Yurtdışı Dil Okulu Ülke Karşılaştırması

Günümüz koşullarında yeni bir dil öğrenmenin sahip olduğu önemi artık 7’den 70’e herkes kavramış, gerek ilkokulda aldığımız dersler gerek iş dünyasındaki rolüyle yabancı diller her birimizin hayatına çoktan girmiştir. Dil öğreniminin önemi günden güne artarken, öğrenmek istediğimiz dili anadili olan toplumlarda yurtdışında öğrenme imkanlarıda artık epey kolaylaşmıştır. Devletlerinde desteklediği çeşitli dil okulu programları, katılımcıların akıllarında ki acaba hangi ülke? sorusunu güncel tutmaktadır.

Bu yazımızda İngilizceyi ana dili olarak konuşan ülkelerdeki dil okulu programlarını inceleyecek ve hangi ülkede dil eğitiminin daha avantajlı olduğunu karşılaştırmalı olarak göstererek, etraflıca inceleyeceğiz…

 

1) İrlanda Dil Okulu (Work and Study)

İrlanda Cumhuriyeti’nde dilediğiniz zaman, dilediğiniz süre için dil okulu programlarına katılabilirsiniz.İrlanda Cumhuriyeti 25 hafta (Work and Study) ve üzeri olan dil okulu kayıtlarında dil okulu öğrencilerine çalışma izni vermektedir. Dil okuluna kayıt yaptıran öğrencilerin kaygıları genellikle gittikleri yerde çalışma imkanlarının olup olmaması ve yaşam masraflarıdır. İrlanda’da dil eğitimi alan öğrencilerin çoğu çalışmakta ve yaşam masraflarını kendileri karşılamaktadır.İrlanda’da öğrenci olarak yasal çalışma hakkınız haftada 20 saattir, saatlik asgari ücret ise 12.70 Eurodur. İrlanda’da work and study yaparken, oturum ve çalışma izninizi uzatmak istiyorsanız bu işlemi kolaylıkla gerçekleştirebilirsiniz, bu işlem için göçmenlik ofisine 300 euro ödeme yapmanız gerekmektedir. İrlanda’ya work and study programıyla giden bir öğrencinin 2 kere, toplamda 3 kez İrlanda’da dil okulu okuma imkanı vardır.

*İrlanda’da eğitim, yaşam ve öğrenci izlenimleri hakkındaki youtube videolarımıza ulaşmak için buraya tıklayarak Youtube kanalımıza ulaşabilirsiniz.

2) İngiltere Dil Okulu

Yurtdışında ingilizce eğitimi düşünen hemen hemen herkesin aklına gelen ilk ülke olan İngiltere’de öğrenciler genellikle dil okulu kayıtlarını kısa dönem (1-6 ay) yaparlar.İngiltere’de saatlik asgari ücret 11.44 Pound ancak İngiltere’de kısa dönem dil okulu öğrencilerinin çalışma izni bulunmamaktadır. Dil okulu öğrenci vizelerini uzatma hakkı bulunan öğrenciler ancak toplamda 11 ay (uzun dönem) olacak şekilde dil eğitimlerini uzatma hakkı vardır, İngiltere’de dil öğrenimi gören Türk öğrencilerin kısa veya uzun dönem vizesi farketmeksizin yasal olarak çalışma izni yoktur. Denetim ve takiplerin sık yapılmasından dolayı öğrencilerin çalışma izni olmaksızın çalışması tavsiye edilmez. Öğrencilerin dil eğitimlerini bitirip ülkelerine geri dönmeleri beklenmektedir. 

Bakınız: İngiltere Vs İrlanda

3) Amerika Dil Okulu

Dil gelişimi sağlamak isteyen pek çok gencin tercih ettiği Amerika’da work and study değil work and travel yapılmaktadır. Work and travel programıyla dil gelişimi sağlanırken, programın asıl amacı dil gelişimi olmamaktadır, programa katılım için ise intermediate ingilizce seviyesi gereklidir. Amerika’da çalışmak isteyen öğrenciler için saatlik asgari ücret eyaletlere göre değişmekle beraber 7.25 dolar ile 15.74 dolar arasında değişmektedir. Amerika’da aldığınız dil okulunuzu, vizenizin bitmesi durumunda tekrar uzatabilirsiniz. Ancak Amerika’da kısa yada uzun dönem dil okulu için giden Türk öğrencilerinin yasal olarak çalışma hakkı bulunmamaktadır.

