İrlanda’da Şirket Kurmak

İrlanda’da yaşamak isteyen kişilerin sayısı gün geçtikçe artmaktadır. Bunun sebepleri arasında İrlanda ekonomisinin giderek büyümesi, İrlanda’nın muhteşem doğası, sakin ve huzurlu bir ülke olmasını sayabiliriz. Günümüzde pek çok kişi eğitim amacıyla veya İrlanda’da iş bularak İrlanda’ya göç etmek istemektedir. Peki, İrlanda’da şirket kurmayı hiç düşündünüz mü? Bu yazımızda İrlanda’da şirket nasıl kurulur, nasıl bir yol izlemeliyiz bunlardan bahsedeceğiz. Ama öncesinde, insanlar neden İrlanda’da yaşamak istiyor, İrlanda’da yaşam standartları nasıl bunlara göz atalım.

İrlanda’da Yaşamak

İrlanda denince akla huzurlu bir çevre, muhteşem doğal güzellikler, mutlu insanlar gelmektedir. İrlanda’da yaşayan insanlar birbirlerine ve yabancılara karşı çok saygılı ve sevecen davranırlar. Burada yaşayan yabancılar üzerlerinde bir baskı hissetmeden, kendilerini İrlanda’ya ait hissederler.

Ulaşım ağı oldukça geniş ve başarılıdır. Genel olarak güvenli bir ülkedir.

Eğlence açısından da insanı tatmin eder bir ülkedir İrlanda. Çeşitli festivallere ev sahipliği yapar, insanlar eğlenmeyi sever. Sadece Dublin’de 1000’den fazla bar bulunmaktadır ve insanlar iş çıkışı bar ve kafelerde vakit geçirerek kendilerine alan yaratırlar.

İrlanda’da Yaşam Standartları

İrlanda’da saatlik asgari ücret 12.70 Euro’dur. Kira fiyatları değişkenlik gösterse de market, ulaşım gibi ihtiyaçlar uygun fiyatlıdır. Uygun fiyatlı yemek, giyim gibi temel ihtiyaçlara ulaşılabilir. İstikrarlı bir ekonomiye sahip oldukları için fiyatlarda belirgin farklılıklar olmamaktadır. 

İrlandalılar, kurallara son derece uyan insanlardır. Bu yüzden, işlerinizi zamanında ve kolaylıkla halledebilirsiniz. İrlanda’da bulunduğunuz süre boyunca, gelişmiş bir ülkede yaşadığınızı iliklerinize kadar hissedeceksiniz.

İrlanda, 2014 yılında Forbes tarafından iş yapmak için dünyanın en iyi ülkesi seçilmiştir. İrlanda’nın sunduğu vergi teşvikleri, Avrupa Birliği’ne erişim ve çok daha fazlası düşünüldüğünde bu durum şaşırtıcı değildir. 

İrlanda’da Şirket Kurabilir Miyim?

Avrupa Ekonomik Alanı (AEA) veya İsviçre vatandaşlarının İrlanda’da iş kurmak için izne ihtiyacı yoktur. AB / AEA dışında ve İsviçre vatandaşı değilseniz ve bir iş kurmak istiyorsanız, Göçmen Yatırımcı Programı (Immigrant Investor Programme) veya Start Up Girişimci Programı (Start Up Entrepreneur Programme) kapsamında izin başvurusunda bulunabilirsiniz.

İrlanda, 2014 yılında Forbes tarafından iş yapmak için dünyanın en iyi ülkesi seçilmiştir. İrlanda’nın sunduğu vergi teşvikleri, Avrupa Birliği’ne erişim ve çok daha fazlası düşünüldüğünde bu durum şaşırtıcı değildir.

Göçmen Yatırımcı Programı (Immigrant Investor Programme)

Immigrant Investor Programme, onaylanmış AEA dışı yatırımcıların ve onların yakın akrabalarının çok girişli vizelerle İrlanda’ya girmelerine ve devam eden yenileme olasılığı ile 5 yıla kadar burada kalmalarına izin veren bir programdır. Yatırım, İrlanda için faydalı ve kamu yararına olmalıdır. Fonlar; yasal olarak satın alınmalı ve yatırımcı tarafından borçlanmamalı, sahiplenilmelidir. Yatırımcılar iyi karakterde olmalı ve herhangi bir yargı alanında cezai suçlardan hüküm giymemiş olmalıdır. Asgari net değeri 2 milyon Euro olmalı ve bunun kanıtını sunabilmelidirler.

