İrlanda’ya Yolculuk Zamanı
Merhabalar, ben Ahmet Görbil. Eğitim İrlanda İstanbul temsilcisi ve vize danışmanıyım. Sömestr tatilinde sizlere de rehber olması açısından, İrlanda’ya gitmeye karar verdim. Vize evraklarının hazırlanması ve vize başvurusu derken vizem 8 iş gününde onaylandı. İrlanda’ya gideceğim gün sonunda geldi çattı. Bugün evden dışarı adımımı atarken yeni bir maceraya başlıyor ve İrlanda ile aramdaki son engel parkuruna geçiyorum. Umarım bu yolculuk hepimiz için hem eğlenceli hem de bilgilendirici geçer.
Bu yazıyı sizlere uçağımın kalkacağı 224 nolu Atatürk Havalimanı lobisinden sıcağı sıcağına kaleme alıyorum 🙂 Bu arada biletimi biraz geç aldığım için Frankfurt aktarmalı bir uçuşla geliyorum.
Elimden geldiğince yolculuğumun her anını fotoğraflamaya çalışacağım. Umuyorum ki çıkacağınız İrlanda maceranızda biraz olsun heyecanınızı dindirebilirim.
Aslında maceramız dün, vücudumun adrenalin salgılayıp beni ele geçirmesiyle başlamış oldu. Aklıma hemen belli sorular geldi.
1. Ya İrlanda pasaport kontrolünde takılırsam?
2. Ya kaybolursam?
3. Ya İngilizce seviyem yeterli olmazsa gibi sorular zihnimi kuşattı.
Merak etmeyin bu sorularınızın hepsini cevaplayacağım. Birinci sorudan başlayalım. İrlanda pasaport kontrolünde bizlerden pasaport, seyahat sağlık sigortası, dönüş uçak biletiniz, varsa Türkiye’ye geri dönüşünüzü ispatlayan öğrenci belgeniz, İrlanda’da eğitim göreceğiniz kurumun kabul mektubu ve konaklama rezervasyon belgeniz gerekiyor. Ayrıca gidiş niyetinizi açıklayan niyet mektubunuzun kopyası ve kalacağınız konaklama sizi tanıyorsa ondan gelen davet mektubunu da yanınızda götürmeniz gerekmekte.
Yukarıdaki belgeleri tamamladığınız taktirde marjinal bir durum dışında kontrolde hiçbir sıkıntı yaşamazsınız. Göstereceğiniz belgeler İrlanda’ya geliş amacınızı net bir şekilde açıkladığı için İngilizcenizin çok iyi olmasına da gerek yok.
Ziyaret yada turistik gidiyorsanız, pasaport polisinin sorduğu o klasik soruya (What’s the purpose of your visit?) Cem Yılmaz’ın dediği gibi “I am a tourist.’’ demeniz eğer öğrenci olarak gidiyorsanız ‘’I m going to study English’’ demeniz yeterli olacaktır.
Artık uçağa geçiyoruz. Yazımıza en kısa zamanda devam edeceğim 🙂
Neyse lafı uzatmadan maceramıza kaldığımız yerden devam ediyorum. Dün beni saran adrenalinle kendime geldim. Hemen İrlanda pasaport kontrolünde istenen belgelerimi hazırladım. İrlanda için uygun kıyafetlerimi seçtim. (İrlanda’da her an yağmur yağabileceğini, kışın ortalama sıcaklığın 5 yazın ise 15 derece olduğunu aklınızda bulundurmalısınız.) Zaten Eğitim İrlanda aracılığıyla İrlanda’ya geliyorsanız gelmeden önce aklınızda bulundurmanız gerekenleri özetleyen bir emaili bizden almış olacaksınız.
İnternet üzerinden check-in yapıp koltuğumu belirledim ve günü kapattım. Yarın ilk işim eksik gedik var mı diye kontrol etmek oldu. Bankadaki paramın bir kısmını Euro olarak çektim. (Unutmayın orada TL geçmiyor :)) Ve yola koyuldum.
Atatürk havalimanına metro ile direk geçiş yapmanız mümkün. Ancak ben tatlı alacağım için metrobüsü tercih ettim. Metrobüsün Yenibosna durağında indim. Baklavaları kaptım. Eli boş gitmek olmaz 🙂
Ardından metroya geçiş yaparak, Atatürk havalimanına ulaştım. Uçağınızın kalkış vaktinden en geç 3 saat önce orada olmanız şiddetle tavsiye ediliyor. Bazen pasaport kontrolde sıra olduğunu unutmayınız. Havalimanında dış hatlar gidişine ilerleyerek ilk güvenlik kontrolünden geçtim. Sonrasında Lufthansa havayolları gişesine bagaj teslimi için ulaştım. Ancak Check-in yaparken bagaj hakkımın olmadığını farkettim ve ayrıca satın almak zorunda kaldım. 23 kilo bagaj hakkı için 30 euro verdim. Lufthansa’yı tercih ederken bunu göz önünde bulundurmanızda fayda var. Bagaj teslim ederken, transit yolcu olduğumu ve Frankfurt üzerinden İrlanda Dublin’e geçiş yapacağımı belirttim. Transit uçuşlarda bagajınızı son varış noktasından alıyorsunuz, yani aktarma yaptığınız yerde bagaj ile uğraşmıyorsunuz.
