İrlanda Cumhuriyeti 

 

Resmi adıyla İrlanda Cumhuriyeti ya da kısaca İrlanda; 1 Ocak 1973’den beri Avrupa birliği üyesi olan bir ülkedir. AB üyesi olmasına rağmen İrlanda, Schengen ülkesi değildir. Bu nedenle İrlanda için özel vizeye başvurmanız gerekmektedir. 

5 milyona yakın nüfusa sahip olan İrlanda, ada ülkesi olarak geçer. Bulunduğu konum gereği, İrlanda’ya en yakın ülke İngiltere olarak gözükür. Özellikle eğitim sistemiyle adını öne çıkarmış olan İrlanda Cumhuriyeti; farklı yaşam tarzları, gelişen ekonomisi ve dil okullarıyla son zamanlarda oldukça dikkat çekmektedir.

İrlanda’nın Tarihi

İrlanda halkının ilk ataları Keltler, ülkeye demir çağı sırasın yerleşmiştir. Adaya 430’lu yıllarda gelerek Hristiyanlık dininin yayılmasında öncülük eden Saint Patrick, İrlanda’nın koruyucusu olarak bilinir ve her yıl 17 Mart Saint Patrick günü olarak kutlanır. Yoksulluğun yaygın olduğu dönemlerde, Vikingler ülkeyi ele geçirmeye çalışsalar da bu konuda başarısız olmuşlardır ve 11.yy da etkileri tamamen ortadan kalkmıştır. Sonraki dönemlerde İngiltere yönetimi altında olan Normanlar tarafından istilaya uğrayan İrlanda, İngilizlerin sömürgesi altına girmiş oldu. 14.yy başlarında İngiltere hakimiyetini kaybederken, Kelt kültürü ve İrlandaca tekrar ön plana çıkmaya başlamıştır.

İrlanda İnsanları

İrlanda kültürünün temelini oluşturan İrlanda halkıdır. İrlandalılar genellikle mutlu, neşeli ve sakin insanlardır. Oldukça samimi ve yardımsever olan İrlanda halkı aynı zamanda çok yardımsever bir millettir. Yardıma ihtiyacınız olduğu anda İrlandalı biri size yardım etmek isterse gönül rahatlığı ile bu yardımı kabul edebilirsiniz. 2003 yılında BBC tarafından yapılan ankete göre İrlanda Avrupa’nın en mutlu ülkesi olarak belirlenmiştir. 

İrlanda İklimi

Yüksek, yemyeşil tepeler ve Atlantik rüzgarlarının dövdüğü çalılıklar ülkesi olan İrlanda’nın pek tatlı ve nemli bir iklimi vardır. Çok sık yağmur yağar. Bataklıklar, göller ve akarsular yüzölçümünün hemen hemen dörtte birini kaplar.

İrlanda’nın Dili

İrlandaca ve İngilizce, İrlanda’nın resmi konuşulan dilleridir. İrlandalılar İrlanda diline İngilizce’de Irish diyorlar, Türkçe’de ise İrlandaca, İrlanda Gaelce’si olarak biliniyor. Halkın yerlileri tarafından konuşulan İrlandaca dilinin yanı sıra günlük hayatta oldukça çok rastlayabileceğiniz İngilizce dili İrlandaca’ya oranla daha çok kullanılır. İngilizceyi ana dilleri gibi kullanan ve kabullenmiş olan İrlanda halkı sayesinde dil eğitimi almak isteyen öğrenciler için İrlanda en çok tercih edilen ülke haline gelmiştir.

İrlanda’da Dil Eğitimi

Dil eğitimi hedefleyen öğrencilerin tercih listelerinde başı çeken İrlanda, yaşam şartları ile dikkat çeken ülkeler arasında yer almaktadır. Türkiye’ye dört saatlik uçuş mesafesinde olması, Türkiye’den İrlanda’ya dil eğitimine gidecek öğrenciler için oldukça önemli bir kriterdir. 

