İrlanda Haritası

Yaklaşık 5 milyonluk nüfusa sahip İrlanda Cumhuriyeti, kısaca İrlanda; Britanya adalarında yer almaktadır. Coğrafi konumu sebebiyle, İngiltere’ye çok yakın bir ülkedir. Eski yüzyıllarda İngiliz sömürgesi altında kaldıklarından, kültürleri ve konuştukları dil olarak İngiltere ile benzerlik gösterirler. 1949 yılında Özgür İrlanda Devleti “İrlanda” (namı diğer İrlanda Cumhuriyeti) oldu ve İngiliz Milletler Topluluğu’ndan çekildi. 

Sömürge altında kalmadan önce, fakirlik ve kıtlık yaşayan bir ülke olarak tanınmazken, 1973 yılında İrlanda Avrupa Birliğine katıldı ve daha sonra 1990’lı yıllarda Avrupa’nın en zengin ülkelerinden biri haline gelen, gelişen ekonomisi ile bir anda adını duyurmayı başarmıştır. Yaşanan muazzam ekonomik patlama sonucu, her alanda adını duyurduğu gibi İrlanda eğitim sistemini de dünyaya tanıtmıştır.

İrlanda bölgelerini ve şehirlerini, Kuzey, Güney, Doğu ve Batı olmak üzere 4 bölgeye ayırabiliriz. Bölgeler şu şekilde tanımlanmaktadır;

 

İrlanda Doğu Kıyıları

İrlanda doğu kesimi denildiğinde ilk olarak akıllara Dublin kentini gelmektedir. Burada çok fazla öğrenci ve genç kesim bulunmaktadır. İş imkanının olması ve hareketli yaşam tarzına sahip olması, bölgeyi daha çok tercih edilebilir hale getirmektedir. Dil eğitimi almak için en ideal bölgelerden biridir.

Konaklama ve yaşam şartları bakımından, her tercihe uygun imkanlar sunulmaktadır. Genellikle öğrencilere hitap eden ekonomik konaklama ve yemek fırsatları da bulunmaktadır.

 

İrlanda Dublin

İrlanda; Avrupa ülkeleri arasında en yaşanılabilir ülke seçilmiştir. Bunun ile birlikte Dublin de en iyi başkent olarak seçilmiştir. Tarihte Vikinglerin bölgeyi keşfetmesi ile birlikte, başkent olarak günümüze kadar kalmaya devam etmiştir.

İrlanda’nın başkenti olan Dublin; renkli gece hayatı, pubları, eğlence dolu mekanları, tarihi ve doğal güzellikleri ile dikkat çeken bir şehirdir. Bilim ve sanat şehri olan Dublin’de trafik sorununun olmaması en avantajlı yönlerinden biridir. İrlanda’ya eğitim veya tatil amaçlı seyahat etmek isteyen kişilerin, en çok tercih ettiği şehirdir.

İrlanda Dublin’de 20 tane enstitü ve kolej vardır. Liffey Nehri şehri güney ve kuzey olmak üzere ikiye ayırır. Posta sisteminde güneye çift numaralar, kuzeye çift numaralar verilmiştir.

Dublin gece hayatı yönünden de oldukça canlıdır. Temple Bar bu bağlamda en meşhur yerlerden biridir. Özellikle kadın ve erkeklerin bekarlığa veda partileriyle sık sık karşılaşırsınız. Oldukça eğlenceli sokak performansları hala bu bölgede devam etmektedir.

 

İrlanda Kildare

Kildare, İrlanda’da bir kasabadır. 2016 itibarıyla nüfusu 8.634’tür. Miras ve tarih açısından oldukça zengin olan Kildare Kasabası, Saint Brigid tarafından kurulan Meşe Kilisesi’nin ve manastırın bulunduğu 5. yüzyıldan kalmadır. Bu kilise, İrlanda’daki en önemli üç Hıristiyan vakıfından biri olmuştur.

Kildare kasabasındaki turistik yerler arasında İrlanda Ulusal Damızlık ve Japon Bahçeleri, Curragh Hipodromu ve Kildare Village outlet merkezi bulunmaktadır.

İrlanda Wicklow

Ülkenin doğu kıyısındaki County Wicklow, dağların, bozulmamış plajların ve çok sayıda tarihi anıtın yer aldığı en güzel bölgelerinden biridir. Aynı zamanda ülkenin en yüksek şelalesinden Saint Patrick’in varsayılan iniş bölgesine kadar Wicklow’da bulabileceğiniz birçok şeye de ev sahipliği yapıyor.

