5 Adımda İrlanda’da Dil Okulu

1-Dil Okulu Araştırırken Neden İrlanda’yı Düşünmeliyim?

İrlanda birkaç sene içinde dil eğitimi için en çok tercih edilen ülkelerden biri olmuş. Bunun pek çok sebebi vardır ama en önemli sebeplerini düşünürsek ana dili İngilizce olması ve diğer ülkelere (Amerika, İngiltere gb) göre daha uygun fiyatlı olması. Ben dil okulu araştırmamı yaparken ilk kriterim bütçeydi ve bu yüzden daha çok uygun fiyatlı ve ana dili İngilizce olan ülkelere yöneldim. İrlanda bunların başında gelmekteydi. Tabi sadece bu 2 sebep değil ayrıca Türkleri çok sevmeleri ve Türkiye’ye olan yakınlığı benim için olumlu etkilerdi. Çünkü gittiğim ülkede dışlanmak istemiyordum. Kaldığım süre boyunca ben neden buradayım demek kendime yaptığım en büyük kötülük olurdu. Tüm bu kriterleri düşününce işte dedim İrlanda tam bana göre.

2-Ülke Tamam. Peki Neden Dublin’de Dil Eğitimi Almalıyım?

Dublin, Avrupa’daki en yaşanılabilir başkentlerden ve Dünyanın en genç nüfusuna sahip şehirlerden biri olmasından dolayı benim için çok cazipti. Dil eğitimi almanın yanı sıra gittiğim ülkenin kültürünü, tarihini öğrenmek isterim. Şehir beni gezip görülecek yerleriyle de kendine çeker. Tam bu noktada Dublin’de ki tüm görsel güzellikler gözümün önünden geçti. Gezilecek birçok yerinin olması benim için büyük avantajdı. Okuldan kalan zamanlarda ilk öncelikle gezip şehri tanımak istedim. Sonra da çalışırım diye düşündüm. Öğrenci şehri olan Dublin’de dil eğitimi almamın etkenleri de buydu. Araştırmalarım esnasında Cork şehrindeki dil okullarını da duymuştum hem de yaşam maliyetleri Dublin’e göre daha uygunmuş fakat Cork la ilgili çok fazla izlenim bulamadım. Hayatımda belki bir kez sahip olabileceğim şansı Dunlin’de değerlendirmeye karar verdim.

3-Okulumu Neye Göre Seçmeliyim?

Türkiye’de olduğu gibi İrlanda’da da çok sayıda dil kursları bulunmaktadır. Ben seçimimi yaparken çok araştırdım. Öncelikle gidenlerden tavsiye aldım. İlk kriterim eğitim seviyesi, öğretmen kalitesi, okul kalitesi ve merkezde olmasıydı. İrlanda’ya giden kişilerle konuşmam üzerine çok büyük tavsiyeler aldım. Böylece asıl kriterim olan bütçeyi neredeyse sonlara attım. Çünkü ucuz bir okula gidip vize reddi alanlar, her şeye ticari olarak bakıp dağıttıkları fotokopilerden bile ücret isteyenler, okul kapandığında parasını alamayanlar vb tüm gerçekleri dinledim. Açıkcası bunları öğrendikten sonra gözüm çok korktu. Daha ekonomik olsun diye ucuz okula gidip boşuna para vermektense bütçemi az daha zorlayıp verdiğim paraya değecek bir okula gitmeye karar verdim. Bunları baz aldığımda okulları kısmen belirlemiştim. Sonrasında Eğitim İrlanda’yı aradığımda danışman arkadaşların fikirlerini aldım bana çok büyük ölçüde yol gösterdiler ve ardından youtube videoları da tam anlamıyla karar vermemde etkili oldu.

4-Konaklama Tercihi

Benim konaklamamın ana kriteri yemek oldu. Okula gitmekten ve gezmekten yorulup, yemek yapmaya zamanımın kalabileceğini düşünmedim. En azından ilk aylarda. Bu sebeple yurt yerine aile yanı konaklamasını tercih ettim. Hem aile sayesinde İrlanda kültürünü çok daha yakından tanımış olurum. Mesela onlarda akşam yemekleri nasıl? Masa kurulunca herkes birbirini bekliyor mu? Ne yiyorlar? Gitmeden en merak ettiğim sorular bunlardı. Tabi birde acaba ben ne yiyeceğim ? İrlanda’nın yemek kültürünün biz Türklere pek uymadığını öğrendim. Bildiğimiz çeşit çeşit hazırlanan Türk kahvaltılarını unutmak bana zor gelecekti sanırım. Orada en çok mısır gevreği ve patates öğünlerim olacaktı. Zamanla buna da alışabileceğimi düşünüyorum 🙂
Duyduğum ve çok mutlu olduğum bir şey daha! İrlandalılar nezakete çok önem veriyorlarmış. En çok thank you, sorry kelimeleri kullanılıyormuş. Bunları duyduğuma çok sevindim çünkü benden bunu beklediklerine göre onlar benden çok daha kibarlardı ve bu çok güzeldi. Artık evimde annem yerine kaldığım yerdeki kişiye teşekkür edeceğim 🙂

5-Gittiğimde Aklımdaki Soruları Kime Soracaktım

Gitmeden aklımda bir sürü soru vardı ve tabi ki gittikten sonrada birçok sorum olacaktı. Ben bunları kime soracaktım? Türkiye’de birçok firma var fakat firmaların İrlanda’da ofisi olanı yok. İhtiyacımda kapısını çalıp birebir konuşabileceğim kişilerin olması benim için çok önemliydi. Bu da Eğitim İrlanda’da mevcuttu. Dublin’de ofisleri vardı ve bizim gibi Türk olan danışmanlar çalışıyordu. Çok mutlu oldum. Oradayken konuşabileceğim, herhangi bir olumsuzlukta danışabileceğim ve destek isteyebileceğim danışmanlar vardı. Diğer türlü bana Türkiye’deyken herkes çok yardımcı oluyor ama oradayken asıl yardım söz konusu. Bu yüzden herkese bunu unutmamalarını öneririm. Eğitim İrlanda bünyesinde çalışan herkese çok teşekkür ederim. Defalarca iyiki dememe sebep oldular. . Gerek okul seçim aşamasında gerek kayıt-fatura ödemelerinde ve asıl vize danışmanlığında çok başarılılar. Sıkıntısız bir şekilde vizemi aldım ve yeni bir serüvene başlamak üzereyim.

İlginizi Çekebilir

Menü