Nasıl İrlanda Vatandaşı Olunur?

İrlanda’nın huzurlu, rahat ve özgürlükçü yaşam şartları bir çok kişide İrlanda’da uzun süreli kalmanın hayalini ister istemez kurduruyor ve tabiki sonucunda herkes nasıl İrlanda vatandaşı olacabileceği araştırıyor. Bu yazımızda sizler için nasıl İrlanda vatandaşı olabileceğinizi açıklıyoruz.

1-İrlanda’da Yüksek Lisans

Öncelikle tabi ki farklı bir kaç yöntem var ancak en kolay yolu İrlanda’da master yapmaktan geçiyoruz diyebiliriz. İrlanda’da yüksek lisans hakkındaki yazımıza buradan ulaşabilirsiniz. İrlanda’da master yaptıktan sonra size 2 yıl geçerli 1G vizesi veriyorlar. Bu 2 yıl içerisinde İrlanda’da tam zamanlı olarak çalışabiliyorsunuz ve 2 yılın sonunda ise çalıştığınız firma sizden memnunsa work-permit yani çalışma izni alarak orada devam etmenizi sağlıyor. Totalde 5 yıl bu şekilde çalışmanız durumunda İrlanda vatandaşlığını almaya hak kazanıyorsunuz.

2-Tam Zamanlı Çalışma

Diğer bir seçenek master yapmadan direkt 5 yıl tam zamanlı çalışmayı denemek ancak buradaki önemli nokta firmalar size direkt olarak work-permit çıkarmaya sıcak bakmıyorlar. Avrupa Birliği şartları gereği de belirli prosedürleri var ve kimse çok nadir bulunan bir özelliğiniz olmadığı sürece buna sıcak bakmıyor. Master’dan sonra sizin direkt olarak çalışmaya hakkınız olduğundan firmalar sizi 2 yıl deniyor ve ondan sonra çalışma izninizi alıyor. Bu daha kesin yöntem diyebiliriz.

Burada en çok sorulan sorulardan birisi de; dil eğitimine geldiğimde de çalışıyordum bunlar o 5 yıla dahil ediliyor mu? Maalesef öyle bir durum söz konusu olamıyor.

3-İrlandalı Birisi ile Evlenmek

Diğer seçeneklerden birisi de İrlandalı birisi ile evlenmek. Ancak, İrlanda’da evlenmenin çok farklı ve değişik kuralları var diyebiliriz. Belirli bir süre birlikte olduğunuzu ispatlamanız gerekiyor ve evlendikten sonra da belirli bir süre boşanma hakkınız olmuyor. Eğer bu yolla İrlanda’da yaşamınızı sürdürmeyi düşünüyorsanız; Avrupa’da evlenmenin basit olduğu ülkelerin vatandaşlarından birisiyle evlenip İrlanda’ya yerleşmenizi öneririz. Bu şekilde çok daha kolay olacaktır.

Youtube kanalımıza abone olarak İrlanda’da eğitim ve yaşam hakkında ki videolarımızı izleyebilirsiniz.

Bu yazımızı beğendiyseniz ya da İrlanda ile ilgili daha fazla bilgi almak istiyorsanız buradan diğer yazılarımızı da okuyabilirsiniz.

İlginizi Çekebilir

Menü