İrlanda’da Ulaşım Kartı – TFI Leap Card

İrlanda’da ulaşım konusunu daha önce ele almıştık, henüz okumadıysanız buradan inceleyebilirsiniz. Bu yazımızda hem TFI Leap Card’ı hem de öğrenciler için olmazsa olmaz Student Leap Card’ı detaylı bir şekilde açıklayacağız.

TFI Leap Card nedir?

TFI Leap Card, İrlanda’daki toplu taşıma araçlarında ücretinizi ödemenin en kolay yolu olan ön ödemeli bir seyahat kartıdır. İrlanda genelinde Dublin, Cork, Galway, Limerick, Waterford, Sligo, Athlone, Kilkenny ve Wexford şehir ve kasaba servislerinde ve çevresinde otobüsler, trenler, DART’lar ve Luas tramvaylarında geçerlidir. Nakit taşımanız veya bilet makinelerinde kuyrukta beklemeniz gerekmediği için daha kullanışlıdır ve ücretler genellikle nakit tek biletlere göre %31’e kadar daha az olduğu için paradan tasarruf etmenizi sağlayabilir.

Ayrıca Dublin’de ücret sınırlama ve TFI 90 dakika Ücreti (TFI 90) gibi diğer akıllı indirimlerden de yararlanabilirsiniz.

Seyahati daha da kolay hale getirmek için, TFI Leap Card sahipleri kartlarını Aircoach, Matthews, Swords Express ve çok daha fazlası dahil olmak üzere katılımcı ticari otobüs operatörlerinde seyahat için ödeme yapmak için kullanabilirler.

Nasıl kullanılır?

TFI Leap Card’ınızı internetten veya mağazadan bir kart satın alabilirsiniz. Yükleme yaptıktan sonra seyahat edebilirsiniz. Trene veya Luas’a biniyorsanız, binmeden önce kartınızı okutmanız gerekmekte ve indiğiniz duraktan sonra da validatöre (kart okuyucu) okutmalısınız. Otobüse biniyorsanız şoförün hemen yanındaki kart okuyucusuna şoföre gideceğiniz yeri söyleyerek okutun çünkü gideceğiniz yere ücretlendirileceksiniz. Fakat Student Leap Card’ınız varsa otobüse biner binmez sağ tarafınızda kalacak olan kart okuyucusuna okutmanız gerekmektedir.

Student Leap Card (Öğrenci Ulaşım Kartı) nedir?

Student Leap Card ulusal öğrenci seyahat kartıdır.

Kart sahipleri Go-Ahead Ireland, Dublin Bus, Luas, Bus Éireann, DART ve Irish Rail (Iarnród Éireann) ile İrlanda Cumhuriyeti’ndeki diğer katılımcı özel ulaşım operatörlerinin ücretlerinde öğrenci indirimi alabilirler.

Kimler Student Leap Card alabilir?

İleri eğitim ve öğretim de dahil olmak üzere tam zamanlı üçüncü seviye eğitim gören 16-18 yaş arası ve 24 yaş ve üzeri tüm öğrenciler Student Leap Card (SLC) başvurma hakkına sahiptir.

Öğrencilerin haftada en az 16 saat ders/ders saati olması ve kursa en az 6 ay süreyle kayıtlı olmaları gerekmektedir. Yani kısa dönem dil okulu öğrencileri, 24 yaşından büyük ise Student Leap Card alamazlar.

Yukarıdaki kriterleri karşılayan tam zamanlı yabancı öğrenciler de İrlanda’dayken Student Leap Card’a başvurma hakkına sahiptir.

Stajyer Muhasebeci (ACCA, Institute of Chartered Accountants in Ireland) olarak kayıtlı öğrenciler, Law Society’ye kayıtlı stajyer Avukatlar, tam zamanlı SOLAS stajyerleri/öğrencileri ve tam zamanlı PLC öğrencileri de uygun kabul edilir.

Online kurs öğrencileri, burada belirtilen kriterleri karşılamadıkları sürece Student Leap Card’a başvuramazlar.

Öğrencilerden, çalışan tarafından Student Leap Card için, uygunluklarına dair daha fazla kanıt (örneğin, kolejden/kurumdan mektup) sunmaları istenebilir.

  Student Leap Card almanız için gereken belgeler nelerdir?

-Pasaportunuz
-İçinde öğrenci olduğunuz yazan davet Mektubu (Okul kabul mektubu,Staj kabul mektubu ya da öğrenci belgeniz olabilir)

Student Leap Card nereden ve nasıl alınır?

