İrlanda’da Eğitim Almanın Avantajları

1. İngilizce’nin Resmi Dil Olması

Resmi dili ingilizce olan İrlanda, ingilizcenin en anlaşılır ve aksansız konuşulduğu ülkelerden biridir. Başkent Dublin’de akıcı, anlaşılır ve Amerikan aksanına yakın bir ingilizce konuşulmaktadır. Böylece iletişim konusunda herhangi bir sıkıntı çekmeyeceksiniz; dil kursunuzun yanında sosyal yaşantınız da dil gelişiminize ciddi bir katkı sağlayacak.

2. İrlanda’nın Sıcakkanlı Halkı ve Renkli Sosyal Yaşamı

2011’de Lonely Planet Guide, İrlanda’yı dünyanın en iyi 10 en sevimli ülkesinden biri olarak seçti. İrlanda halkı sıcakkanlı ve yardımsever, bu sebeple İrlanda’ya eğitim için gittiğinizde irlandalıların konukseverliği ile alışma sürecinizi daha kısa zamanda atlatacaksınız. 2015 yılında Vision of Humanity tarafından yapılan araştırmada İrlanda dünyanın en barışçıl ve huzurlu 12. ülkesi seçildi. Hırsızlık ve suç oranı az, insanlar konuksever ve iş birliğine açık; eğitim hayatınız adına başka ne istenebilir?

Gezmeyi ve eğlenmeyi seviyorsanız İrlanda eğitiminiz süresince size bu imkanı fazlasıyla sağlayacaktır. Yüzlerce cafe ve barın olduğu Temple Bar, Spire of Dublin yapıtı, Oscar Wilde, Jonathan Swift, Samuel Beckett gibi onlarca ünlü şair, yazar, düşünürün okulu Trinity College, İrlanda’nın en popüler bira şirketi ve fabrikası Guinness Storehouse akla ilk gelenler.

İrlanda, kendine has müzik, kültür ve sporuyla zengin bir kültür mirasına sahiptir. İrlanda Müzik, Cork Jazz, Galway Races ve Cat Laughs Comedy ülkenin en çok sevilen festivallerindendir. Bu sevimli ada ülkesinde eğlencenin tadını çıkarın.

3. İrlanda’nın Doğal Güzellikleri, Kültürü ve Tarihi

İrlanda yemyeşil coğrafyası, doğal güzellikleri ve ılıman havası ile büyüleyici bir ada ülkesidir. Avrupa’nın en büyük doğal parklarından bazıları İrlanda’da bulunmaktadır.
Unesco tarafından Dünya mirası olarak korunan etkileyici manzarasıyla Giant’s Causeway, yerin metrelerce altındaki kayalıklarda bot ile gezi yapabileceğiniz Fermanagah Underground gördükten sonra tekrar tekrar gitmek isteyeceğiniz doğal güzelliklerden sadece birkaçı.

İrlanda tarihi eser açısından da çok zengin bir ülkedir. Vikings, Game of Thrones ve Merlin gibi birçok dizinin çekimlerine ev sahipliği yapmış doğal bir film platosudur. Dünyanın en eski kalelerinden biri MÖ 1100’de inşa edilen Dún Aonghasa’da İrlanda’da bulunur ve MÖ 3550’ye kadar uzanan Listoghil’de bulunan mezarlar vardır.

 4. Türklere Duyulan Sempati

İrlanda‘da eğitim almak için bir diğer önemli neden de bu ülkede Türkiye’ye duyulan sempatidir. İrlanda’da 1845’li yıllara gelindiğinde baş gösteren kıtlık, ülkeyi olumsuz yönde etkilerken, dönemin Osmanlı padişahı Abdülmecit, İrlanda’ya üç gemi erzak yardımında bulunmuştur. Bu yardımı unutmayan İrlanda halkının, Türklere karşı büyük bir ilgi ve sempatisi bulunmaktadır. İrlanda Drogheda futbol kulübünün armasında ay ve yıldız bulunmaktadır.

