezonluk işçilerle paylaşıyorduk. Okula mahalle arasından yürüyerek 15 ile 20 dk arasında ulaşıyordum. Bu yürüyüşlerim esnasında İrlanda’nın yerli insanlarıyla tanışma fırsatı edindim.

Hazelwood öğrenci yurdu, duvarlar ile çevrili ve güvenlik kamerası ile sürekli denetim altındaydı. Kapıda giriş çıkışlar manyetik anahtarlı geçiş sistemi ile sağlanıyordu. Güvenlikle ilgili herhangi bir sorun yaşamadım. Ayrıca yurt, alışveriş merkezine 15 dakika, süpermarkete 7 dakika yürüme mesafesindeydi. Bu yüzden bütün ihtiyaçlarımı rahatlıkla karşılayabildim.

Yurdun hemen karşısında kocaman bir GYM -spor salonu- vardı ve bir ay boyunca sporumu orada yapma imkanım oldu. Ayrıca yurdun bulunduğu güzargahta doğa yürüyüşü yapabildiğim yanında ufak bir göle sahip kocaman ağaçlık yeşil alan mevcuttu. Yurdum şehir merkezine 6km uzaklıktaydı ve gitmek için otobüsleri kullanmam gerekiyordu. Gece 11’den sonra otobüsler hat ve tarife değiştirmekte. Bu yüzden, normalde 2 euro olan otobüs ücretleri 5 euro gibi bir rakama dönüşüyor ve 11’den sonra otobüs her zaman denk gelmiyor. Bir kaç kez şehir merkezinden yurda yürümüşlüğüm var ama yaklaşık iki buçuk saat sürmekte. Taksi fiyatları da şehir merkezinden yurdun önüne kadar yaklaşık 20€ civarında. 

 

İrlanda’da Unutamadığım Bir Anı

Bir gece yarısı şehir merkezinden dönerken otobüste uyuya kalmış ve gözümü havalimanında açmıştım. O geceyi Dublin havalimanının banklarında uyuyarak geçirdim. 

  

İrlanda’ya Gelecek Olanlara Tavsiyelerim

İrlanda’dan güzel ve unutulmaz anılarla dönmek isteyenler için nacizane birkaç tavsiyem olacak. 

1- Şehri olabildiğince gezip yeni insanlarla tanışılmalı.
2- Kuzey İrlanda ve İskoçyaya gidilebiliyor pasaport kontrolü olmadan buralara kesinlikle gidilmeli. (Tabii bu yasal değil ama günübirlik turlarla gidilebiliyor.)
3- İrlandanın yerli biraları, donutları ve dondurmaları kesinlikle denenmeli.

 

Ayber Ulaş Keskin

 

 

Menü