İrlanda’da Nasıl İş Bulunur? Ben Nasıl Buldum? 

İlk şartımız eser miktarda İngilizce bilmek ve kendimizi ifade edebilecek cesareti kendimizde bulmak. Aslında ikincisi daha önemli diyebilirim. 🙂 Eğer aradığınız çok fazla bir kriter yoksa İngilizcenizin yetersiz oluşu veya İngilizcenizin yetersiz olduğunu düşünmenin ya da İngilizce seviyenizin sizi tatmin etmeyişinin, iş bulmak adına çok büyük bir problem olmadığını düşünüyorum.

Türkiye’den ayrılırken buradaki İrlanda’daki dil eğitimimin sonuna kadar yetecek kadar parayla gelmem sebebiyle çalışmayı düşünmüyordum. Ama özellikle konaklama konusunda buranın biraz pahalı olması, eski ev sahibimden depozitomu alamamam beni ciddi anlamda çalışmaya teşvik etti. Neden depozitoyu alamadım? Çünkü İrlanda’da evi boşaltınca depozito alabilmek için yerinize kalacak başkasını bulmanız gerekmektedir. İrlanda’ya geldikten sonra burada kalmaya karar vermem de iş arama kararımı pekiştirmeme yardımcı oldu.

İrlanda’da İş Aramaya Ne Zaman Başlanır?

Burada 2 ayımı geçirdikten sonra iş aramaya başladım. Zaten geldiğiniz gün GNIB Card göçmenlik kartı yeni adıyla IRP card (resmi olarak çalışma izni almak için bu kartı almanız gerekiyor) almak isteseniz bile en erken 1 ay sonrasına randevu alabiliyorsunuz. (Bazı arkadaşlar daha İrlanda’ya gelmeden önce GNIB için randevu alabilmişler, yeni öğrencilere tavsiye ederim.) Bu kartı almayı müteakip en kısa zamanda PPS(Çalışma Kartı) almak için başvuru yapmanızı öneririm. Böylece çok fazla vakit kaybetmemiş olacaksınız. Çalışma kartını alabilmek için bir iş yerinden çalışacağınıza dair bir yazı almak veya ehliyet bilgilerinizle internet üzerinden bir form doldurmanız gerekmektedir.

İrlanda’da İşe Nasıl Başvurulur? 

İnternetten iş başvuruları yapsam da pek fazla dönüş alamadım. Aldığım dönüşler ise daha önce tecrübem olmaması nedeniyle olumsuzdu. Yüzyüze görüşerek çıktısını aldığım özgeçmişlerimi dağıtmamın daha yararlı olacağını düşündüm. Ve 3 hafta sonra bir restoranda bulaşıkçılık yapmaya başladım. 7-8 saat boyunca aralıksız bulaşık yıkamanın ne kadar zor olduğunu tecrübe ettim 🙂 Ve daha iyi şartlarda çalışabilmek için sürekli olarak iş aramaya devam ettim. Garsonluk yapacak kadar İngilizce bildiğimi düşünüyordum. 3 hafta sonunda hayallerimdeki işe kavuştum :)) Artık bir garsonum 🙂

Yakın zamanda bir oyun firmasında Türkçe tercümeleri düzeltmek için Türkçe bilen eleman aradıklarını öğrendim ve oradan dönüş aldım. İnşallah orada çalışmayı umuyorum.

İrlanda’da İş Bulma ve Prosedürler Zor mudur? 

İş bulduktan sonra resmi prosedürün ve evrak işlerinin nasıl işlediği konusunda pek kafanızı karıştırmamanızı ve akışına bırakmanızı öneririm. Bunlar normal zeka seviyesinde her insanın kolaylıkla üstesinden gelebileceği şeyler. İhtiyacınız olan tek şey birazcık tecrübesi olan bir insandan fazlası değil. Ama siz daha fazlasına sahipsiniz, çünkü artık Eğitim İrlanda’nın kanatları altındasınız. :)) 

Şevval Kayacan

İlginizi Çekebilir





Menü