Student Leap Card için öncelikle online olarak başvuru yapmanız gerekmektedir. Başvuruyu BURADAN yapabilirsiniz. Başvuru yaparken online ödeme yapacaksınız. Başvurunuzu başarılı bir şekilde tamamladığınızda ekranda bir order (sipariş) numarası göreceksiniz. O numarayla birlikte şehir merkezindeki O’Connell caddesindeki Student Leap Card merkezine gidip kartınızı alabilirsiniz.Ayrıca order numaranızı telefondan kaydedemediyseniz endişelenmeyin, aynı numara size e-mail yoluyla da gönderilecektir.

Student Leap Card almanın maliyeti nedir?

Student Leap Card için ekstra ücret alınmaz. Tüm kartların 5 € iade edilebilir depozito ve minimum 5 € seyahat kredisi ile satın alınması gerekir.

Student Leap Card ne kadar zamanda hazır oluyor?

Student Leap Kartınızı başvurunuzu yaptıktan 5 dakika sonra Dublin Bus merkezine gidip teslim alabilirsiniz.

Student Leap Card’a nasıl yükleme (top up) yapılır?

En kolay ve pratik yöntem olan Leap Card Top Up uygulamasını indirmektir. Uygulamayı indirebilmeniz için telefonunuz NFC özellikli iphone 7 (ve üzeri) ve Android telefon olması gerekmektedir.

Telefonunuz Leap Card Top Up uygulamasını desteklemiyor ise üzülmeyin. Bir diğer yöntem ise adım başı görebileceğiniz Spar, Circle adındaki marketlerden ya da tramvay (LUAS) duraklarında ki otomatlardan yükleme (top up) yapabilirsiniz.

Ulaşım Ücretleri

Leap kartınız için haftalık ve günlük üst sınırlar bulunmaktadır. Aşağıdaki tabloda otobüs (TFI), tramvay (LUAS) ve tren (DART) için ücretlendirme tarifesini

görebilirsiniz.

TFI 90 Dakika Ücreti ile her yolculuk için ödeme yapmam gerekir mi?

TFI 90 Dakika Ücreti yolculuk başlangıcında düşülür, ilk yolculuktan sonraki 90 dakika içinde kartınıza dokunduğunuz sürece ikinci ve sonraki yolculuklarınız ücretsizdir.

TFI 90 Dakikalık Ücret yolculuğu için herhangi bir zaman kısıtlaması var mı?

Evet, TFI 90 Dakika Ücretini ödemek için ikinci ve sonraki rötuşların ilk 90 dakika içinde yapılması gerekmektedir.

TFI 90 Dakikalık Ücret için herhangi bir mesafe kısıtlaması var mı?

Evet, TFI 90 Dakika Ücretini ödemek için uygun TFI hizmetlerinde 90 dakika sınırı içinde bir seyahatin tamamlanması gerekir.

Bu içerir:

  • Dublin Otobüsü (2,40 €’ya mal olan Ekspres hizmetler hariç);

  • Dublin Şehir Otobüsü ağındaki Go-Ahead Ireland hizmetleri;

  • Tüm Luas hizmetleri; Ve

  • Çoğu DART ve Banliyö Demiryolu hizmeti (Short Hop Zone’da 1 ila 4 arası bölgeler).

 

TFI 90 Dakikalık Ücret

TFI Leap Card’ınızla Dublin çevresindeki TFI ağını 90 Dakika boyunca yetişkinler için sadece 2 €, genç yetişkinler (19-23) veya öğrenciler için 1 € ve çocuklar için 65 cent karşılığında kullanabilirsiniz.

TFI 90, ister 90 dakika boyunca birden fazla hizmet kullanıyor olun ister sadece tek bir yolculuk yapıyor olun, Dublin bölgesindeki çoğu yolculuk için geçerlidir. TFI 90 aşağıdakiler için geçerlidir:

Dublin Otobüsleri (2,40 € tutarındaki Ekspres servisler hariç);

Dublin Şehir Otobüsü ağındaki Go-Ahead Ireland hizmetleri;

Tüm Luas hizmetleri; ve

Çoğu DART ve Banliyö Demiryolu hizmeti (Kısa Atlama Bölgesinde 1’den 4’e kadar olan bölgeler).

TFI 90 dakika ücretini almak için Leap Card’ınızı normalde 90 dakika içinde kullandığınız gibi kullanmanız yeterlidir. Her yolculuk için geçerli bir bilete sahip olduğunuzu göstermek için bir servise her bindiğinizde dokunmanız gerekir:

Her otobüs yolculuğundan önce dokunun; ve

Her DART, tren ve tramvay yolculuğundan önce binmek ve sonra inmek.

