İrlanda’da Ehliyet Almak

İrlanda Ehliyeti Nasıl Alınır?

Bu yazımızda adım adım; İrlanda ehliyeti nasıl alınır, İrlanda ehliyeti için başvuru koşulları nelerdir, süreç nasıl işlemekte bunlardan bahsedeceğiz.
Öncelikle en çok merak edilen sorulardan birinin yanıtını verelim

İrlanda Ehliyeti

İrlanda ehliyeti İrlanda’ya giden ve İrlanda’da yaşamak isteyen kişilerin oldukça önemsediği bir konudur.

İrlanda Ehliyeti Başvuru Adımları Nelerdir?

İrlanda ehliyeti almak için 4 temel adımı tamamlamak gerekir:

  • Driver Theory Test (DTT) testini geçmek
  • Learner Permit Belgesi almak
  • Sürüş alıştırması yapmak
  • Sürüş testini geçmek

Driver Theory Test (DTT)

İrlanda’da ehliyet almanın ilk adımı, Driver Theory Test (DTT) adıyla yapılan teori testini geçmektir. Teori testi; yol kuralları, risk algılaması, tehlike farkındalığı gibi konularda kişilerin bilgilerini ölçer. Teori testlerinin içeriği, almak istediğiniz ehliyet tipine göre farklılık gösterir ve bilgisayar ortamında yapılır. Örneğin; B kategorisi otomobil teorisi testi, 40 sorudan oluşur ve adaylara 45 dakika süre verilir. Adaylardan bu süre zarfında 35 soruyu doğru yanıtlamaları beklenir. Sınav soruları; RSA ( Road Safety Authority) tarafından hazırlanan bir kitapçıktan seçilir. Bu kitapçığa, kütüphanelerden, CD’lerden veya kitapçılardan erişilebilir.
Teori testi için belirlenen sınav ücreti kategorilere göre değişiklik göstermektedir. İrlanda araba ve motor ehliyetleri için şu anki ücret 45 Euro olarak belirlenmiştir.
İrlanda’da birçok test merkezi bulunur ve sınava herhangi bir merkezde girebilirsiniz. Covid-19 tedbirleri kapsamında uzaktan belirli programlar için testler mevcut olsa da her kategori dahil değildir. Daha detaylı bilgi için Theory Test(theorytest.ie.) linkini inceleyebilirsiniz.
DTT otomatik olarak puanlanır ve sonuçlar anında öğrenilebilir. Başarılı olmanız durumunda, test merkezinde teori testiniz için bir geçme sertifikası verilecektir.

 

Learner Permit

İrlanda ehliyeti için ikinci adım Learner Permit. Teori testinizi geçtikten sonra, Learner Permit için The National Driver Licencing Service (NDLS)’ye başvurmalısınız. NDSL , İrlanda’da sürücü belgelerini vermekten sorumlu kurumdur. Learner Permit, İrlanda’da araç kullanmayı öğrenmenizi sağlar ve araç sürerken her zaman yanınızda bulundurmanız gereken bir belgedir. Learner Permit’e başvurabilmek için sağlamanız gereken koşullar şunlardır:
İrlanda’da ikamet etmelisiniz (Yılda en az 185 gün burada yaşıyorsanız, İrlanda’da ikamet ediyor sayılırsınız.)
Minimum yaş gereksinimini karşılamalısınız
DTT sertifikasına sahip olmak (veriliş tarihinden itibaren 2 yıl içinde)
Learner Permit ücreti ise şu an için 35 Euro’dur.

 

Sürüş Alıştırması -Essential Driver Training (EDT)

İrlanda ehliyeti için bir diğer adım, Essential Driver Training. Learner Permit’e sahipseniz devamında EDT almanız gerekir. İrlanda’da sürücü dersleri için bir sürüş eğitmeni ile anlaşmalısınız. Her eğitmen kendi ücretini belirler, sabit bir fiyat yoktur. İlk kez ehliyet alıyorsanız 1’er saatlik 12 kez sürücü dersi almalısınız. Eğer en az 2 yıllık bir Türk ehliyetine sahipseniz, azaltılmış EDT kapsamında 1’er saat en az 6 kez sürücü dersi almanız İrlanda ehliyeti için yeterlidir.
Başarılı olmanız halinde size bir uygunluk belgesi verilecektir. Uygunluk belgeniz ve Learner Permit ile 6 ay boyunca araç kullanabilirsiniz. Tabi bazı kısıtlamalara tabisiniz. Örneğin; arabanızda L etiketi bulunması zorunlu olacaktır. Otoyola girmeniz yasaktır ve yanınızda mutlaka tecrübeli bir sürücü olması gerekmektedir. Motosiklet ehliyeti alıyorsanız yine 6 ay kuralı geçerlidir. Bu süreçte motora bir kişi daha almanız yasaktır ve L etiketini kıyafetinize yapıştırmalısınız.

Sürüş Testi

İrlanda ehliyeti için zorunlu eğitimi tamamladıktan sonra son adım olan sürüş testi için başvurunuzu yapmalısınız. Başvurular, RSA (https://www.rsa.ie)’nın web sitesi üzerinden veya posta yoluyla yapılabilir. Sürüş testinde başarılı olmanız halinde, size iki yıl geçerli olan bir ‘’Yeterlilik Belgesi ‘’ verilecektir. Sonrasında, tam bir ehliyet için başvurabilirsiniz. İrlanda ehliyetinin şu anki ücreti ise 55 Euro’dur.


İrlanda’da  Work and Study

  • İrlanda Avrupa’da suç oranı en düşük olan ülkelerdendir.
  • Saatlik asgari ücrette en yüksek ikinci ülkedir.
  • Ana dilleri İngilizcedir.
  • Dünyanın önde gelen teknoloji firmalarının ana merkezleri İrlanda’da olduğundan dolayı bu alanlarda kariyer yapmak isteyen öğrenciler için önemli bir fırsattır.
  • Türkiye’ye sadece 4 saatlik uçuş uzaklığındadır.
  • Yaşam masrafları İngiltere ve Amerika’ya kıyasla daha uygundur.

Work and Study ve Work and Travel karşılaştırma yazısı için tıklayın

Bkz: Neden İrlanda’da Eğitim?

Bkz: İrlanda’da Dil Eğitimi Almak İçin 8 Neden

İrlanda’da dil okulu fiyatları için tıklayın!

Eğitim İrlanda Aracılığıyla Dil Eğitimi Almış Öğrencilerimizin İrlanda Hatıraları Ve Deneyimleri için tıklayın!

İlginizi Çekebilir

Menü