Wicklow Dağları Milli Parkı, 220 kilometrekarelik bir alana yayılan altı İrlanda milli parkının en büyüğüdür ve tarihi Glendalough manastır yeridir. Ayrıca İrlanda’nın en eski dokuma değirmeni, İrlanda’nın en büyük arboretumu, İrlanda’nın en nadir kuşları ve İrlanda’nın en yüksek şelalesi de burada bulunmaktadır.

İrlanda Laois

Modern ilçe olarak bilinen Laois, adını bir ortaçağ krallığı olan Loígis’ten alır. Tarihsel olarak, aynı zamanda County Leix olarak da bilinir. 85 binlik nüfusa sahip olan bu ilçe, şu anda harabe durumda olan ancak hala görülmeye değer olan kaleler, konaklar, kaleler ve eski yapıların bir karışımına sahiptir.

İrlanda Offaly

Birr Kalesi ve vahşi yaşamla dolu bataklıkların geniş alanlarına ev sahipliği yapan Offaly, İrlanda’nın gizli mücevheri olarak bilinmektedir. 78 binlik nüfusa sahip olan Offaly, İrlanda’nın bölgelere göre 32 ilçesinin 18. en büyüğü ve nüfus açısından 24. en büyüğüdür.

Offaly’nin kara alanının beşte biri bataklıkla kaplıdır. Avrupa çapında, bunun gibi eski bataklıklar büyük ölçüde ortadan kayboldu, ancak İrlanda’da hala bu gizemli yerlerin vahşi yaşamda ne kadar bol olduğunu kanıtlayacak çok şey var.

Karmaşık ekosistemler ve egzotik flora ile dolu olan bataklıklar, kendi başlarına küçük evrenlerdir. Buradaki yeni ziyaretçi merkezi, antik bir göldeki bataklığın oluşumundan, 19. yüzyıl işçilerinin kazdığı kıtlık yollarına, sfagnum yosunu ve bugün etrafa yayılan gün batımı bitkilerine kadar yaklaşık 10.000 yıllık bir hikaye anlatıyor.

İrlanda Batı Kıyıları

İrlanda yemyeşil ve tarihi doğası ile filmlere konu olmuş bir bölgedir. Neredeyse her bölgesinde tarihi dokuları görmek mümkündür. Ada ülkesi olduğundan, falezli kıyıları, ılıman iklimi ve doğal park alanları ile ziyaretçilere, muhteşem bir görsel film sunmaktadır. İrlanda batı kıyıları ise en uzun sahil şeritlerine şahit olabileceğiniz bölgelerdendir.

 

İrlanda Mayo

130 binlik nüfusa sahip olan Mayo Kontluğu, İrlanda’nın en uzun kıyı şeridine sahiptir. Ayrıca Mayo, tarih öncesi çağlardan günümüze kadar uzanan zengin bir arkeolojik mirasa sahiptir. Nefes kesen manzarası ve büyüleyici kırsalına hayran kalmamak elde değil. Birçok gölün muhteşem manzarası, yeşil ve huzurlu vadileri keşfedin, vahşi dağların zirvesine yürüyün veya zorlu açık hava etkinliklerini deneyimleyin. Çünkü burası harika bir gizli hazine

Ayrıca, Mayo, tren yolculuğu ile iyi hizmet veriyor. Westport tren istasyonu, Dublin’den Westport Demiryolu servisine giden son istasyondur. Tren istasyonları ayrıca Ballyhaunis, Claremorris, Castlebar, Manulla, Ballina ve Foxford’da bulunmaktadır.

İrlanda Kerry

County Kerry (Kerry Kontluğu), İrlanda güney batısında bulunan bir yerleşim bölgesi olup, Munster eyaletinin bir parçasını oluşturmaktadır. Killarney, Dingle, Kenmare, Tralee vb. şehir ve turistik yerleri içermektedir. 2016 sayımına göre 147.707 nüfusu bulunmaktadır.

İrlanda Blarney

Blarney kasabası, önemli bir turistik cazibe merkezidir. Çoğu insan Balrney kalesini görmeye, taşı öpmeye ve Blarney Woollen Mills’de alışveriş yapmaya gelmektedir. Köyün merkezindeki meydan, Blarney yerlilerinin ve kasaba halkının yazın bir araya geldiği bir çim alandır. Yıllar boyunca meydanı geliştirmek için yapılan çeşitli girişimler, her zaman yerel halkın sert itirazlarıyla karşılandı. Ayrıca bu meydan pazarlar için de kullanılmaktadır.

İrlanda Galway

Bu sevimli şehir İrlanda’da nın batı kıyısında bulunur. İrlanda’daki en kalabalık 3.şehiridir. Galway bir çok etkinliğe ev sahipliği yaptığı için İrlanda’nın Kültürel Kalbi olarak anılmaktadır.