Bu arada yemeğimiz de geldi 🙂
Biricik hava yolumuz THY’deki kadar olmasa da yemekler lezzetliydi.
Neyse kaldığımız yerden devam edelim. Bagaj tesliminden sonra, aktarmalı uçtuğum için hem İstanbul-Frankfurt hemde Frankfurt-Dublin biniş kartlarını Atatürk havalimanındayken aldım. Sonrasında harç pulu almak için tabelaları takip ettim. Harç pulu veznesinde üç kişilik bir sıra vardı. Sıra bana geldiğinde, 15 TL verip harç pulu aldım ve Türk vatandaşları bölümünden pasaport kontrol sırasına girdim. Burada sadece pasaportunuzu ve biniş kartınızı göstermeniz yeterli. Sorunsuz bir şekilde pasaport kontrolü de geçtim.
Pasaport kontrolden sonra ikinci bir güvenlik kontrol noktası var. Bu sefer botuma kadar çıkarmak zorunda kaldım (Sıkı bir güvenlik var).
An itibariyle Frankfurt’a iniş yaptık. Kapıda polisler karşıladı, pasaportların sahte olup olmadığına bakıyorlarmış. Sonrasında tabelaları takip ederek, aktarma uçuşunuzu rahatça bulabilirsiniz. Kapınız değişebiliyor yada sonradan belli olabiliyor. Bu yüzden dijital ekranları devamlı takip etmenizde yarar var. Benim uçuşum LH 982 Dublin 🙂
Yine bir güvenlik noktasıyla karşı karşıyayız. Biniş kartım olduğu için çok şükür bu sefer gişelere hiç uğramadım. Bu kontrol noktasında ne yazık ki botlarımı tekrar çıkarmak zorunda kaldım. Maalesef İstanbul Atatürk havalimanındaki gibi galoş vermiyorlar. Sorunsuz bir şekilde kontrol noktasını atlattım ve Dublin uçağının kalkacağı B33 kapısına gittim. İki saatlik bekleyişin ardından sonunda Dublin uçağına bindim. Uçağa binerken hiç bir sıkıntı yaşamadım. Kapıdaki görevliye ‘’I am a tourist.’’ demem yeterli oldu.
Bu uçuşta sandiviç ve içecek ikramı vardı. Sonunda uçağımız Dublin’e iniş yapıyor. Frankfurt havalimanın içinde yürürken baya yorulmuştum. İrlanda Dublin havalimanı, Frankfurt havalimanına göre daha küçük. Burada kaybolmanız yada yorulmanız mümkün değil. Tabelaları takip ederek pasaport kontrol noktasına yürümeye başladım. Bildiğiniz gibi pasaport kontrolde size uygun kuyruğa gidip beklemeniz gerekiyor. Şayet bir Avrupa Birliği ülkesine ait pasaportunuz varsa EU kuyruğuna geçebilirsiniz, yoksa bekleme yapmadan Non EU kuyruğuna ilerliyoruz 🙂
Kontrol noktasında fotoğraf çekimi yasak olduğu için görüntü alamadım. Gerekli belgeleri temin ettiğim için herhangi bir sorun yaşamadım. Turist olduğumu ve kaç gün kalacağımı belirtmem yeterli oldu.
Sonrasında bagajımı aldım. Havalimanından çıkarken dikkat etmeniz gereken son nokta gümrük polisleri. Gümrük polisleri rastgele bir biçimde sizleri kontrole tabi tutabilir. İrlanda’ya et ve süt ürünlerinin getirilmesi yasak. Sigara içinse belli bir limitten fazlası yasak. Maksimum 200 tane sigara getirebilirsiniz. Sucuk mucuk getirmeyin arkadaşlar, artık yeter, burada herşey var 😛
Havalimanı içinde bankamatikler bulunmaktadır. İhtiyacınız olduğu takdirde bankamatik kartınızla para çekebilirsiniz (belirli bir komisyon alınabilir).
Unutmadan yazayım, Dublin havaalanında ücretsiz internet var. Ağ adı: Dublin Airport Free WIFI. Ailenize indiğinizi ve herşeyin yolunda olduğunu anında haber verebilirsiniz.
Son olarak Eğitim İrlanda aracılığıyla İrlanda’ya geliyorsanız böyle bir güler yüzün sizi havaalanında karşılayacağını aklınızda bulundurun 🙂
Umarım bu yazım İrlanda’da dil okuluna gelen arkadaşlarımıza yardımcı olur.
Herhangi bir sorunuz olduğu taktirde benimle iletişime geçebilirsiniz.
Saygılarımla,
Ahmet Görbil
Eğitim İrlanda İstanbul Temsilcisi
İlginizi Çekebilir!