Son hizmetinize ilk hizmetinizden sonraki 90 dakika içinde dokunduğunuz sürece, TFI 90 Dakika Ücretine hak kazanacaksınız. Leap Kontör Yükleme Uygulamanızı kontrol ederek 90 dakika içinde ne kadar zamanınız kaldığını görebilirsiniz.

SIKÇA SORULAN SORULAR

 

Kart İadesi ve Değiştirme

Para iadesi veya yedek kart talep etmek için TFI Leap Card’ınızı kaydettirmeniz gerekir. Henüz yapmadıysanız, kartınızı korumak için buradan kaydolun. Kayıt olduktan sonra:

Yetişkin ve Çocuk TFI Leap Kartları iade edilebilir veya değiştirilebilir (5 € depozitonuz dahildir)

  • Student Leap Card iade edilebilir; ancak değiştirilemez

  • Leap Ziyaretçi Kartları iade edilemez ve değiştirilemez

 

Bir Kart için Para İadesi veya Değiştirme Talebi

Para iadesi veya değiştirme talebinde bulunmak için Hesabınıza giriş yapın, ‘Para İadesi veya Değiştirme’ seçeneğini seçin ve talimatları izleyin. Para iadesi istiyorsanız IBAN ve BIC numaralarınızı yanınızda bulundurmanız gerekecektir. Para iadeleri herhangi bir İrlanda banka hesabının yanı sıra SEPA bölgesindeki diğer banka hesaplarına da yapılabilir.

Kartınız kaybolur veya çalınırsa, mümkün olan en kısa sürede iade/değiştirme talebinde bulunmanız önemlidir. Bir kartın kaybolduğu/çalındığı bildirildikten sonra kartın tamamen bloke edilmesi 48 saate kadar sürebilir.

Tüm müşterilerin kartlarını kaydettirmelerini tavsiye ederiz, ancak kartınızı kaydettirmediyseniz ve kart numaranızı bilmiyorsanız, 0818 824 824 numaralı telefondan bizi arayın; numaranızı tespit etmeye yardımcı olmaya çalışacağız, böylece kartınızı kaydettirebilir ve değiştirme talebinde bulunabilirsiniz. Bazı durumlarda eski TFI Leap Card numaranızı tespit edemeyebiliriz ve işvereniniz aracılığıyla biletinizi satın aldığınız ulaşım operatörüyle iletişime geçmenizi isteyebiliriz.

Hatalı Kart Basımları

Bazen bir kart, bükülme ve genel aşınma ve yıpranma nedeniyle zaman içinde arızalı hale gelebilir. Kartınızın arızalı olduğunu düşünüyorsanız, sorunun cihazda değil kartta olduğundan emin olmak için her zaman başka bir TFI Leap cihazında kullanmayı denemelisiniz. Hala çalışmadığından eminseniz, Hesabınıza giriş yapabilir, ‘Para İadesi veya Değiştirme’ seçeneğini seçebilir ve talimatları takip edebilirsiniz.

Bir karttaki İşleme İtiraz Etme

TFI Leap Card’ınızdaki belirli bir işlemle ilgili bir sorunuz varsa, ‘Kart Geçmişinizi’ görüntülemek için Hesabınıza giriş yapmanızı öneririz. Kartınızdan hala yanlış ücret alındığını düşünüyorsanız, lütfen customer.care@leapcard.ie adresine yanlış ücretin ayrıntılarını içeren bir e-posta gönderin veya 0818 824 824 numaralı telefonu arayın; TFI Leap Card yardım masasının bir üyesi sorunu araştıracaktır. Hatalı ücretlendirmelerin iadesi, işlemin gerçekleştiği günden itibaren yalnızca 30 güne kadar yapılabilir.

Otobüs yolculuğundan sonra Luas’a binmeden önce temas etmeyi unutursam ne olur?

Bir tramvaya binmeden önce Luas platformundaki Doğrulayıcıya dokunmayı unutursanız, Luas yolculuğunuz için geçerli bir biletiniz (doğrulanmış bir TFI Leap Card) olmayacaktır. Yakalanırsanız, bir ceza ödenmesini gerektiren bir Luas Standart Ücret Bildirimi alacaksınız.

Luas ile seyahat ederken rötuş yapar ama rötuş yapmayı unutursanız ne olur?

Maksimum ücret yani TFI 90 Dakika Ücreti tahsil edilecektir

TFI Leap Card ile ilgili ayrıntılı bütün bilgilere ulaşmak isterseniz https://about.leapcard.ie/ sitesini ziyaret edebilirsiniz. 

Yazımızı faydalı bulduysanız ve beğendiyseniz arkadaşlarınıza göndermeyi unutmayın, bir başka yazımızda görüşmek üzere!

 
Menü