İrlanda EC dil okulunda Work and Study programına katılan öğrencimiz Elif Ölmez deneyimlerini bizlerle paylaştı…

İrlanda’da Work and Study Deneyimim & EC Dil Okulu

Diğer ülkelerden vize alamadığım için (Amerika, Kanada) 3. seçenek olarak İrlanda’yı tercih ettim. Karar verme sürecimde İrlanda ve İngiltere arasında kararsız kalsam da İngiltereyi daha pahalı olacağını düşündüğümden tercih etmedim. Kendimi geliştirmem adına ne kadar Türkiye’de İngilizce dil eğitimi alsam da, yurt dışında dilin daha iyi öğrenileceğini ve pratik yapma imkanımın daha fazla olduğunu bildiğimden son tercihim İrlanda oldu. İyi ki de oldu. 🙂 

 

İrlanda Dil Okulu Sürecim

İrlanda’da EC Language School‘da 6 aylık eğitim aldım. Benim bulunduğum sınıf 30+ yaş grubunun olduğu bir sınıftı ve bu açıdan çok güzeldi. Çünkü eğitim gördüğüm sınıfta çocukların gençlerin yerine kendi yaşıtlarımın olması beni daha da bağladı. EC dil okulunun eğitim kalitesi ile ücretinin örtüşmediğini düşünüyorum. Bunu söylüyor olmamın sebebi ise, hocaların kalitesi. Yani bana göre o kadar övülenin aksine normal İngilizce öğretmenleri işte ekstra bir artıları yok.

Okulun sosyal etkinlik planları ise standart Dublin ve çevresinde yapılan aktivitelerdi. Her gün, her hafta ücretli ya da ücretsiz yapılan etkinliklere katılıp hem daha çabuk sosyalleşebiliyorsunuz hem de tüm zamanınızı doya doya geçiriyorsunuz.

İrlanda’da İş Bulmak Sizin Elinizde

İrlanda’da bir süre hizmet sektöründe çalıştım. Ben belki birçoğunuza göre iş bulma konusunda şanslı oldum çünkü orada bulunan bir tanıdık vasıtasıyla işe yerleşebildim. Ancak tabii ki de iş verenler her önüne geleni, her işe başvuranı işe almıyor. O işi istiyorsanız almak için sizin mücadele etmeniz lazım, iş seçmeden, çekinmeden ne kadar sosyal olursanız o kadar artınız olur.

İrlanda’da Aile Yanı Konaklama Dil İçin Harika

İrlanda’ya ilk geldiğimde çevreye alışma ve arkadaş edinme sürecimde aile yanında kaldım. Genel olarak İrlanda’da aile yanı konaklama fiyatları pahalıydı. Herkesin yaptığı gibi ben de bir süre çevreye adapte olduktan sonra arkadaşlarla ortak paylaşımlı eve çıkıp maliyetimi minimuma düşürdüm.

Ancak kaldığım aile ile çok iyi anlaştık, çok ılımlı iyi insanlardı. Merak ettiğiniz her konuda yardımcı olmaları, İrlanda ile ilgili bilgileri direk oranın yerli halkından yaşayan insanlardan dinlemek, yol gösterici olmaları çok büyük bir avantajdı. Ayrıca tabii ki İrlanda’da aile yanında konaklamanın kesinlikle dil pratiği için çok faydası var. Çünkü akşam yemeklerinde olsun, haftasonları olsun, okuldan eve geldiğinizde olsun vs. gibi bir çok zaman diliminde aile ile sohbet edip, onların kendi kültürlerini anlatması, benim Türk kültürünü anlatıp sohbet etmemiz gibi bir çok konuşulacak konu olduğundan, eve gidip odanıza kapanıp iletişimsiz kalmak yerine aile ile sohbet ettiğinizde dil pratiğinize katkı sağlamış oluyorsunuz.

İrlanda’da Yaşam Biraz Değişik

Değişik diyorum çünkü, net olarak süper kusursuz da diyemiyorum, kötü de diyemiyorum. Bence şans meselesi ya da kader. Belki de bu kadar kararsız kalmamın en büyük sebebi cüzdanımı çaldırmam olabilir. Cüzdanımı çaldırdığıma üzülürken bir de bunu şikayet etmeye gittiğimde kolluk güçlerinin buna duyarsız kalması çok önemli bulmaması beni ekstra üzdü tabii ki. Sanırım çok önemli bir problem değildi onlar için, o yüzden değişik 🙂 Muz cumhuriyetinden halliceler diyorum :)))

İrlandalıların Türklere karşı tutumları konusunda olumsuz bir olayla hiç karşılaşmadım, gitmeden önce de hep duyduğum gibi ırkçılık söz konusu değil, hangi dinden, dilden, ırktan olduğuna bakılmıyor. İnsan ol, kurallara uy ve yaşa hepsi bu düşüncedeler.

Eğitim İrlanda İle Sürecim Kolaydı

İrlanda’da dil okulu hakkında aklımda herhangi belli bir okul ismi yoktu. Bu yüzden gideceğim okul seçimini Eğitim İrlanda firmasındaki danışmanlarla beraber yaptık. Vize sürecinde benden çok ilgilenen danışmanların olması, her an her dakika aklıma takılan sorularla başlarını ağrıtıp sabırla ve tüm samimiyetle yardımcı olmaları çok hoş bir davranıştı. Ayrıca İrlanda’da ofislerinin olması ve orada her zaman kapılarını çalabileceğim bir yer olduğunu bilmek, İrlanda’ya gittikten sonra ilişiğimizin kesilmemesi de güven vericiydi. Okul seçimini de yaptıktan sonra vize evrakları ve vize işlemleriyle tüm hazırlıkların tamamlanması toplamda bir ay’a yakın sürdü.

İlginizi Çekebilir

Menü