İrlanda’da PPS Almak – Avrupa Birliği Vatandaşları İçin

PPS Numarası – Personal Public Service Number: Kişisel Kamu Servisi numarası (PPS – Personel Public Service) İrlanda’da sosyal yardımlar, kamu hizmetve bilgilerine erişmeye yardımcı olan bir referans numarasıdır. Bu yazımızda, İrlanda’da PPS numarası nasıl alınır sorusunun yanıtını bulacaksınız.,

PPS numarası nedir, ne işe yarar?

PPS numarası İrlanda’da çalıştığınız süre boyunca maaşınızdan Emergency Tax yani Acil Durum Vergisi kesilmesini engelleyen bir bakıma size özel vergi numarasıdır. Pps numarası olmadan çalıştığınız takdirde maaşınızın %40 İrlanda hükümeti tarafından Emergency Tax yani Acil Durum Vergisi olarak kesilmektedir.

 

PPS numarası nasıl alınır?

PPS numarası alabilmenin iki yolu vardır;

1. Yasal Olarak İş Bulmak

Çalışacağınız şirket, sizin adınıza PPS alabilmeniz için üzerinde bilgilerinizin ve adresinizin olduğu bir mektup (Proof of Employment) yazmalı.

 

2.İrlanda’da Ehliyet Almak İstediğinizi Söylemek

İrlanda’da ehliyet almak istediğinizi söyleyerek ve sonrasında “ Sürücü Teori Testi Başvurusu “ formunu doldurarak da başvurabilirsiniz. Ehliyet alabilmek için öncelikle PPS’e sahip olmanız gerektiğinden İrlanda hükümeti burada ufak açık vermiştir ve genelde öğrenciler PPS’lerini bu yolla almaktadırlar.

Bunlardan sonraki ikinci en önemli belge, üzerinde adresinizin yazdığı Bank Statement yani Hesap Hareketlerinizi gösteren sadece adresinizi kanıtlamak için bankadan alacağınız bir belge.

Ve hiç şüphesiz pasaportunuzun da yanınızda olması gerekmektedir

Avrupa Vatandaşları İçin İrlanda’da PPS Almak- Gerekli Belgeler

  • Pasaport
  • Proof of adress ( Adres Beyanı)

Host family’de kalıyorsanız; Eğitim İrlanda’dan aldığınız konaklama Mektubu

Başka bir yerde kalıyorsanız; Ev sahibi adına düzenlenmiş orjinal bir doğalgaz ya da elektrik faturasının üzerine o evde kaldığınıza dair el yazısıyla bir yazı. ( “***** **** benim akrabam ya da arkadaşım, bu adreste kaldığını onaylıyorum”.)

  • Neden PPS almak istiyorusunuz. (İş buldunuz, ehliyet almak istiyorsunuz)

Ehliyet almayı bir bahane olarak gösterecekseniz  “Sürücü teori testi başvuru” formunu yanınızda götürmeniz gerekiyor. İsterseniz orada da doldurabilirsiniz. (Bazı arkadaşlar randevu sırasında doldurulması gerektiğini söylüyor ama resmi internet sitesinde böyle bir uyarı yok)

Not: Genellikle Dublin’de PPS randevusu almak kolay değil isterseniz Kildare ya da diğer küçük yerlere bakarak randevunuzu daha erkene alabilirsiniz. Yani istediğiniz yerde bu işlemi gerçekleştirebilirsiniz.

  • Oraya gittiğinizde 1 sayfalık basit bir form doldurtup fotoğrafınızı çekiyorlar. İşlem yakşalık 10 dk sürüyor. 

İlginizi Çekebilir

Menü