Bakınız: Work and Travel Vs Work and Study

4) Kanada Dil Okulu

Kanada, ana dili İngilizce olması sebebiyle dil okulu için en çok tercih edilen ülkelerden birisidir. Asgari yaşam standartlarının yüksek olması sebebiyle dünya üzerinde en çok göç alan ülkelerden biridir. Kanada’da saatlik asgari çalışma ücreti eyaletten eyalete değişmekle beraber 10-15 dolar bandındadır. Kanada’da work and study programına minimum 24 haftalık dil okuluna yazılarak katılabilirsiniz. Kanada’da work and study dil eğitimi almak isteyen öğrencilerinin intermediate seviyesinde İngilizce dil bilgisine sahip olması gerekmektedir.  Kanada’da dil okulu öğrenci vizesi iki türlü alınmaktadır.6 aya kadar olan dil okulu programlarında vizenizi uzatma şansınız yoktur, ancak 6 aydan fazla dil okuluna yazılırsanız vizenizi uzatma hakkına sahip olabilirsiniz. Yine de Kanada’da vize uzatma şansınızın pek yüksek olduğunu söyleyemeyiz, genellikle göçmenlik ofisi dil okuluna gerçekten ihtiyacınız olduğunu kanıtlamanızı istemektedir, bu süreç ise uzun ve zorlu bir süreçtir. Dil okulu için Kanada’yı tercih eden kısa yada uzun dönem Türk öğrencilerin maalesef yasal çalışma izni bulunmamaktadır.

Bakınız: Kanada Vs İrlanda

5)Malta Dil Okulu

Genellikle tatil için tercih edilen ada ülkesi Malta’nın ana dili Maltaca’dır. Anadiline ek olarak ingilizcenin de kullanıldığı görülmektedir, bundan dolayı dil okulu öğrencilerinin tercih noktalarındandır. Malta’da dil okulu okurken çalışma izni alabilirsiniz ancak çalışma izni alabilmeniz için 90 günden fazla dil okulu programına katılmanız gerekmektedir. 90 gün dil okuluna katılımın ardından öğrencilerin ek ücretle çalışma vizesine başvurma hakkı bulunmaktadır, çalışma iznine başvurunun ardından 4-6 hafta arasında başvuru sonucu açıklanmaktadır. Çalışma hakkı elde eden öğrencilerin eğitim süresince %75 okula devam zorunluluğu vardır, istenilen katılım sağlanmadığı durumda direkt çalışma vizeniz iptal edilmektedir. Malta’da dil okuluyla çalışma izi alan öğrencilerin haftalık 20 saat yasal çalışma hakkı vardır. Malta’da saatlik asgari ücret ise 4.25 eurodur. Malta’da dil okulunu uzatmak isteyen öğrenciler vizelerini yeniletebilir ancak bu süreç hemen hemen Türkiye’de ki süreçle aynı işlemektedir. Malta’da dil okulu öğrenci vizenizin uzatılması konsolosluğun uygun gördüğü takdirde yapılmaktadır, vize uzatma hakkının belirtilmiş maksimum süresi yoktur.

Bakınız: Malta Vs İrlanda

6) Avustralya Dil Okulu (Work and Study)

Yurtdışında İngilizce eğitimi ve çalışma izni sağlayan Work and Study programının popüler ülkelerinden birisi olan Avustralya’da dil okulu ile İngilizce eğitim alabilir ve aynı anda çalışma iznine sahip olabilirsiniz. Fakat Avustralya vize işlem süresi uzun ve nispeten zahmetli olduğunu aklınızda bulundurmalısınız. Avustralya’da turist vizesiyle 12 haftaya kadar eğitim alma hakkınız vardır ancak çalışma iznine sahip değilsinizdir. Avustralya’da çalışma iznine sahip olmak için öğrenci vizesine başvurmanız gerekmektedir. Dil okulu öğrencilerinin okurken haftalık 20 saat yasal çalışma hakları vardır. Avustralya’da saatlik asgari ücret 21.38 Avustralya dolarıdır. 

7) Dubai Dil Okulu (Work and Study)

Birleşik Arap  Emirliği’nin en turistik lokasyonu olan Dubai’de work and study programı son yıllarda gündeme gelmekte ve kimi öğrenciler İngilizce kursu almak için Dubai’yi tercih etmektedir. Ülkede Arapça konuşulmasına karşın, dünyaca ünlü turistik bir şehir olmasından dolayı Dubai’de yoğun olarak İngilizce konuşulduğu görülmektedir. Dubai’de work and study ile İngilizce kursuna gidebilir ve çalışma iznine sahip olabilirsiniz. İngilizce seviyenizin uygunluğuna bağlı olarak saatlik 29.37 Euro ücretinde çalışma imkanı bulabilirsiniz.

8) Yeni Zelanda Dil Okulu (Work and Study)

Work and study yapmak isteyen yada yurtdışında İngilizce dil öğrenimi almak isteyen öğrencilerin popüler tercih noktalarından Yeni Zelanda’da çalışmak için 14 haftalık bir dil okuluna kayıt yaptırmak gerekmektedir. Yasal olarak haftalık 20 saat çalışma hakkı bulunan öğrencilerin, saatlik asgari ücreti 10.86 Eurodur. Yeni Zelanda’da öğrenci vizenizi yenilemek istiyorsanız %90 oranında  derslere katılım sağlamanız gerekmektedir. Ancak Yeni Zelanda’da work and study vize kabül oranının düşük olduğunu hatırlatmamızda fayda var. Geçtiğimiz yıllarda yaşanan terör saldırısı problemi vize başvurularına yansımıştır. Konsolosluktan yapılan açıklamaya göre yıllık ortalama 300 başvurudaki vize kabül oranı 15’dir. 

İlginizi Çekebilir!

Menü