Belfast

Belfast, Kuzey İrlanda’nın başkenti olarak yer almaktadır. Yaklaşık 350 bin nüfusu ile Kuzey İrlanda’nın en kalabalık nüfusuna sahip olan şehirdir. Belfast şehri liman kenti konumunda, ekonomisi de sanayiye bağlı olarak gelişen bir şehirdir. Adında her ne kadar İrlanda geçse de, Kuzey İrlanda’nın İngiltere hakimiyetine girmiştir ve resmi dilleri İngilizcedir. Ülkede genel olarak Katolik dini hakimdir. Ünlü Titanic gemisi de burada inşa edilmiştir ve dünyanın en büyük tersanesi Belfast’ta yer almaktadır. Dünyanın her noktasından binlerce turistin ziyaret ettiği ve sıcak bir şekilde karşılandığı Belfast’a ulaşım genellikle hava yolu ile sağlanmaktadır. Belfast International Airport ve George Best Belfast City Airport olmak üzere iki havaalanının olduğu şehre Türkiye’den direkt olarak bir uçuş bulmak zor. Bu sebeple İngiltereye geldikten sonra ya da Dublin’den günlük olarak geçişler yapmanız daha sağlıklı olacaktır.

Her ne kadar ülkeye ulaşım alternatifleri kısıtlı olsa da şehir içi ulaşım da bir o kadar gelişmiş ve ziyaretçiler için uygun günlük kartlar mevcutyur. Şehirde en çok tercih edilen toplu taşıma araçları olan otobüs ve tren ile yolculuk yapacaksanız, The Belfast Visitor Pass(ulaşım kartı) alabilirsiniz. 2 veya 3 gün art arda kullanmak şartı ile hem otobüsü hem de treni kullanılabilirsiniz. Daha uzun zamanı kapsayan ziyaretler içinse Welcome Center ile görüşerek haftalık ve aylık seçenekleri bulunan sınırsız kartları temin etmeniz mümkün. Toplu taşımanın yanı sıra bisiklet de kullanabileceğiniz Belfast’in birçok noktasında kiralama noktasına denk gelebilirsiniz. 

Belfast’a seyahat etmek isteyen kişiler tabii ki yılın 12 ayında da ziyaret edebilirler. Fakat kış ayları soğuk ve yağmurlu geçtiği için Mayıs ve Eylül ayları tercih etmenizi tavsiye ederiz.

İrlanda ve İngiliz kültürünü tanımak ve benimsemek isteyenler için Belfast biçilmiş kaftan denebilir.

*** İrlanda vizesi için gerekli olan başvuru koşullarını öğrenmek için buraya tıklayın!

Belfast Gezilecek Yerler

Belfast kumsal anlamına gelmektedir. Düzlüklerden oluşmuş ve etrafı tepeciklerle çevrili bir yapıya sahiptir. Belfast verimli topraklara sahip olması nedeniyle, en popüler yerleşim alanları arasında yer alır. Tarihi dokusu, 2. Dünya savaşından kalma kalıntıları ve verimli toprakları ile günümüze kadar gelebilmeyi başarmıştır. Şehrin ilginç dükkânları, pubları, lüks markaları ve lüks arabaları ile görünümüne bakıldığında, Dublin’e kıyasla daha pahalı bir şehir olduğunu anlayacaksınızdır. Ayrıca Titanic’in burada inşa edilmesi de, bölgenin daha çekici hale gelmesine neden olan unsurlardan biridir.

1- Titanic Müzesi

Titaniz, Belfast’ın en önemli simgelerinden biri olmuştur. Dokuz interaktif sergi aracılığıyla, Titanic gemisinin yapımında çalışan işçilerin o zamanki durumları, hikayeleri ve yapım aşamalarını anlatan bir ortam hazırlanmıştır. Gemiye ve çalışma şartlarına bakıldığında, Kuzey İrlanda’nın o dönemdeki ekonomik durumu görülebilmektedir. 

Tarihe kazınan Titanik gemisi buradaki tersanelerde yapılmıştır. Filmlere, teorilere konu olan bu ünlü geminin orjinal hikayesini Belfast’ta öğrenebilirsiniz.

