İrlandalıların Söyledikleri Vs Aslında Söylemek İstedikleri

 

Her topluluğun olduğu gibi İrlanda halkının da kendi aralarında konuştuğu ayrı bir dil vardır ve bunları İrlanda’ya gitmeden önce öğrenmenizde fayda var. Bu söylemleri bilmiyorsanız İrlandalıları çok yanlış anlayabilirsiniz hatta siz de yanlış anlaşılabilirsiniz. Eğitim İrlanda ailesi olarak sizi en doğru şekilde bilgilendirmek için bu yazıyı hazırladık. 

İrlandalılar hakkında bilmeniz gereken 11 popüler söylem;

 

1. “I’am Grand ! “

İyiyim ! İrlandalıların “I’m fine” kelimesi yerine kullandıkları bir kalıptır.

 

2. “Will you have a mineral?”

Alkolsüz içecekler dediğimiz içecek türüdür. Yaşlıları ziyaret ediyorsanız dikkatli olun: Otomatik olarak 7Up adlı bir minerali seveceğinizi varsayarlar ve sizi bunu içmeye zorlarlar.

 

3. “I’m off to get a few messages’’

Mesaj almak, mesaj göndermek gibi cümleler duyduğunuz zaman eğer erkek bir bireyseniz bu durumdan korkmanız lazım. Çünkü İrlanda’lı kadınlar alışverişe gidiyorum demek yerine ‘get messages’ kalıbını kullanırlar.

 

4. “Go Away”

Uzaklaş! Aman durun uzaklaşmayın. Bir irlandalı size ‘go away’ diyorsa durun ve anlatmaya devam edin. Bir şok olma, hayret etme kelimesi olarak kullanırlar bunu

 

5. “You’re a scut”

Kuyruk mu? İrlandalılar bunu küçük çocuk anlamında kullanırlar. Size geyik kuyruğu demiyorlar hemen yanlış anlamayın. Sakin olun ve sinirlenmeyin

 

6. “I ate the head of her”

Anlam olarak baktığımızda bir kadının kafasını yemiş bir yamyam algılıyoruz. Ama aslında Türkiye’de de kullandığımız başının etini yemek deyimiyle hemen hemen aynı anlamı taşıyor.

 

7. “Where is the loo ?”

İrlandalı birine tuvaleti sorarsanız büyük ihtimalle sizi anlamayacaktır. Restroom veya toilet kelimesini kullanmak yerine ‘loo’ kullanırlar.

 

8. “Arseways”


Yanlış bir şey yapmak ya da bir şeylerin ters gitmesi durumunda kullanılan bir kelimedir.
Yanlış bir yol seçtik demek gibi kullanılır, İrlandalılar işler yolunda gitmediği zaman sık sık kullanırlar.

 

9. “Quare”

Güney İrlanda’da oldukça yaygın kullanılan bir kelimedir. “queer” in garip bir telaffuzudur, ama “çok” anlamında kullanılır.

 

10. “That’s Grand”

Anlam olarak büyük,lüks bir şey çağrıştırsa da yapılacak iş anlamında kullanırlar. İrlandalılar yapacakları şeylerden bahsederken bu kalıbı kullanırlar.

 

11. “The tea is wet”

Türkçeleştirdiğimiz zaman ıslak çay anlamına geliyor olması biraz komik. Aslında İrlandalılar burada ‘çay yapıldı ve içmeye hazır’ demek istemişler

İlginizi Çekebilir

Menü