İrlanda vs Malta

İngilizcemizi geliştirmenin en iyi yolu İngilizce konuşulan bir ülkede dil eğitimi almaktan geçiyor. Araştırma yaparken karşımıza bir çok ülke çıkıyor. Bu ülkeler arasında da özellikle ikilemde kaldığımız ülkeler İrlanda ve Malta. Gelin İrlanda mı Malta mı sorunun cevabını artılarını eksilerini birlikte değerlendirelim.

1- Konuşulan Dil ve Aksan

Her iki ülkede de resmi dillerden biri İngilizce’dir. Bunun dışında İrlanda’da İrlandaca (Galce) ve Malta’da Maltaca resmi dil olarak geçmektedir.

İrlanda’da İrlandaca bilen birini bulmak bile oldukça zorken, kendinizi Malta sokaklarında gezerken konuşulan İtalyanca ile Arapça arası konuşulan bu dilin ne olduğunu anlamaya çalışırken bulabilirsiniz. İrlandalıların bir çoğu, özellikle gençler, İrlandaca en fazla bir iki kelime bilirler. Sadece İrlanda’da öğretmen olabilmek için İrlandaca bilme şartı aranır.

Aksan olarak ise Malta’nın neredeyse tamamında, İrlanda’nın ise sadece kırsal kesimlerinde aksan hissedilir. Dublin’de konuşulan ingilizce oldukça açık ve anlaşılırdır.

2- Çalışma İzni

İrlanda’da 25 haftalık dil okulu programlarına Work and Study ismi verilmektedir. Minimum 25 haftalık kursa kayıt olanlar, yasal olarak haftada 20 saat part time çalışma iznine sahip olmaktadırlar. Yaz tatili ve sömestr dönemlerinde ise haftada 40 saat full-time çalışma hakkı vardır.

İrlanda’da saatlik asgari ücret 12.70 eurodur.

Malta’da ise çalışma izni 90 günün sonunda başlamaktadır. Yani, ilk 3 ay çalışma imkanı yok. Öğrencinin iş için anlaştığı iş yeri sahibi, İş ve İşçi Bulma Kurumu gibi görev yapan JobsPlus’a başvurmalı ve AB vatandaşı birisi yerine neden AB dışından bir çalışana ihtiyaç duyduğunu ıspatlaması gereklidir. İrlanda için böyle bir şart aranmamaktadır.

Malta’da saatlik asgari ücret 5.34 eurodur.

3- Türk Sayısı

İrlanda, dünyada en az Türk’ün bulunduğu nadir ülkelerden biridir. Toplam 4,7 milyon nüfusu içerisinde sadece 3000 civarında Türk bulunmaktadır.

Malta’da ise 436bin nüfus içinde 650 civarında Türk yaşıyor.

Oran olarak bakacak olursak Türkler, İrlanda nüfusunun %3’ünü, Malta nüfusunun %14’ünü oluşturmaktadır. Özellikle İngilizce öğrenmeye gidecek biri için Türk sayısının az olması, İngilizce konuşmaya daha çok mecbur kalması açısından avantaj oluşturmaktadır.

4- Dil Okulu Fiyatları

Malta’da dil okulu fiyatları İngiltere’ye göre daha hesaplıdır. Örneğin 6 aylık bir dil okulunun ücreti Malta’da 4000 – 8000€ arasında iken İrlanda’da 5000 – 10.000€ aralığında diyebiliriz. Tabii her iki ülkede de bu fiyatların çok daha altı veya üstü ile karşılaşmak da mümkündür.

İrlanda’daki dil okulu fiyatlarına buradan ulaşabilirsiniz.

5- İklim

İrlanda’da bir günde dört mevsimi yaşayabilirsiniz, yanınızda her zaman şemsiye bulundurmanızda fayda var. Yıl içerisinde hava 4 – 27 derece arasında değişmektedir. Yaz aylarında Türkiye’nin ilk baharı gibi bir hava oluşur.

Malta ise havalar yıl içerisinde 8 – 43 derece arasında değişmektedir. Özellikle yaz aylarında havalar 40 derecenin üzerinde olduğu için bunaltıcı olabilir.

6- İnsanları

Bir ülkeyi insanlarından ayrı düşünmek olmaz. Heleki orada uzun zaman geçirecekseniz, kendinizi evinizde gibi hissetmeniz sizi daha mutlu hissettirecektir.

İrlanda’lılar oldukça yardımsever ve sıcakkanlı insanlardır. Türkleri de çok severler. İrlandalıların bir çoğu Kuşadası’nı ziyaret etmiştir. Özellikle İrlanda’ya gittiğinizde aile yanı konaklama tercih ederek bu kültürü yakından tecrübe etmenizi tavsiye ederiz.

Malta’lılar da İrlanda’lılar kadar sıcakkanlı insanlardır. Farklı milletlerden çok kişi yaşadığı için ırkçılık biraz yaygındır.

7- Uzaklık

İstanbul – Dublin (İrlanda) arası yaklaşık 4,5 saat civarındadır. İstanbul – Luqa (Malta) arası yaklaşık 2,5 saat civarındadır. Her iki ülkeye de Türk Hava Yolları’nın günde iki kez seferi bulunmaktadır.

8- Para Birimi

Her iki ülkede de kullanılan para birimi Euro’dur.

İlginizi Çekebilir

Menü