İrlanda’da Ayda 200€ Harcadım!

Merhaba! Benim adım Hilola. Aslen Özbekistanlıyım, 6 yıldır Türkiye’de yaşıyorum. Lisans eğitimimi Türkiye Üniversitelerinden birinde tamamladım ve Erasmus stajı olarak İrlanda’yı tercih ettim. İrlanda’da tercih sebebim, ingilizce konuşulan ülkede tecrübe elde etmek istemem ve İrlanda’daki insanların nazik, yardımsever, neşeli olmasıydı. Bunun yanında İrlanda hep ilgimi çeken bir adadır.

Benim hedefim Erasmus stajını İngilizce konuşulan Avrupa ülkelerden birinde yapmaktı, karar vermemde Eğitim İrlanda sayesinde oldu. Çünkü sadece bu ülkeye odaklı çalışan, yurt dışı ofisi bulunan, gerek mail gerek mesajlara hızlı yanıt vererek ilgilenen şirketti. Dolayısıyla kayıt süresinde hiç bir sorun yaşanmadı ve kendimi güvenilir ellerde hissettim.

Eğitim İrlanda’nın ayarladığı Cork’daki bir şirketle yaptığım online mülakattan sonra 5 aylık stajıma kabul aldım. 

İrlanda’da Staj

İrlanda’da insanların hep güler yüzlü olması, doğası, hep yemyeşil olması çok hoşuma gitti. Staj yerimden de çok memnundum. Çalışanlar ve farklı ülkelerden gelen diğer stajerler çok cana yakın ve yardım severlerdi. Fakat bazen havanın bir anda bozulması ve genel olarak yağmurlu olmasına hiç alışamadım.

 

İrlanda’da Aile yanı konaklama

İrlanda’da aile yanı konaklamadan çok memnun kaldığımı söyleyemem. Yemek konusunda biraz daha ciddi olabilirler. Staj yerine mesafe açısından 30 dakikalık yürüme mesafesinde yakın olması iyiydi. Dil açısından bana katkısı olduğunu söyleyemem ama bir İrlanda ailesi kültürünü yakından izleme gibi şansım oldu.

 

Eğitim İrlanda

Genel olarak iyi bir danışmanlık şirketi diyebilirim ve diğer yurtdışı eğitim almak isteyenlere de tavsiye edebileceğim bir şirket. Sadece konaklama konusunda anlamadığım bir şey var. İrlanda’nın Dublin ve Cork şehirleri arasında fark var. Mesela dil okullarının ücreti de fark ederken, konaklama ücretinin neden aynı olduğunu ve hiç bir indirim olmadığını anlamadım. Belki bu ailelerden kaynaklanıyor ama yine de gerek Dublin gerek İrlanda’nın diğer şehirleri için konaklama konusunda öğrencilere iyi bir seçenek sunabilseler iyi olurdu. Çünkü oraya giden öğrencilerin ilk sıkıntısı konaklama oluyor. Fakat İrlanda’da pek bir konaklama seçeneği yok.

İlk sorun konaklama diyebilirim. Staj yaptığım yere yakın yürüme mesafesinde olmasını tercih etmiştim. O ülkeye gidilmeden, kalacak yer görülmeden de karar vermek neredeyse mümkün olmadığı için, ilk işim o olmuştu ve yine Eğitim İrlanda’nın yardımı ile aile yanı konaklamaya karar verdim.
Başka bir sorun da, İrlanda’nın Cork şehrinde toplu ulaşım sistemi neredeyse çalışmıyor diyebilirim. Dolayısıyla İrlanda’nın yağmurlu havalarında ulaşım sıkıntısını görünce, yürüme mesafesinde bir konaklamayı tercih etmeme neden olmuştu.

 

İrlanda’da Çalışma ve Para

İrlanda’da staj yaparken çalışma iznim olmadığı için çalışmadım. Aylık cep harçlığı olarak ortalama 100-200€ harcıyordum. Zaten aile yanında kalıyordum ve staja yürüyerek gidiyordum. O yüzden çok fazla para harcamama gerek kalmadı. Konaklamayı ayarladıktan sonra çok para harcayacağınız bir şey kalmıyor.

 

İrlanda’ya Gelecek Öğrencilere Tavsiyeler

1. Dil okulunu iyi araştırmak
2. İngilizcelerini biraz geliştirerek gelmeleri
3. Farklı bir kültüre kendilerini hazırlayarak gelmeleri

İlginizi Çekebilir

Menü