St Patrick’s Festivali Hakkında Bilinmeyen 9 Gerçek

İrlandalılara ait bir gün olan St. Patrick günü (Aziz Patrik Günü) M.S. 385-461 tarihleri arasında yaşayan Patrick’e ithaf edilmiştir. Bu gün Aziz Patrick’in öldüğü 17 Mart tarihinde kutlanır. Başta İrlanda olmak üzere birçok yerde kutlanır. Gelin St. Patrick Günü hakkında birkaç ilginç bilgiyi okuyalım.

 

1. Saint Patrick gerçekte İrlandalı değildir. Haydaaa dediğinizi duyar gibiyiz. Nereli olduğu tam olarak bilinmemekle beraber tarihi kaynaklara göre İskoçya’da ya da Romalılar devrinde İngiltere’de doğmuştur.

2. 16 yaşında korsanlar tarafından kaçırılan Patrick köle olarak satılmış. 6 yıl İrlanda’da esir hayatı yaşayan Patrick’in dini inançları kuvvetlenmiştir.

3. Çocukken köle olarak kaçırıldığı yere İrlanda’ya M.S. 6. yy’da Hristiyanlığı yaymak için geri dönmüştür.

4. M.S. 460 yılının 17 Mart ında öldüğüne inanılır. Patrik ismini ise rahip olduktan sonra almıştır.

5. Dini motifler içeren kutlamalarda çoğunluk yeşil giyiliyor. Katolikler yeşil, protestanlar turuncu renk giyerek birbirlerinden ayrılıyorlar.

6. Yeşil renginin bir diğer anlamı ise üç yapraklı yonca. İrlandalılar yoncanın şans getirdiğine inanırlar, özellikle de St. Patrick gününde takılırsa. Üç yapraklı yonca ise Teslis dinini sembolize eder. Tanrı üç biçimde betimlenir: Baba, Oğul ve Kutsal Ruh.

7. İrlandalılara ait bir gün olmasına rağmen ilk kutlamanın Amerika da yapıldığını biliyor muydunuz? Günümüzde de en gösterişli kutlamalar Amerika’ da yapılmaktadır.

8. Bira tabiiki kutlamanın vazgeçilmezi. Yeşil festivalin rengi olunca doğal olarak İrlanda’nın en popüler içeceği olan biranın da rengini yeşil yapıyorlar.

9. St. Patrick gününün meşhur sloganıyla yazımıza son vermek isteriz. “Her yer İrlanda, 17 Mart’ta Herkes İrlandalı.”

 

 

Menü