İrlanda Maceram & Delfin Dil Okulu

Küçük yaştan beri hayalim olan ülkeye gitmek, gitmek için hazırlıklar yapmak bile benim için çok büyük gurur oldu. 5 haftalık dil eğitimi sürecim, o kadar güzel anlar su gibi akıp gitse de unutamayacağım çok güzel deneyimler yaşadığımı, kendime çok şeyler kattığını biliyorum.

Neden İrlanda Dil Okulu?

İrlanda benim 12 yaşından beri çok sevdiğim bir ülkeydi. (Aslında o zamanlar sadece hayran olduğum şarkıcı İrlandalı olduğu için seviyordum.) Fakat araştırdıkça ülkenin kültürünü, doğasını, insanlarını ve müziklerini de sevmeye başladım. E birde uzun zamandır sevdiğim ülkede eğitim fırsatı bulunca da kaçırmak istemedim. Ülkede İngilizce konuşulması çok büyük bir avantaj oldu benim için. Otobüste duyduğum anonslar veya marketten alışveriş yaparken okuduğum etiketler bile İngilizce dersiydi adeta.

İrlanda’ya Alışma Sürecim

İrlanda’ya ilk gittiğim zamanlarda bende herkes gibi ufak sorunlar yaşadım. Mesela İrlanda aksanı hakkında duyduğum kötü yorumlar hakkında biraz endişeliydim açıkçası. Ama yaklaşık bir haftada alıştım diyebilirim. Bu konuda yanında kaldığım ailenin de çok yardımı oldu tabii. Sürekli sohbet ettiğimiz için kulağım çabuk alıştı aksana. Bir diğer sorun da evde ayakkabı giyilmesiydi sanırım. Çözüm mü? Ev terlikleri 🙂

Okulumdan Memnundum!

5 haftalık dil eğitimim için Delfin dil okulunu seçtim. Okulun konumu oldukça merkezi ve binası gayet güzel. Okula gitmeden önce mail adresime online test göndermişlerdi ve okulun ilk günü speaking de dahil ufak bir test daha yapıldı. Test sonuçlarına göre beni advanced seviyesine aldılar ve seviyeme uygun kitap verdiler. İlk gittiğim sınıfı ikinci haftada değiştirmek istediğimi söyledim ve hemen yardımcı olup farklı bir advanced sınıfına aldılar. İlk girdiğim sınıf kötü değildi ama ikinci sınıfım çok çok iyiydi. Okulum sayesinde bir sürü farklı milletten öğrenciyle tanışma fırsatım oldu. Sosyal aktiviteler iyiydi, hatta çoğu ücretsizdi. Genel olarak hafta içi etkinlikleri haricinde cumartesi ve pazar günleri şehir dışına geziler oluyordu.

Okulumda Beğendiklerim ve Beğenmediklerim

Okulumun sosyal aktivitelerinden, konumundan ve öğretmenlerinden memnundum. Hemen hemen her gün çeşitli etkinlikler var, hafta içi derslerden sonra şehir gezisi yada dizi film etkinlikleri gibi, hafta sonu ise şehir dışı gezileri. Konumu merkeziydi ve öğretmenler ilgiliydi. Ancak bazı sınıflarda çok fazla Brezilyalı öğrenci oluyordu, bazı sınıflarda ise cam yoktu ders esnasında havasız olabiliyordu.

İrlanda İle İlgili Çok Fazla Şey Sevdim!

İrlanda’ya gitmeden öncede sempatim vardı ancak bir de gidip görmek…
İrlanda ile ilgili çok fazla sevdiğim şey var ama sanırım en sevdiklerim insanları, parkları ve doğası. İrlandalılar çok kibar ve mutlu insanlar, dürüst olmak gerekirse bu özelliklerini çok kıskandım 🙂 Şehir ne kadar küçük görünse de içinde kocaman parklar var, kaldığım süre boyunca okuldan sonra öğle yemeğimi yanıma alıp parklarda yedim. Doğasından bahsetmiyorum bile, onu yaşamak gerek. Gerçekten yeşilin her tonunu görmüş olabilirim. Her ne kadar fotoğraf çekmeyi çok sevsem de öyle şeyler gördüm ki fotoğraflarını çekmeye kıyamadım. O anı zihnime kazımaya çalıştım ki sonradan dört kenarlı, kısıtlı bir ekrana bakmaktansa gözlerimi kapatıp hayal gücümle zihnimde tasvir edebileyim.

