İrlanda'da Yüksek Lisans Sonrası İş Olanakları

Yüksek lisansınızı tamamladıktan sonra İrlanda’da kalıp çalışmak istiyorsanız bu yazımızda İrlanda’da çalışabileceğiniz sektörler ve iş imkanları hakkında aradığınız soruların cevaplarını bulabilirsiniz 🙂 

 

İrlanda’da çeşitli sektörler için onlarca iş olanakları mevcuttur. Sektörler arası kıyaslama yapacak olduğumuzda ise yazılım, bilişim, pazarlama ve teknoloji alanındaki sektörlerin İrlanda’da daha popüler olduğunu iş imkanının daha fazla olduğunu söyleyebiliriz. Hatta bu sektörlerin öncü isimleri Apple, Facebook, Twitter, Microsoft, Google, Linkedin, Yahoo, Oracle, Ebay, SAP, DELL gibi şirketlerin Avrupa Merkez ofisleri İrlanda’da yer almaktadır. Bu şirketlerde çalışma imkanının yanında, adı geçen şirketler için çalışan bazı alt kuruluş ya da ajanslarda da iş imkanına sahip olabilirsiniz. Şirketler sık sık Türk pazarları için Türkçe bilen nitelikte iş ilanları açmaktadır. 

Yazılım ve Bilişim sektörünün yanında İrlanda’da finans ve bankacılık sektörünün de gelişmiş olduğunu eklemeliyiz. Finans ve bankacılık sektörünün önde gelen isimleri KPMG, Pwc, Deloitte, E&Y, BNP Paripas, State Street, Grant Thornton gibi şirketlerin ofisleri de Dublin şehrinde yer almaktadır.

 

Sonuç olarak, İrlanda’da mezuniyet sonrası öğrenciler için çalışma koşulları oldukça iyidir. Mezun olan öğrenciler, çalışma izni alma kolaylığı, iş arama fırsatları, yasal haklar ve işyeri kültürü açısından avantajlı bir konumdadır. İrlanda, öğrenciler için sadece eğitim açısından değil, aynı zamanda kariyer açısından da cazip bir ülkedir.

Türk Vatandaşlarının İrlanda’da Çalışma Hakkı

İrlanda’ya gelen pek çok Türk vatandaşı dil ya da üniversite eğitimi sayesinde çalışma hakkı elde etmektedir. İrlanda’da 25 haftalık Work& Study programına kayıt yaptırdığınızda 6 ay part-time, 2 ay full-time çalışma hakkına sahip oluyorsunuz. İrlanda’da part-time çalışma saati haftalık 20, full-time çalışma saati ise haftalık 40 olarak belirlenmiştir. 

İrlanda’da üniversite ya da master eğitimi alacaksanız eğer, eğitim gördüğünüz süre boyunca part-time çalışma hakkınız bulunmaktadır. Üniversite mezuniyetinizin ardından 6 ay, master mezuniyetinizin ardında ise 2 yıl tam zamanlı çalışma hakkında sahip oluyorsunuz. 

 

 

Neden Eğitim Sonrası İrlanda Çalışma Vizesi İçin Başvurmalısın?

  • İrlanda dünyanın en iyi şirketlerininin Avrupa merkezlarine ev sahipliği yapmaktadır. Bugün, aralarında Google, Apple, Facebook, Microsoft gibi çok sayıda ünlü şirketin merkezi İrlanda’da yer alır. 

 

  • İngilizce becerileriniz gelişir – Uluslararası öğrenciler İrlanda’daki herhangi bir üniversitede okumak için başvurduklarında, bir İngilizce yeterlilik sınavını geçmeleri gerekir. Ancak lisans ve yüksek lisans için hazırlık programları ya da İrlanda dil okulu seçenekleri ile bunu aşabilirsiniz.

  • İrlanda, yurtdışında üniversite okumak için en iyi seçeneklerden biri olduğu kadar yanı başındaki İngiltere’ye göre çok daha uygun eğitim maliyetleri ile de dikkat çeker. 

