İrlanda’da Başınıza Gelebilecek 7 Problem ve Çözümleri

İrlanda’ya gelmişken her şeyin yolunda gitmesini, bu huzurlu ülkede problemle karşılaşmadan eğlenceli bir yaşam sürmeyi planlasak da bazen işler bizim istediğimiz gibi gitmeyebiliyor. İrlanda bizim için henüz tam olarak keşfedilmemiş bir ülke olmasından dolayı bazı spesifik konularda ne yapacağımızı bilemeyebiliyoruz. Bu yazımızda İrlanda’da karşılaşabileceğiniz bu tarz durumlardan ve çözümlerinden bahsedeceğiz.

1. İrlanda’da Pasaport Kaybetmek

 Eyvah pasaportum yok!!! Umarım böyle bir şey yaşamazsınız ancak yaşanacaksa da umuyorum ki GNIB kartınızı aldıktan sonra olur çünkü GNIB kartınız olduğu sürece burada yaşantınızı sürmenize engel çok bir durum olmuyor. Öncelikle, GARDA’ya giderek pasaportunuzu kaybettiğinizi bildirmeniz gerekiyor ve size raporu veriyorlar. Bu belgeyle birlikte Türkiye Konsolosluğuna giderek yeni bir pasaport başvurusunda bulunuyorsunuz. Konsolosluğa başvurunuzu yaptıktan sonra, konsolosluk yaklaşık bir ay Türkiye’de kaydınızın bulunduğu nüfus müdürlüğünden yazı bekliyor. Bu yazının gelmesiyle birlikte 10 yıllık pasaport için 104€ pasaport defter bedeli ve 9€ hizmet bedeli yani toplamda 113€ ödemeniz gerekiyor ve yaklaşık olarak 2-3 hafta içerisinde pasaportunuz elinize ulaşmış oluyor. Eğer GNIB kartınız yoksa, bu durum biraz daha karışık bir hal alıyor çünkü pasaport GNIB başvurusu için gerekli belgelerden birisi ve çalışmaya başlayabilmek için de GNIB ilk adım. Süreç yine aynı şekilde işliyor ve pasaportunuz geldikten sonra GNIB sürecinizi başlatabiliyorsunuz. Bizim size önerimiz, pasaportunuzu kesinlikle yanınızda taşımayın ve evinizde güvende bırakın çünkü İrlanda’da kimse size pasaportunuzu sormuyor.

 

2.İrlanda’da Cüzdanım Çalındı

İrlanda çok güvenli bir ülke olmasına rağmen bazen bu tarz istenmeyen olaylarda yaşanabiliyor. Bu noktada öncelikle kontrol etmeniz gereken konu kredi kartlarınızın temassız ödeme olan kartlarınızı direkt olarak iptal etmeniz çünkü İrlanda’da 30€’ya kadar bu kartlarla şifresiz olarak alışveriş yapabiliyorsunuz. Daha sonra, Garda’ya giderek ifade veriyorsunuz ve çalıntı raporu almanız gerekiyor. Eğer GNIB ve PPS kartlarınızda çalındıysa bu rapor sayesinde tekrardan GNIB ve PPS kartı başvurusunda bulunabiliyorsunuz. Bu süreç için tekrardan GNIB ve PPS kartları için randevu almanız gerekmektedir. Tek sevindirici yanı ise, tekrardan 300€ vermeniz gerekmemektedir.

 

3.İrlanda’da Kendi Profelyonellik Alanımda İş Bulamıyorum

Herkes kendi profesyonelleştiği alanlarda çalışmak istese de İrlanda’ya ilk gelindiğinde hem çevremizin, hem dilimizin sınırlı olması hem de vize tipimizin bize koymuş olduğu bazı engellerle yüzleşmek durumunda kaldığımızdan dolayı İrlanda’ya ilk geldiğimizde çalışabileceğimiz alanlar kısıtlı diyebilirim. İrlanda’ya ilk geldiğimizde yasal olarak çalışabilmek için öncelikle eski adıyla GNIB yeni adıyla IRP kartını ardından da PPS kartımızı almamız gerekmektedir. Bu kartları aldıktan sonra artık kendimizi idare edebileceğimiz, aylık yaşam giderlerimizi çıkarmamıza yetecek tarzda işler bakmak daha doğru olacaktır. Yavaş yavaş düzenimizi oturtup, çevremizi genişlettikten sonra kendi alanımızda iş bakmak daha doğru olacaktır ancak yine de uyarmak isterim ki uzun dönem öğrenci vizesi “ Stamp 2 “ olarak geçtiğinden dolayı çoğu büyük firmalar bu vizeye sahip kişileri çalıştırmıyor. Ancak, tabi ki bu demek değildir ki hiç şansımız yok. 8 aylık dil eğitiminin sonunda kendisine sponsor bulup tam zamanlı çalışmaya başlayan öğrenciler de var!