Biraz da İrlanda’da Sevmediklerimden Bahsedeyim

Kesinlikle İrlanda’da ulaşım pahalı. Her ne kadar öğrenci kartı çıkarsam da yine de pahalı geldi bana ulaşımı. Tren kullanmamaya çalıştım çünkü sadece otobüs kullanınca masrafı daha az oluyordu. Ulaşımda bizdeki gibi bütün taşıtları kapsayan bir öğrenci indirim sistemi olsun isterdim.
İrlanda’da ulaşım sistemi Türkiye’dekinden farklı, eğer sadece otobüs kullanacaksanız ulaşım masrafı haftalık sadece 20€ oluyordu ama tren ya da tramvay kullanacaksanız bu miktar değişiyor.

İrlanda’da Aile Yanında Kaldım

İrlanda’da kaldığım süre boyunca konaklamayı aile yanı konaklaması olarak tercih ettim. Yanında konakladığım ailem 60 yaşlarında sevimli bir çiftti. Açıkçası aile yanı konaklama tahmin ettiğimden güzel geçti. Bana gerçek bir aile oldular, birlikte çok şey paylaştık. Beraber golf izledik, bahçe işlerini yaptık, alışverişe gittik hatta apple tart bile yaptık (Sırf bu tatlı yüzünden kilo aldım ama asla pişman değilim). Aileyle her konuda konuşabiliyorduk. Örneğin aileye dinler tarihine ve uzaya olan ilgimden bahsettiğimde birden kendimi akşamları onlarla son zamanlarda çıkan dinlerin gerçekten bir inanç sistemi mi olduğunu yoksa maddi olarak başka amaçları mı olduğunu tartışırken buluyordum. Einstein’ın teorilerinden, son bilimsel gelişmelerden ve daha bir çok konudan konuşuyorduk ve bu konuşmalar bana inanılmaz şeyler kattı. Ayrıca ailem bana mutfağı istediğim gibi kullanabileceğimi söylediği için bu süreçte kendi yemeklerimi yaptığım da oldu. Aile yanı konaklamayla ilgili yorumlarımı kısa tutamıyorum çünkü İrlanda’nın hayatıma kattığı en güzel şey bu iki insandı. Eğer bir daha gelebilirsem kesinlikle aynı ailede kalmayı düşünüyorum. Şimdiden onları çok özledim fakat neyse ki hala iletişimdeyiz 🙂

İrlanda’da Unutamadığım Bi Anı…

Komik mi üzücü mü bilemiyorum ama yanında kaldığım aileyle ilk gün konuşuyorken ve ben daha aksanlarına alışamamışken, onlar güldüğü sürece gülüyordum. Ne dediklerini anlamıyordum pek ama espri sanıp gülüyordum yine de. Bana bir fotoğraf gösterip bir şeyler söylediler ve ben yine güldüm. Fakat gösterdikleri fotoğraf aslında ölen torunlarının fotoğrafıymış. Neyse ki anlamadığımı fark edip tekrar ettiler ve ardından özür diledim. Bana çok anlayışlı yaklaştılar, bunun için minnettarım.

İrlanda’da Aylık Yaşam Masrafım

Ben İrlanda’ya 5 haftalık bir dil eğitimi için gittim. Kısa dönem öğrenci vizesi aldığım için çalışma iznim yoktu. Ama uzun dönem öğrenci vizesi alan herkesin çalışma izni var. Ben masraflarımı çalışıp karşılayamıyordum ama masrafların çalışıp karşılanacak miktarda olduğunu söyleyebilirim. Kişiden kişiye değişir tabi bu yaşam masrafları kavramı, benim için 500-600 euro kadardı.

İrlanda Dil Okuluna Geliş Kararı ve Kayıt Süreci

İrlanda’ya gelmek uzun süredir hayalim olduğu için oldukça heyecanlıydım. Danışmanım Selman Bey bana okul seçimi konusunda oldukça yardımcı oldu. Üniversitede mütercim tercümanlık bölümü okuduğum için hedefim bana daha fazla pratik imkânı sunabilecek ve İngilizcemi bir tık ileriye taşıyabilecek bir okuldu. İsteklerimi paylaştığımda seçenekleri inceledik ve Delfin’de genel İngilizce dil eğitimi için işlemlere başladık.

İrlanda’ya Geleceklere Önerim

İrlanda’nın havası valizlere kalın kıyafetler ve şemsiyeler eklemenizi gerektiriyor ? Ayrıca hem İrlanda hem de İrlanda’da okulunuzda tanışacağınız insanlar bambaşka bir kültür de olduğu için farklılıklara açık olmalısınız.

Eğitim İrlanda Hakkındaki Düşüncelerim

İrlanda’ya gitmeden önce aldığım hizmetten memnundum. Ayrıca Dublin’de şubesinin olması çok büyük bir avantaj. Her konuda oldukça yardımcıydılar bunun için çok teşekkürler ☺️

İlginizi Çekebilir

Menü