Bilim, sanat, teknoloji, eğitim ve edebiyat alanında oldukça dikkat çeken çalışmaların yanı sıra bu alanlarda kendilerini göstermiş olan önemli kişiler yetiştirmişlerdir. Tüm bunların yanında İrlanda önemli bilişim şirketlerinin merkezi haline gelmiştir. Facebook, Twitter, Google, Linkedin gibi dünyaca ünlü şirketlerin Avrupa merkez ofisleri İrlanda’da bulunmaktadır. 

İrlanda’da Ulaşım

İrlanda ulaşım konusunda kendini geliştirmiş bir ülkedir. Gitmek istediğiniz yere rahat ve hızlı bir şekilde ulaşım sağlayabilirsiniz. Bisikletle ulaşım oldukça yaygındır. Bisiklet kiralayıp ulaşımı bisikletle sağlayabilirsiniz. Öğrenci kartı ( Leap Card) ile otobüs ulaşımını indirimli bir şekilde gerçekleştirebilirsiniz.

Osmanlı’nın İrlanda ile Ortak Tarihi

İrlanda halkının Türklere karşı beslediği sempati Osmanlı dönemine dayanmaktadır. O dönemde kıtlık ve yoksulluk çeken İrlanda’ya, Osmanlı tarafından gemiler dolusu yardım gönderilmiştir. Bu yardım ile pek çok İrlandalı kurtulmuştur. Bu olayı unutmayan İrlanda halkı günümüzde bile Türklere ayrı bir ilgili beslemektedir. Hatta ve hatta futbol takımlarının bayraklarında ay ve yıldız simgesini kullandığını görebilirsiniz. Daha detaylı bilgi için buraya tıklayabilirsiniz.

İrlanda’da Yaşam Şartları

İrlanda ekonomik anlamda kendini geliştirmiş bir Avrupa ülkesidir. Ülkede günlük yaşam çok pahalı değildir. İrlanda para birimi olarak euro kullanmaktadır. Seyahatlerinizde tüm kredi kartlarını ve banka kartlarını sorunsuz, rahat bir şekilde kullanabilirsiniz. İrlanda en yüksek asgari ücreti veren ülkeler arasında yer alır. 2024 yılı için minimum saatlik asgari ücret 12.70€ ’dur. Ülkenin her yerinde yeşil alan, park ve koşu yolları görebilirsiniz. Üstelik bu park ve koşu alanları sürekli koşan, yürüyüş yapan insanlarla dolu. 

İrlanda Mutfağı

İrlanda yemek kültürüne genel olarak baktığımızda ülkenin milli yiyeceği patatesi hemen hemen her yemekte görebiliriz. Patatesin bu kadar önemli olması 1800’lerdeki açlık ve yoksulluğa dayanır. Patates ile aklınıza gelebilecek her türlü kıymalı, sebzeli, pastırmalı… vs. yemekleri mevcuttur. Hemen hemen tüm geleneksel yemeklerde et, lahana ve patates görme oranı çok yüksektir. Kısacası İrlanda mutfağı tam anlamıyla doyurucu bir yemek kültürüne sahip denilebilir. 

İrlanda’nın Şehirleri

Üniter Parlamenter Cumhuriyet yönetimi altında olan İrlanda;  Kuzey, Güney, Doğu ve Batı bölgeleri olmak üzere 4 bölgeye ayrılmıştır. Tüm bölgeler bünyesinde 32 ilçe bulunmaktadır. 26 ilçe İrlanda Cumhuriyetine , 6 ilçe Kuzey İrlanda’ya bağlıdır. 

