İrlanda’da Staj Deneyimim

Herkese Selam! Ben Nisa. Şimdi size kısaca İrlanda serüvenimden bahsedeceğim. Biliyorum ki, bu yazıyı okuyorsanız eğer sizinde aklınızın bir köşesinde İrlanda’da yaşama düşüncesi var. O halde hemen başlıyorum.
Öncelikli olarak İrlanda’da ne yaptığımdan bahsedeyim: Erasmus Stajı!

Üniversiteli bir çok akranımın haberinin olmadığı, haberi olanların ise bulmakta zorlandığı malum konu başlığı. Erasmus Stajı hakkında tüyolar için tıklayın!

Neden İrlanda

Uzun zamandan beri İrlanda’nın diğer ülkelerden daha farklı düzeni ve sosyal yaşamı olduğunu düşünüyordum. Bundan dolayı bir gün mutlaka gideceğim dediğim ülkelerden birisiydi. Daha sonra üniversitemin Erasmus sınavını kazandığımda ise yine aklıma gelen ilk ülke İrlanda oldu, tabi bu süreçte Avrupa’da bir çok kurum ile de görüştüm. Ve bu görüşmeler neticesinde bile İrlanda ile ilgili düşüncelerim çok net şekillendi. Çünkü İrlandalılar resmi diyalogta dahi çok sıcakkanlı ve sevimliydi!
Resmi dilinin ingilizce olması hem dil pratiğimi artıracak hem de yıllardan beri öğrendiğimiz mevcut ingilizcemle iletişimde zorlanmayacaktım. Ayrıca dünya genelinde refah seviyesi yüksek ilk 15 ülke arasında yer alması ve doğanın özgür bırakıldığı bir ülke olması sebebiyle İrlanda’yı deneyimlemek istedim.

Yurtdışında Eğitim Neden Önemli

Yurtdışında dil eğitimiüniversite, master, sertifika programı ya da staj her ne olursa, her türlü eğitimin çok önemli olduğunu düşünüyorum.Çünkü siz sadece daha gelişmiş şartlarda eğitim görmüyorsunuz, aynı zamanda sosyal yaşamda olan farklılıkları hatta zaman zaman kültür uyuşmazlıklarını dahi yönetebilir hale geliyorsunuz. Bu süreçte ilk defa deneyimlediğiniz her anı yönetiyor ve bir nevi zihnizin mantık mekanizmasını daha aktif kullanıyorsunuz 🙂
Her yaştan insanın kişisel gelişimi için mutlaka deneyimlemesi gerektiğini düşünüyorum.

İrlanda’ya Geliş Süreci

İrlanda pasaportu ve vizesi güçlü bir ülkedir ama sanıldığı kadar da vizesi alınması zor değildir. Evet, vize evraklarınız birbirini tamamlayıcı ve destekleyici olmalıdır, bu kadar!
Evraklarımı Eğitim İrlanda ile hazırlayarak İstanbul VFS’e sundum, 2.5 hafta sonrasında ise vizem geldi.

İrlanda’da Konaklama

Eğer Dublin’e geliyorsanız, konaklama olanakları biraz sizi şaşırtabilir. Fakat endişelenmeyin, kısa ve biraz zorlu bir süreçten sonra istediğiniz konaklamayı bulabiliyorsunuz 🙂
İrlanda’da konaklama aile yanı ya da paylaşımlı ev şeklinde oluyor. Paylaşımlı ev ilanları için pek çok Facebook grubu mevcut aynı zamanda Daft.ie sitesinden de konaklama olanaklarına bakabilirsiniz. Ben ise konaklamamı Airbnb aracılığıyla buldum. Ayrıca İrlanda’da konaklama bulmakla ilgili bu yazıyı okumanızda da fayda var.

İrlanda’da Yaşam

İrlandalılar daha önce de bahsettiğim gibi sıcakkanlı, yardımsever insanlardır ve Türkleri de çok severler. Bundan dolayı İrlanda’ya uyum sürecinizde pek zorlanmayacaksınız. Yaşam masrafları ise sizi zorlamayacaktır. Aylık market alışverişim yaklaşık 50€ ve ulaşım giderim ise 80€. Eğer şehir merkezinde konaklayacaksanız her yerin yürüme mesafesinde olduğunu söyleyebilirim.Bu durumda da ulaşım gideriniz olmayabilir ya da ulaşım için bisiklet kullanabilirsiniz. İrlandalılar ulaşımda sık sık bisiklet kullanmakta ve trafikte bisikletlilere ait ayrı bir şerit bulunmaktadır.
Son olarak İrlanda’nın şehir parklarında vakit geçirmek ise İrlanda’da yaşamın huzurlu olduğunu hissettiriyor bana.

İrlanda’da Sosyal Etkinlik

İrlanda’ya geldiğiniz dil okulu ya da üniversitelerin kendilerine ait müze veya şehir gezileri gibi sosyal etkinlik takvimleri bulunmakta. Bunlar haricinde ise meetup uygulamasından size uygun etkinliklere katılabilirsiniz. Bazı dans yada müzik okullarının ücretsiz sınıfları olduğunu da eklemeliyim.

İrlanda’ya Geleceklere Tavsiye

Kendi hikayenizi yazmaktan korkmayın…

İlginizi Çekebilir

Menü