5. Kaliteli Eğitim Sistemi

İrlanda, Avrupa’daki en iyi eğitim sistemlerinden birine sahiptir. İrlanda’nın yüksek öğrenim sistemi dünya çapında ilk 25 ülkeden biri seçilmiştir ve dünyanın en yüksek katılım oranlarından birine sahiptir.
IMD Rekabet Edebilirlik Yıllığı 2016 ve Dünya Ticaret Örgütü Küresel Rekabet Edebilirlik Raporu’na göre İrlanda, yüksek öğrenim başarısı ve eğitim kalitesi için dünya genelinde ilk 10 arasında yer almaktadır.

6. Ülkemize Olan Yakınlığı

İrlanda ülkemize 4 saatlik uçuş mesafesinde bulunmaktadır ve ülkemizle 2 saatlik zaman dilimi farkı bulunmaktadır. İngiltere dışında resmi dili ingilizce olan diğer bütün devletler ise Türkiye’ye oldukça uzakta bulunmaktadır.

7. Dünyanın En Büyük Firmalarında İş Fırsatı

İrlanda dünyadaki en büyük yazılım ihracatçıları ve küresel olarak ilk beş ilaç üreticisi arasındadır. İrlanda bilimsel araştırmalar yapan büyük ölçekli firmaların ve teknoloji firmalarının merkez ofislerini bulundurmakta ve dünyanın bu alandaki en önemli merkezlerinden biri haline gelmiştir. Microsoft, Google, Twitter, Facebook, Youtube, Amazon gibi birçok bilişim firmasının Avrupa genel merkez ofisleri Dublin’de bulunmaktadır. Bu şirketler pek çok zaman Türkçe bilen üniversite mezunları aramaktadır. Bu İrlanda’dan mezun olan öğrenciler için çok iyi bir fırsattır. Bunun yanı sıra yüksek lisansınızı İrlanda’da tamamladığınız takdirde kariyer hedefiniz doğrultusunda iş tekliflerini değerlendirmeniz için 2 yıl boyunca oturum izni verilir.

8. Çalışma İzni

İrlanda’da 6 ay ve üzeri süreyle dil okuluna kayıt yaptırdığınızda, haftada 20 saat yarı zamanlı bir işte çalışabilirsiniz. Saatlik ücret 11.30 € ücretle aylık 904 € kadar kazanabilir, masraflarınızın bir büyük kısmını bu şekilde karşılamış olursunuz. Ayrıca lisans mezunu öğrenciler 1 yıl ve yüksek lisans mezunu öğrenciler 2 yıl tam zamanlı çalışma ve oturma izinleri bulunmaktadır.

9. Uluslararası Sosyal Çevre

İrlanda, dil eğitimi veren oldukça kaliteli üniversitelere ve dil okullarına sahip olduğu için Avrupa, Uzakdoğu, Güney Amerika, Ortadoğu ve Orta Asya’dan birçok uluslararası öğrenci yıllardır dil eğitimi için bu ülkeyi tercih etmekte olup okullarda da uluslararası bir ortam mevcuttur.

 

10. Ankara Antlaşması

 

İrlanda’ya dil okuluyla gelip 1 yıl süresince aynı işyerinde çalışan Türk vatandaşları “Turkish Agreement” ya da İrlanda hükümetinin sitesinde yazan başlığıyla “Turkish Association”a başvurarak İrlanda’da çalışma izni (Stamp 1) alabilirler.

Bu antlaşmanın ismi konusunda yapılan yanlışı düzeltmekle başlamak isteriz; çoğu öğrenci bu anlaşmayı “Ankara Anlaşması” olarak adlandırdı da bu anlaşma 19 Eylül 1980 yılında iki ülke arasında imzalanmış özel bir anlaşmadır. İngiltere’de yakın zamanda sonlanacak “Ankara Anlaşması” ile bu anlaşmanın hiçbir bağlantısı bulunmamaktadır. Yani, İrlanda ile Türkiye arasında imzalanmış olan “Turkish Agreement”ın şu an için son bulma gibi bir durumu yoktur.

Bu konuyla ilgili ayrıntılı bilgilere https://egitimirlanda.com/irlanda-ankara-anlasmasi/ yazımızdan ulaşabilirsiniz. 

 

Youtube kanalımıza abone olarak İrlanda’da eğitim ve yaşam hakkında ki videolarımızı izleyebilirsiniz.

Bu yazımızı beğendiyseniz ya da İrlanda ile ilgili daha fazla bilgi almak istiyorsanız buradan diğer yazılarımızı da okuyabilirsiniz.

İlginizi Çekebilir

Menü