Program kapsamında değerlendirilebilmesi için önerilen yatırımın aşağıdaki kategorilerden birinde olması gerekir.

  • Kurumsal Yatırım (Enterprise Investment): En az 3 yıl için yeni veya mevcut İrlanda işletmelerine minimum 1 milyon € toplam yatırım yapılmalıdır. İşletme, yatırımcı tarafından tescil edilmiş bir start-up olabilir. İşletme, İrlanda’da kayıtlı olmalı ve merkezi İrlanda’da bulunmalıdır ve yatırım, istihdam yaratılmasını veya sürdürülmesini desteklemelidir.
  • Yatırım Fonu: Bir yatırım fonuna en az 3 yıl için minimum 1 milyon € yatırım yapılmalıdır. Yatırım fonları, İrlanda’daki iş ve projelere yatırım yapmalıdır. Bir fonun, Immigrant Investor Programme kapsamında yatırım olarak kabul edilmesinin yolu, bireysel yatırımcı tarafından yapılan bir başvurunun parçası olmasıdır. Onaylanmış fonların bir listesi yoktur, ancak İrlanda Vatandaşlığa Kabul ve Göçmenlik Servisi (INIS) web sitesinde yatırım fonları için kriterleri okuyabilirsiniz.
  • Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı (Real Estate Investment Trust): İrlanda Menkul Kıymetler Borsası’nda listelenen herhangi bir İrlanda GYO’daki minimum 2 milyon € ‘luk yatırım.

Herhangi bir yatırım fonu taahhüt etmeden 4 yatırım seçeneğinden herhangi birine başvurabilirsiniz. Onaylanırsanız, tercih ettiğiniz yatırım seçeneğine yatırım yaparsınız ve bunu takiben, size ve aday aile üyelerinize İrlanda’da ikamet etme izni verilir. Programdan yararlanmak için İrlanda’da yaşamak zorunda değilsiniz, ancak yılda en az bir kez İrlanda’yı ziyaret etmelisiniz.

Start Up Girişimci Programı (Start-up Entrepreneur Programme)

Start-up Entrepreneur Programme (STEP), yenilikçi bir iş fikri ve minimum 50.000 € tutarında fonu olan AÇA vatandaşı olmayan bir kişinin gelip İrlanda’da bir iş kurmasına izin verir. Programın amacı, aşağıdaki gibi başlangıç girişimleri olarak tanımlanan Yüksek Potansiyel Start-Up’ları desteklemektir:

  • Uluslararası pazarlara yeni veya yenilikçi bir ürün veya hizmet sunmak
  • İmalat veya uluslararası ticarete konu hizmetlere dahil olanlar
  • İrlanda’da 10 iş yaratma ve başladıktan sonraki üç ila dört yıl içinde satışlarda 1 milyon € gerçekleştirme kapasitesine sahip
  • Deneyimli bir yönetim ekibi tarafından yönetiliyor olması
  • Merkezi İrlanda’da olmalıdır ve buradan kontrol edilmelidir

12 Aylık İrlanda Göçmenlik İzni: İrlanda’daki inovasyon eğitim kamplarına katılan yabancı uyruklu girişimciler için bir STEP başvurusu hazırlamalarına izin vermek için 12 aylık bir göçmenlik izni mevcuttur. Bu 12 aylık izin, İrlanda’da ileri STEM (Bilim, Teknoloji, Mühendislik ve Matematik) dereceleri ile mezun olan ve bir STEP başvurusu hazırlamak için çalışmak isteyen AEA dışı öğrenciler için de geçerlidir.

STEP programı perakende satış, yemek hizmetleri, kişisel hizmetler veya benzer işletmeler için geçerli değildir.

İrlanda İşletme İzni (Business Permission)

Bir perakende satış, yemek hizmeti, kişisel hizmetler veya benzer bir iş kurmanıza izin veren bir iş izin programı 16 Mart 2016 tarihine kadar açıktı. Fakat artık mevcut değil.