2007 yılında Dünya’nın en güzel 8 şehrinden biri olarak gösterilmiştir ve genç nufüs oldukça fazla olduğu için şehir hareketli bir hayata sahiptir.

Bir çok festivale ev sahipliği yapan Galway’in başlıca festivalleri Galway Arts Festival, The Cuirt International Festival of Literature, Galway Races, Galway Early Music Festival, Galway Comedy Festival, Galway Garden Festival, Little Havana Festival, Galway Science and Technology Festival ve Baffle Poetry’dir. Galway ‘e direk uçuş sağlamak isterseniz şehirde hava alanı da bulunmaktadır.

İrlanda Güney Kıyıları

İrlanda kültürünü, mutfaklarını ve tarihini öğrenmek için çok fazla seçenek sunulmaktadır. Limerick, Cork ve Galwey şehirleri, İrlanda’nın en bilinen kentleri arasında yer almaktadır. En büyük şehri ve metropol şehri Dublin iken, en eski antik kenti ise güney kıyısında bulunan Kilkenny’dir.

 

İrlanda Cork

İrlanda’nın şehirleri arasında yer alan Cork; klasik İrlanda kültürünü ve tarihini yansıtan bir şehirdir. Genel olarak İrlanda denildiğinde ilk akla gelen şehir Dublin olurken, Cork şehri de tanınan 2. büyük şehirlerinden biridir. Sokakları, kilisesi, katedrali ve sanat galerileri ile zengin olan şehir, ziyaretçilerine zengin seyahat seçenekleri sunuyor. 

Dublin’de olduğu gibi bölge kuzey ve güney bölgelere ayrılarak, zamanla şehirleşme göstermiştir. Şehirde yerleşim yerlerinin kurulması ile bölge göç almaya başlamıştır. 17 yüzyıla gelindiğinde, ticari anlamda büyük gelişme göstermeye başlamıştır.

İrlanda Limerick

Limerick İrlanda’nın 4. en büyük şehridir.  Vikingler tarafından kurulan ve İrlanda’nın en eski şehirlerinden biri olarak tanınmaktadır. Nehir kıyısında yer alan şehir, tarihi mimarisi ve ihtişamı ile cazibesini korumaktadır. Limerick doğal güzelliklerinin yanı sıra, öğrenci şehri olarak ilk tercih edilen bölgelerden biridir. Merkeze, eğlence yerlerine ve çoğu yere ulaşımın kolay olması, bölgeyi daha işlek hale getirmektedir.

İrlanda Waterford

Waterford şehri, 85 binlik nüfusu ile İrlanda Cumhuriyeti’nin en kalabalık şehirleri arasında beşinci sırada yerini almaktadır ve İrlanda’nın kıyı şehirlerinden biridir. Kıyı şeridinde ülkenin güneydoğusunda yer alır. İrlanda’nın eski şehirlerinden biri olarak bilinir. Güneydoğuda yer alan şehrin iklimi, İrlanda iklimi gibi ılıman geçer. Waterford; kültürü ve tarihi ile ziyaret edilmesi gereken şehirleri arasında yer almaktadır. Bisikletle veya yürüyerek gezinti yapılabilir. Şehirde eğlence hayatı geç saatlere kadar devam etmektedir.

Ayrıca Waterford şehri, cam işçiliği, kesme cam alanlarında Waterford Crystal ismi ile dünyanın en tanınmış markası konumundadır.

 

İrlanda Kilkenny

Mistik mimarisi ve mağaraları ile göze çarpan Kilkenny,  400 yıllık geçmişi ile İrlanda’nın en eski şehirleri arasında yer alır. Şehir çok eski bir yerleşim yeri olduğundan, tarihi mekanları, manastırları ve müzeleri bölgenin en dikkat çeken yerleri arasındadır. Ortaçağ mimarisinin, en belirgin örneklerinin yer aldığı bölgedir. Kilkenny 24bin nüfusu ile ülkenin en küçük şehirlerinden biridir. Şehre seyahat amaçlı gitmek isteyen kişilerin, ilkbahar ve yaz aylarını tercih etmeleri önerilmektedir. Ortaçağın atmosferini bu mevsimlerde yaşayabilirsiniz. Kentin bu eski çağ görünümü, turistik açıdan cazip bir hale gelmektedir. Trafik sorunu olmayan şehirde, bisiklet veya yaya olarak şehri keşfedebilirsiniz.

