İrlanda’da Geçen En Verimli Yaz Tatilim

 

Merhabalar, ben Oğuz Selçuk Yakın Doğu Üniversitesi Deniz işletmeciliği ve Yönetimi bölümü 4. sınıf öğrencisiyim. İrlanda – Dublin’de 2013 yazında 15 Temmuz ve 23 Eylül tarihler arasında Eğitim İrlanda aracılığı ile 10 haftalık bir dil eğitimi için geldim. İrlanda’da geçirdiğim zamanın hemen hemen her yönüyle çok eğlenceli ve çok verimli geçtiğini çekinmeden söyleyebilirim.

 

Dublin’i Merak Edenlere 

Benim aklımda yer eden Dublin; şirin, çok metropol olmayan hemen hemen her çeşit imkanın bulunduğu, yaz aylarında sıcaklığın tam kıvamında geçtiği bir Avrupa şehridir. Bu 10 haftalık eğitim süresi boyunca gerek şehri tanıma imkanım gerekse bize gayet sıcak olan İrlandalılar hakkında güzel izlenimler edinme fırsatım oldu. Dublin’den biraz daha bahsedecek olursam; müzeleri, yaşam alanları, tabi bunların arasında en önemlisi yeşil parkları, ünlü nehri Liffey River ve insanı boğmayan şehir yaşamı ile dil öğrenmek isteyen herkesin yüksek verim alabileceği bir şehir.

İrlandalı Aile Yanında Konaklama

Eğitim İrlanda konaklama konusunda bir çok seçenek sundu. Eğitim sürem boyunca onların aracılığıyla İrlandalı bir aile yanında kaldım, orada da gayet hoş karşılandım ve bana karşı sıcak tavırlarını hiç eksik etmediler. Gerek temizlik gerekse yemek konusunda orada kaldığım süre zarfında hiç sıkıntı yaşamadım.

 

İrlanda’ya Gelmeden Önceki Önyargılarım

İrlanda’ya gelmeden önce eminim ki İngilizce lisanını pratik yapma arzusu güden herkeste olduğu gibi bende de İngilizce İngiltere’de öğrenilir ön yargısı vardı, hatta bu, İrlanda ile tanışana kadar devam etti diyebilirim. Ancak gittiğimde gördüm ki, arkadaşlarımdan duyduğum İngiltere izlenimlerine nispeten İrlanda’nın İngilizceyi ilerletmek için daha etkili bir yer olduğunu çekinmeden söyleyebilirim. Bunun sebebi diğer büyük Avpura ülkelerine nazaran, özellikle İngiltere’ye hemen hiç yok denecek kadar çok az sayıda göçmenin yaşadığı ve sokakta ya da başka bir halka açık yerde gezerken saygılı ve ana dillerinin İngilizce olduğu insanların olmasıdır. Bunun bir diğer sebebi de Türk öğrenci veya daimi ikamet eden insan sayısının yok denecek kadar az olmasıdır. İngilizce dil aksanları konusunda da ön yargılarım yoktu diyemem ama şehirde yaşayanların gayet anlaşılır aksanları vardı.

İrlanda benim için en verimli yaz tatillerimden birisi oldu. Tabi birkaç eksisi de yok değil. Bunlar, yaz ayının kısa sürmesi ve her an yağmur yağabilme potansiyeli olan bir yer olması. Bu yüzden şemsiyeyi hiç yanımızdan eksik etmemek gerekir. Yağmuru sevenler için hiç eksisi olmadan, dört dörtlük bir ülke olabilir. Bunun dışında tüm samimiyetimle söyleyebilirim ki her şey çok harikaydı. Eğitim İrlanda’ya yardımlarından ve danışmanlığından dolayı teşekkürlerimi sunarım.

 

Oğuz Selçuk

 

 

Menü