Spire of Dublin

Spire of Dublin, Dublin şehrinin kalbinde, 2002 yılında açılışı yapılan 120 metre yüksekliğindeki çarpıcı bir simgesel yapıdır.

120 m yüksekliğinde ve tabanı çapı 3m olan Spire, O’Connell Caddesi’nin üzerinde yükselmektedir. 

Gün ışığı sırasında sokak manzarası ve insanları, Spire’ın paslanmaz çelik yüzeyine yansımaktadır. Bu yüzden tabanından yaklaşık 10 m’ye kadar, geri kalanından biraz daha yüksek yansıtıcılıkta bir yüzeye sahiptir.

The Spire’ın tepe noktası yaklaşık 15 cm çapındadır. Rüzgar estiğinde Spire’ın üst kısmı hafifçe sallanarak şehrin ikliminin karakterini yansıtır. Anıtın ucu aşırı rüzgar yükü altında maksimum 1,5 metreye kadar sallanabiliyor; Bu olduğunda yakındaysanız paniğe kapılmayın, tüm uzun ince yapılar, hatta lamba direkleri bile rüzgarda sallanabilirler!

 

Spire of Dublin’in Tarihsel Hikayesi

 

The Nelson Pillar

1840'larda Nelson Sütunu

William Henry Bartlett’in 1840’larda tasvir ettiği şekliyle 1966’da Dublin’deki Nelson Sütunu’nun bombalanması, Dublin Şehir Merkezi’nin kalbindeki O’Connell Caddesi’nde büyük bir boşluk bıraktı. Ancak yıkıma rağmen, bombalamanın bıraktığı boşluk ancak 37 yıl sonra, 22 Ocak 2003’te doldurulabildi.

Nelson Sütunu’nun temel taşı Redmond Dükü Lord Teğmen tarafından 22 Şubat 1808’de atıldı ve inşası 6.856 £’a mal oldu. Sütun, Thomas Kirk adlı İrlandalı bir heykeltıraş tarafından tasarlandı ve Mart 1966’da güçlü bir patlamayla enkaz haline geldi.

 

Patlamadan sonra haliyle sütunun değiştirilmesi gerekiyordu ve 1970’lerdeki ilk teklifler, İrlandalı devrimci ve Paskalya Ayaklanması lideri Padraig Pearse’nin 100. doğum gününe denk gelecek şekilde bir anıtının dikilmesini savunuyordu .

Önerilen anıtın değeri 150.000 £ olacaktı ve Pearse’nin 1916’da savaştığı komşu GPO’dan daha yüksekte olacaktı, ancak bu plan suya düştü.

Daha Sonra Dublin’in milenyum yılı olan 1988’de, yenileme önerileri hızlandı ve “The Pillar Project”in kurulmasına yol açtı.

 

Sütun Projesi 

 
Sütun Projesi, Nelson Sütunu’nun yerini alabilecek bir anıt tasarlamak için sanatçıları ve mimarları bir araya getiren bir projeydi.

İddialı öneriler arasında, Paris’teki ikonik Arc de Triomphe’ye benzeyen, şehrin ayırt edilemez ruhunu simgeleyen, tepesinde sonsuz bir alev bulunan bir “Milenyum Kemeri” de vardı.

1990’ların başlarındaki diğer öneriler arasında, sütunun, tepesinde siyasi olmayan, askeri olmayan ve bölücü olmayan bir figür olduğu düşünülen James Joyce olacak şekilde yeniden yapılandırılması yer alıyordu.

Ancak, tıpkı on yıl önceki planlar gibi, Sütun Projesi ve diğer planlar da sonuçsuz kaldı.

 

1998’de uluslararası bir yarışma başlatıldı ve potansiyel yarışmacılara şöyle söylendi:

“Anıt, son dönemlerin temsil ettiği O’Connell Caddesi’nin kalitesi ve ölçeğiyle ilişkilendirilecek, 21. yüzyılın çağdaş tasarımına uygun, dikey bir vurguya ve zarif bir yapıya sahip olacak.”

O’Connell Street’in çağrısına 205 katılımcı yanıt verdi ve eleme sonucunda değerlendirilecek tasarımlar üçe indirildi; iki İngiliz merkezli firma ve diğeri Dublin merkezli bir firma.

Yarışmanın galibi, Londra merkezli bir firma olan Ian Ritchie Architects oldu ve şu anki Dublin Spire’ın yaratımını tasarlayanlar onlardır.

The Spire altı farklı bölümde inşa edilmişti ve başlangıçta 2000 yılına kadar tamamlanması bekleniyordu. Planlama izni almanın zorluğu ve Yüksek Mahkeme davası nedeniyle, ilk yapı ancak 18 Aralık 2002’de inşa edildi ve Dublin Spire Ocak 2003’te tamamlandı.

Binlerce kişi soğuk bir Ocak gününde O’Connell Caddesi’nde toplandı ve o zamandan bu yana bu tarihi şehrin sembolü haline gelen Spire’ın son bölümünün dikilmesine tanık oldu.

 

 

 Ve The Spire 

Toplam maliyeti 4 milyon Euroya ulaşan Dublin Spire, 120 metre (400 feet) gibi inanılmaz bir yüksekliğe ve tabanı 3 metre genişliğe sahiptir. Spire’ın temeli görevi gören şüphesiz Dublin şehir merkezindeki en yüksek yapıdır. .

Spire’ın başı 15 santimetre genişliğindedir ve LED ile aydınlatılmaktadır. Alternatif olarak An Túr Solais (Işık Anıtı) olarak da adlandırılır.

Başlangıçta inanılanın aksine, kule kendi kendini temizlemiyor ve her on sekiz ayda bir temizlenmesi gerekiyor. İlk temizliğin maliyeti 120.000 Euro civarındaydı.

Kulenin büyüsü tasarımına kazınmıştır. Gün ışığında, Spire’ın paslanmaz çelik yüzeyinden geçerken şehrin hayatı görülebiliyor, gün geceye geçerken akşam karanlığının şafağı çeliğe yansıyor.

Kule’nin iki yanındaki sabit binalar da gün boyunca görülebiliyor, aydınlatılmış yapısı ise geceleri şehri aydınlatıyor.

 

The Spire’ın Anlamı 

Yukarıdaki gökyüzüne bir iğne gibi işaret eden Dublin Spire, şehir ve ülke sakinlerinin kalplerini ve zihinlerini gerçekten delip geçen bir simge yapıdır ve Dublin şehir merkezine doğru yol alırken fark ettiğiniz ilk şeydir.

 

Spire’ın güzelliği, Dublin’in hareketli bugününe kadeh kaldırmaktan başka hiçbir şeyi anmaması ve sınırsız, daha parlak bir geleceğe işaret etmesidir.

 

Youtube kanalımıza da bekleriz 🙂

Menü