 

Kuzey İrlanda

Kuzey İrlanda, İrlanda Krallığının bir parçasıydı. İrlanda Krallığı, İngiltere Krallığının siyasi, askeri, idari ve ekonomik yönetimi altında bağımsız bir krallıktı. 1707 yılına gelindiğinde İrlanda Krallığı Büyük Britanya Krallığı’nın alt parçası haline geldi. 16. yüzyıl başlarından itibaren İrlanda adasında başlayan İngiliz ve İskoç yerleşimi sonraları halk arasında uyumsuzluğa, mezhep farklılıkları ise ayrıştırıcı unsur olarak problem olmaya başlamıştır. Artık 20. yüzyıla gelindiğinde ise, 1916 yılı Paskalya isyanı ile İrlanda, Britanya Krallığı’ndan ayrılma mücadelesi vermiş ve bunun sonucunda 1921 yılında İrlanda Cumhuriyeti bağımsızlığını kazanmıştır. Kuzey İrlanda Britanya Krallığı’na bağlılığını sürdürmeye devam etmiştir. Kuzey İrlanda günümüzde Birleşik Krallıkta ve krallığın en küçük ülkesi olarak varlığını sürdürmektedir.

Kuzey İrlanda nüfusu yakaşık 2 milyondur. Başkenti Belfasttır ve Kuzey İrlanda para birimi İrlanda’ya kıyasla Euro değil Sterlin’dir.

 

Kuzey İrlanda Belfast

Kuzey İrlanda’nın başkenti olan Belfast, bir limancılık şehri olmakla birlikte keten fabrikalarıyla da Kuzey İrlanda’nın ticaret merkezidir. 350 bin nüfusu ile Kuzey İrlanda’nın en kalabalık şehri olmasının yanında turistlerin uğrak yerlerinden biridir. Belfast’a geldiğinizde mutlaka dünyaca meşhur titanic müzesini gezmelisiniz. Ayrıca Belfast’a hakim bir tepe olan Cavehill sırt üstü yatan bir dev siluetinde olup, Jonathan Swift’in Gulliver romanına esin kaynağı olmuştur.

Kuzey İrlanda’nın başkenti olan şehirde, iki havalimanı yer alır. Türkiye’den Belfast’a direk uçuşlar bulunmamaktadır. İstanbul üzerinden Londra veya Dublin’e direk uçuş yapıldıktan sonra, karayolu ile Belfast’a ulaşılabiliyor. Kış aylarının sert ve yağışlı geçmesi, seyahati olumsuz yönde etkileyebilir. Bu yüzden, yaz aylarında daha fazla tercih edilmektedir.

Kuzey İrlanda Derry

İrlanda’nın en eski yerleşim yerlerinden biri olan Derry şehri, Kuzey İrlanda’nın ikinci büyük şehridir. Şehrin bilinen en eski yerleşim tarihi 6. yüzyıla kadar dayanmaktadır. Eski irlandaca dilinde Meşe Korusu anlamına gelen Daire kelimesinden türemiştir. Şehrin inşası londra loncaları fonu tarafından yaptırıldığı için Derry şehrine yaygın olarak Londonderry de denilmektedir.

Kuzey İrlanda Newry

İrlanda’ nın kuzeyinde yer alan Newry, İrlanda adasının hem en eski yerleşim yerlerinden biri olup hem de ünlü İrlandalı ressam ve mimarların doğup büyüdüğü şehir olma özelliğindedir. Newry, ülkenin en modern ve klasik karışımı görünüme sahip olan bir şehridir. İki büyük dağın ortasında yer alan Newry, muhteşem masalsı doğası ile dikkat çeken bir yerdir. 19. Yüzyılın en hareketli ticaret limanına sahip Newry, kalabalık ve gürültülü bir şehir olarak karşımıza çıkıyor. Şehrin modern ve tarihi yapısı her geçen gün gelişerek, sağlamlığını korumaya devam ediyor.

Kuzey İrlanda Armagh

İrlanda adasının en küçük, Birleşik krallığın ise üçüncü en küçük şehir statüsünü taşıyan kentte yaklaşık 15 bin kişi yaşamaktadır. Şehir İrlanda’da dini bir öneme sahiptir. Şehrin dışında bir tepe antik dönemlerde pagan dinleri rahipleri tarafından dini törenler yapılması için kullanılmaktaydı. Günümüzde ise hem katolik hem de protestan hristiyanların başpiskoposarı Armagh’da bulunmaktadır. Yani aslında şehir, İrlanda’nın dinsel başkentidir.

*** İrlanda’da 2020 yılı dil okulu fiyatları ve ayrıntılı bilgi için bilgi istek formumuzu doldurun!

*** İrlanda’da eğitim, yaşam ve öğrenci izlenimleri hakkındaki youtube videolarımıza ulaşmak için buraya tıklayarak Youtube kanalımıza ulaşabilirsiniz.

İlginizi Çekebilir

Menü