İrlanda’da İkamet Etmek (Residency): Immigrant Investor Programme ve STEP için başarılı başvuru sahiplerine ve yakın ailelerine başlangıçta 2 yıl süreyle oturma izni veriliyor. Yakın akrabaları, eşleri, partnerleri ve 18 yaşın altındaki bakmakla yükümlü oldukları çocukları ifade eder. Bazı durumlarda, 18 ve 24 yaşları arasındaki çocuklar program kapsamında ikamet olarak kabul edilecektir. Bu izin 3 yıl daha yenilenebilir. Bu ilk 5 yıldan sonra, yatırımcı veya girişimci uzun dönemli ikamet için başvurabilir.

İrlanda’da Şirket Kurma Başvurusu Nasıl Yapılır?

Immigrant Investor Programme’a başvurmak için yatırımcı başvuru formunu (investor application form) doldurursunuz ve bir başvuru ücreti ödersiniz.

Start-up Entrepreneur Programı’na başvurmak için start-up girişimci başvuru formunu (start-up entrepreneur application form) doldurursunuz ve bir başvuru ücreti ödersiniz.

Başvuruyu tamamlamak için gerekli belgeler:

  • Pasaportunuz ve eşinizin / partnerinizin ve bakmakla yükümlü olduğunuz kişilerin pasaportu (varsa)
  • Aile ilişkilerinin kanıtı (varsa)
  • Fon kanıtı
  • Yatırımın kanıtı veya başlangıç detayları
  • Kendiniz ve eşiniz veya partneriniz için (varsa) risk yönetimi danışmanlığından polis raporu veya karakter raporu

Daha detaylı bilgiye INIS üzerinden erişebilirsiniz.

Neden İrlanda’da Şirket Kurmalıyım?

  • İrlanda’da kurumlar vergisi oranının % 12.5 olması
  • 70 ülkede Geniş vergi anlaşması ağı
  • Euro faydaları
  • Avrupa’nın en genç nüfusuna sahip olmaları
  • Sürekli ekonomik büyüme, düşük işsizlik, büyük bir ihracat sektörü
  • Çok uluslu şirketlerin önemli sayıda rekabetçi ve çeşitli iş ortamı
  • Araştırma ve geliştirmeye yatırım yapan işletmeler için bir diğer teşvik, %25 iade edilebilir vergi kredisidir. Ayrıca, araştırma ve geliştirme iş faaliyetleri için de hibeler mevcuttur.

İrlanda’da Şirket Kurmak için Ziyaret Edebilirsiniz

Businessregulation, işletmenizi etkileyen ana düzenlemeleri belirlemenize yardımcı olacak bir portaldır.

IDA (İrlanda Kalkınma Otoritesi) : İrlanda, üretim ve uluslararası ticarete konu olan hizmetler sektörlerinde denizaşırı ülkelerden yeni yatırımları güvence altına almaktan sorumlu bir İrlanda devlet kurumudur. İrlanda’da bir iş kurma hakkında bilgi sağlayabilir ve İrlanda’da yer almak veya İrlanda’daki mevcut faaliyetlerini genişletmek isteyen şirketlere hibe sağlayabilir.

Enterprise Ireland, İrlanda endüstrisinin geliştirilmesinden sorumlu bir İrlanda devlet kurumudur. Yüksek Potansiyel Başlangıç (HPSU) işletmelerine tavsiye ve finansal destek sağlar.

Yerel İşletme Ofisleri (Local Enterprises Offices), yeni başlayan veya geliştirilmekte olan yerel işletmelere (10 veya daha az çalışan) tavsiye ve hibe gibi destekler sağlar. (Localenterprise.ie)

*** Yeterli düzeyde İngilizce seviyesine sahip olmayan öğrenciler öncelikli olarak İrlanda’daki dil okullarında dil eğitimi alıp, sonrasında eğitimine başlayabilmektedirler.

*** Dil okulu fiyatları ve ayrıntılı bilgi için bilgi istek formumuzu doldurun!

İlginizi Çekebilir 

Menü