 

4.Vize Tipimi Çok Girişli Yapmadım ama Acil Yurtdışına Çıkmam Gerek!

Kısa dönem olarak gelen öğrencilerin çok girişli vizeye sahip olmaları mümkün olmasa da uzun dönem gelen öğrenciler vizelerini 100€ karşılığında çok girişli yaparak Türkiye’ye gidip-gelebilir ya da gerekli ülkelerin vizelerini alarak başka ülkeleri gezmeye gidebilirler. Ancak, ölüm, hastalık gibi durumlardan dolayı vizenizi çok girişliye çevirmeden önce İrlanda’dan bir an önce ayrılmanız gerekirse “ Acil Durum Yeniden Giriş Vizesine“ başvurmanız gerekmektedir. Bu vizeye başvurabilmeniz için GNIB kartınızın olması gerekmektedir ve sadece 1 ay geçerliliği bulunmaktadır. Çok girişli vizeden farklı olarak ekstradan 60€ daha ödemeniz gerekecektir.

Eğer vizenizi daha önceden çok girişli vizeye çevirmediyseniz ve acil durum yeniden giriş vizesi almadan İrlanda’dan ayrıldıysanız, Türkiye’den tekrar vize başvurusunda bulunmanız gerekecektir.

5.İrlanda’da Kayboldum!

İrlanda’da kaybolmamak için en iyi çözüm Google Maps diyebilirim. Alışveriş merkezlerini bile size kat kat gösterebiliyor. Otobüsün kaç dakikada geleceğini, kaç dakikada gitmek istediğiniz yere ulaşacağınızı hepsini saniyesi saniyesine gösteriyor. İrlanda’da kaybolmamak veya kaybolduğunuz yerden nasıl istediğiniz yere gidebileceğinizi görmeniz için telefonunuzda Google Maps uygulamasının olmasını öneririm.

 

6.Okul Dışında Çevrem Yok ☹

Dil okulundan sonra arkadaşlarınızın çalıştığı işleri olabilir ya da sınıftakilerle fazla anlaşamayabilirsiniz ya da sınıf haricinde bir ortamınızın olmasını istiyorsanız; meet-up’lar sizin için doğru adres! Meet-uplara herkes konuşmasını ( speaking ) geliştirmeye geldiğinde rahatlıkla herkesle iletişim kurabilir, çevre edinebilir ve kendinizi geliştirebilirsiniz. Buradan gerekli bilgiyi alabilirsiniz.

 

7.İrlanda’da Sıkıldım Ülkeme Dönmek İstiyorum!

İrlanda’ya ilk gelindiğinde hem ülkeye alışık olunmaması, hem çok fazla arkadaş çevremizin olmaması hem de GNIB, PPS ( ikisi de uzun dönem öğrenciler için ), iş, ev gibi süreçlerden dolayı ilk zamanlarda biraz Türkiye’ye özlem olsa da merak etmeyin birkaç ay sonra Türkiye’ye de dönmek istemeyeceksiniz. Sadece biraz sabırlı olup düzeninizi tam anlamıyla oturtmanızı bekleyin.
Ayrıca, İrlanda’da 25 haftalık dil eğitimi programına katılmanız durumunda buradayken tekrardan dil eğitimi programına katılabilir ve vizenizi uzatabilirsiniz. Renewal olarak adlandırılan uzatma işleminde okullar genellikle kampanya yapmaktadır ve daha uygun bir fiyata 25 hafta daha dil eğitimi alabilirsiniz.

Bizimle iletişime geçmek için lütfen aşağı tıklayıp formu doldurun. 

İlginizi Çekebilir

Menü