2- Botanik Bahçesi

Botanik bahçesi başlığını görünce bir çoğunuzun aklına, “ne yani bitkilerden oluşan bir bahçe mi ünlü?” gibi sorular gelebilir. Ancak, Belfast şehrinin en gözde mekanlarından birisi olan botanik bahçeleri; dünyadaki tüm farklı bitkileri içerisinde barındıran yapıda bir mekandır. 28 dönüm arazi üzerine kurulmuş olan botanik bahçesi; ziyaretçilerine muhteşem zamanlar yaşatmaktadır. Tropikal ve palmiye evleri, cennet kuşları ile doğadan muhteşem parçaları ziyaretçilerine sunmaktadır.

3- Saint Anne Katedrali

Belfast Katedrali olarak da bilinmektedir. Dış görünümüne bakıldığında, muhteşem mimari yapısı göze çarpmaktadır. Girişinde mermerden heykeller bulunan, 1899 yılında yapılan katedral; Katedral mahallesinin merkez yapılarından biri olarak kabul edilmektedir. Mimari yapısı ile dikkat çeken yapıyı, yakından incelediğinizde, dönemin izlerini taşıyan etkileyici yapısını görebilirsiniz. Tarihi dokuları seven gezginler için mutlaka ziyaret edilmesi gereken mekanlardan biridir.

4- Crumlin Road Goal

19. yüzyılın başlarında inşa edilen ve günümüzde halka açık olan Crumlin Road Gaol Hapishanesi,150 yıl boyunca infaz, açlık, ölüm, doğum, kaçış, evlilik ve grev gibi birçok olaya tanıklık etmiş bir cezaevidir. Dönemin mimari tarzı olan Victorya mimari yapı özelliği gösteren, Kuzey İrlanda’nın günümüze kadar gelebilmiş tek yapısı, Crumlin Road Gaol hapishanesidir.

5- Cairndhu Evi

Kuzey İrlanda’da bir zamanların görkemli konaklarının artık perili olduğu düşünülmektedir. Merak edenler için harika bir macera olduğu belli. Ancak ev, özel mal olduğu ve harap halde bırakıldığı için tehlikelidir.

Belfast’da Ne Yenir?

Belfast’da ne yenir? başlıklı yazımızda sizlere kentte mutlaka denemeniz gereken yöresel yemekleri listeledik. Hadi birlikte inceleyelim…

 

1- Ulster Kızartması

İrlanda’nın kuzeyinin en meşhur yemeği olarak göstereceğimiz Ulster kızartması, kızartılmış patates, pastırma, sosis, yumurta, domates ve mantardan gibi malzemelerden oluşuyor. Belfast’ta kahvaltılardan tutun da akşam yemeklerine kadar hemen her öğünde servis edilen yiyeceklerden biridir.

2- Ringa Balığı

İçerisine sirke ve defne yaprağı eklenerek, marine edilmiş ringa balığından yapılan bu lezzetli balık tabağı, kente gelen turistlerin müdavimi oldukları siparişler arasında giriyor. Belfast’a kadar gelmişken bölgenin meşhur ringa balığının tadına bakmanızı tavsiye ederiz.

3- Boxty

Ana içeriği patates bazlı bir yemek olan Boxty’i, lezzetli bir sebze yemeği olarak tarif etmemiz mümkün. Bu harika lezzet içerisinde haşlanmış ve püre haline getirilmiş patatesler yer alıyor. Haşlanan ve püre haline getirilen patatesler, tuz, peynir ya da kaşarla birleştirilip omlet gibi pankek gibi tavada pişirilerek sunuma hazır hale getiriliyor.
 
Bu yemek nişasta ile birleşince de bir anda karşımıza patates keki olarak çıkıveriyor. İçerisine bir de pastırma eklenince tadından yenmiyor.. 
 

4- Fifteens

Belfast gezinizde canınız tatlı bir şeyler çektiyse sizlere önerebileceğimiz lezzetin adı Fifteens! Birçok malzeme ile zenginleştirilen bu tatlının içerisinde, marshmelov, bisküvi ve kiraz başta olmak üzere toplamda 15 adet malzeme yer alıyor. Tepside hazırlanan kekin en önemli özelliği ise süngerimsi ve bulut gibi olan yumuşaklığı. Bayılacağınıza eminiz.. Hemen hemen her cafede bulmanız mümkündür.

*** İrlanda dil eğitimi hakkında bilgi almak için buraya tıklayın!

*** İrlanda’da eğitim, yaşam ve öğrenci izlenimleri hakkındaki youtube videolarımıza ulaşmak için buraya tıklayarak Youtube kanalımıza ulaşabilirsiniz.

İlginizi Çekebilir 

Menü