  • Uluslararası öğrencilerin İrlanda’da eğitim almayı ve İrlanda çalışma vizesi için başvurmayı cazip kılan bir diğer neden ise işsizlik oranının %5’in altındadır. 

İrlanda’da Nasıl İş Bulabilirim

 

İrlanda’da iş ilanlarına şirketlerin kendi kariyer sayfasından ulaşabileceğiniz gibi aşağıdaki sitelerden de ulaşabilirsiniz.


– www.jobs.ie
– www.irishjobs.ie
– www.jobgalleries.com
– www.indeed.ie
– www.monster.ie
www.gumtree.ie

Bu siteler İrlanda’da iş bulmak isteyenlerin en çok tercih ettiği sitelerdir.Bunun dışında özellikle öğrenciler sadece 1 sayfalık basit bir CV hazırlayıp, kapı kapı dolaşarak iş fırsatlarını kovalayabilirler. Başta Tesco, Lidl ve Aldi olmak üzere büyük marketlere CV lerini bırakabilirler.

İrlanda’da İhtiyaç Duyulan Meslekler ve İş Fırsatları

1. Bilim ve Mühendislik

Bilim ve mühendislikte istihdam son beş yılda gözle görülür bir şekilde arttı. 2020’de karantina sırasında daha fazla mezun iş hayatına atıldı ve istihdam azaldı. Şu an endüstriyel eczacılar, üretimde; kimya bilimciler, tıbbi laboratuvar bilimciler, biyokimyacılar, yapı mühendisleri, site mühendisleri, makine mühendisleri ve elektrik mühendisleri gibi belirli unvanların tümü kritik beceriler listesinde yer alıyor. Bu sektördeki ana işverenler: Pfizer, Johnson & Johnson, Abbott, Stryker, Intel, Arup ve Jacobs Engineering.  

2. Bilişim Teknolojileri

Dublin’in bir BT merkezi olarak büyük bir üne sahiptir. Şu anda bu alan Dublin’deki tüm işlerin yaklaşık %10’unu oluşturmaktadır. İyi eğitimli, İngilizce konuşan iş gücü sayesinde yeni kurulan şirketler ve büyüyen teknoloji şirketleri Dublin’e çekilmektedir. Bu sektördeki ana işverenler şunlardır: DCC, Google, Apple, Intel, HP, Microsoft ve Amazon.

3. İş ve Finans

Vergi, uyum, düzenleme, ödeme gücü veya finansal yönetim konusunda uzmanlaşmış yeminli ve sertifikalı muhasebeciler, büyük veri analitiği bilgisine sahip aktüerler, ekonomistler ve istatistikçiler gibi alanlarda açıklık çoktur ve bu da iş olanaklarının geniş olduğunu göstermektedir. Bu sektördeki ana işverenler şunlardır: AIB Grubu, İrlanda Bankası, İrlanda Merkez Bankası, Bank of America, Citi, Davy, PWC, Deloitte, Accenture ve KPMG. 

4. Sağlık ve Sosyal Bakım

 

İstihdam rakamları devlet finansmanına bağlı olsa da, sağlık hizmetlerine olan talebin artmaya devam etmesi bekleniyor. Önümüzdeki on yılda sağlık, evde bakım ve sosyal hizmetin en fazla sayıda iş yaratması bekleniyor. Şu anda en büyük ikinci sektör ve şu anda istihdam edilenlerin çoğu yurtdışından geliyor. Doktorlar, hemşireler, tıp teknisyenleri, kişisel bakım çalışanları ve sosyal hizmet uzmanları için işlerin hepsinin talep görmesi bekleniyor. Şu anda, Hükûmetin kritik beceriler listesinde çeşitli sağlık uzmanları yer almaktadır. Tıp pratisyenleri, radyograflar, radyasyon terapistleri, odyologlar ve daha fazlası açısından beceri eksikliği var. İrlanda’da sağlık profesyonelleri için başka iş fırsatları da var. 

Youtube kanalımıza da bekleriz 🙂

Menü