Bu ada ülkesinin doğal güzellikleri ve görülmeye değer tarihi dokuları ile birçok kez filmlere ev sahipliği yapmıştır. Gideceğiniz her şehrinde tarihi güzellikleri görmek mümkün. DublinCorkGalwayLimerickBelfast, DroghedaLisburnWaterfordCarlowBray gibi pek çok farklı şehirleri bulunmaktadır. Başkent Dublin içlerinde en büyük ve kalabalık olan şehridir. En eski antik kenti ise Kilkenny’dir. Öğrencilerin genellikle dil eğitimi için tercih ettiği İrlanda’da, başkent Dublin iş imkanının çok olması ve hareketli sosyal hayata sahip olması kapsamında göze çarpan şehir oluyor.

Konaklama çeşitliliği ve günlük hayat şartları düşünüldüğünde her bireye uygun seçenekler mevcuttur. Özellikle merkezde birçok okul bulunmaktadır. Merkeze uzaklık her zaman öğrenciler için önemli bir kriter olmuştur. Konaklama-okul-iş arasında gidip gelen öğrenciler için ulaşım da bir o kadar önem taşımaktadır. Hem vakitten kazanmak hem de ulaşımı kolaylaştırmayı hedefleyen öğrenciler için Dublin merkez çok tercih edilen bölgeler arasında yer alır.

İrlanda’da Gezilecek Yerler

İrlanda’nın güçlü tarihi dokuları yanı sıra yemyeşil görüntüsüyle büyüleyen bir çok gezilecek yeri mevcuttur. Dört bir yanı nehir ve denizlerle kaplı olan bu ada ülkesi, falezler ve uçurumlardan oluşan harika manzaralara sahiptir. Cliffs Of Moher bu manzaralara sahip en ünlü yerlerden bir tanesidir. Ayrıca hepimizin bildiği Harry Potter filminin bazı sahneleri burada çekilmiştir. Dublin kalesi, Guiness Irish Pub ve St. Finn Barr’s Katedrali bir diğer gezilebilecek yerler arasındadır. 

 Giant’s Causeway yani Devler Kaldırımı Kuzey İrlanda’da bulunur. Oldukça ilginç jeolojik oluşumlar arasındadır. Devler Geçidi olarak da bilinen hatta efsanesi bulunan bu yer İrlanda’da gezilecek yerler arasında bulunmaktadır. 1980’li yıllarda UNESCO Dünya Kültür Mirası listesine kabul edilmiştir. Efsaneye göre burada geçmişte devler yaşamış ve bu taşları kendilerine zafer yolu yapmak için dizmişler.

İrlanda Hakkında İlginç Bilgiler

İrlanda ülkesinin simgesi haline gelmiş yoncanın bitki örtüsünü oluşturmaktan başka bir anlamı daha vardır. M.S. 4.yy da Aziz Patrick tarafından hristiyanlaştırılmıştır. Bu vaizin Kutsal Üçleme’nin ( Baba, oğul, Kutsal Ruh) gizemini açıklamada kullandığı üç yapraklı yonca bugün adanın sembolüdür.

Genetik yapı gereği İrlanda’da kızıl saçı insanlara denk gelmeniz mümkündür. İrlanda nüfusunun %9’u doğal kızıllardan meydana gelmektedir. İrlanda bayrağını incelediğimizde yeşil, beyaz ve turuncu renklerinden oluştuğunu görürüz. Her bir renk içerisinde bir anlam taşır.  Yeşil renk Katolikleri, turuncu renk ise Protestanları temsil eder. Beyaz renk de iki mezhep arasındaki barışı temsil eder. 

Yurtdışı çıkışlarında kuşkusuz herkesin alışveriş yapmayı planladığı Duty Free Shop ilk olarak İrlanda’da açılmıştır. 

Dünyanın pek çok ülkesinde kutlanan Cadılar Bayramı aslında eski bir pagan Kelt geleneğine dayanmaktadır. Efsaneye göre 31 Ekim gecesi ölüler alemi ile canlılar alemi arasındaki sınır ortadan kalkmaktadır. Bu efsaneyi bayram havasında kutlayan İrlandalılar buna gerçekten özen göstererek kıyafetlerine kadar özel bir şekilde hazırlanırlar.

İlginizi Çekebilir

Menü