İRLANDA’DA NASIL İŞ BULUNUR?

İrlanda’ya geldiniz ve doğal olarak bir düzen kurup, burada para kazanmak istiyorsunuz. Eğer Work & Study programı ile 25 hafta İrlanda’da dil okuluna gelmişseniz neden olmasın!! Haftalık 20 saat çalışma izniniz ve 11.30 Euro asgari ücretle aylık ortalama 900 euro kazanabilirsiniz. Tabiki asgari ücret üzerinde bir maaş ile de çalışmamız mümkün böylelikle 900 eurodan daha fazla kazanabilirsiniz.

Work & Study programı hakkında daha fazla bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz!!

Bir konu hakkında araştırma yaparken bilen birinden tavsiye almak her zaman daha faydalı. Bu nedenle Eğitim İrlanda ofisimizde şu an sizlere danışmanlık veren arkadaşlarımızın deneyimlerinden yola çıkarak  “İrlanda’da Nasıl İş Bulunur” başlığı altında harika bir yazı hazırladık.


İrlanda’da Part-Time olarak çalışabilecek iş imkanlarına örnek olarak;

  • Garsonluk, Floor Staff (kat görevlisi),

  • Cashier (kasiyer),

  • Kitchen Porter (bulaşık işleri),

  • Satış Temsilciliği,

  • Bartender (Barmen),

  • Turist Danışma (tourist information), Promoter,

  • Baby-sitter (çocuk,bebek bakıcısı),

  • Housekeeping (otel temizlik ve bakımı)

vb işler, öğrencilerin iş ararken yönelebilecekleri part-time iş olanaklarıdır.

İş ararken dikkat edilmesi gerekenler;


  1. CV Hazırlama

Evraksal işlemler (GNIB, PPS ve Banka Hesabı) hallettikten sonra basit bir CV oluşturmalısınız. Eğer Türkiye’de profesyonel olarak çalıştıysanız, bunları özgeçmişinize ekleminize çok gerek yok. Daha basit iş kollarını, öğrencilik hayatınızda eğer yaptıysanız cafe, restaurant vb. tecrübelerinizi yazmanız çok daha mantıklı olacaktır. Cv hazırlama ile ilgili olarak İrlanda’ya vardıktan sonra Dublin ofisimizden destek alabilir, örnek Cv nasıl hazırlanır? veya Cv’mi nasıl hazırlarım? sorunuzun cevabını alabilirsiniz. Ayrıca bazı İngilizce kurslarında bununla ilgili etkinlikler olabiliyor. Onlara katılabilirsiniz.




  1. İş Görüşmeleri

Cv’niz hazırladıktan sonra iş başvurularına giderken özgüvenli ve girişken olmak en önemli noktalardan biridir. Kimse sizlerden süper İngilizce konuşmanızı beklemiyor ve İrlanda’da dil eğitimi alan öğrencilerin part-time iş arayışları olduğu herkes tarafından biliniyor. Elinizde CV’niz ile işyerlerine girin ve “Cv’mi bırakmak istiyorum, çalışmak için tüm evraklarım hazır ve iş arıyorum” diyebilirsiniz. Çekinmenize gerek yok.


  1. CV’nizi Doğru Kişiye Teslim Etmek

Girdiğiniz iş yerlerinde Cv’nizi bırakacağınız kişi büyük ihtimal sizin gibi bir çalışan öğrenci arkadaşımız olabilir ve CV’niz bir yere bırakılıp, unutulabilir. Bunun için ilk konuşacağınız kişiye “Eğer işletme sahibi/patron burada ise hemen görüşebilirim ve işe başlayabilirim” diyebilirsiniz. Emin olun etkili olacaktır.


  1. CV’ye Hakim Olmak

Cv’nizi bıraktıktan sonra yapmamız gereken beklemektir. Şansınız yaver gitmesi ile iş görüşmesine çağırabilirsiniz. İş görüşmesinde kendinizi tanıtabilmeli, Cv’nize yazmış olduğunuz detayları konuşabilmelisiniz.


  1. Deneme Süreci

İşe kabulden sonra “deneme süreci” dediğimiz süre size teklif edilebilir. Bu süre kısa olmakla beraber 4-5 saat olabilir. Bunu çekinmeden kabul etmelisiniz.

  1. Sosyal Çevre

Ayrıca iş arama sürecinde İrlanda’da edineceğiz çevre çok önemli noktalardan birisidir. Sınıf arkadaşlarınız, sizden daha önce gitmiş olan kişilerin sizlere yararı olacaktır.

Bol Şans








İlginizi Çekebilir

İrlanda’da İş Nasıl Bulunur?

İrlanda’ya geldiniz ve doğal olarak bir düzen kurup, burada para kazanmak istiyorsunuz. Eğer Work & Study programı ile 25 hafta İrlanda’da dil okuluna gelmişseniz neden olmasın? Haftalık 20 saat çalışma izniniz ve saatlik 12.70€ asgari ücretle aylık 1016€ kazanabilirsiniz. İrlanda’daki maaşlar hakkında daha detaylı bilgi almak isterseniz 2 yıldır İrlanda’da yaşayan Eda’dan konu hakkındaki detayları aşağıdaki videodan öğrenebilirsiniz!

Bir konu hakkında araştırma yaparken bilen birinden tavsiye almak her zaman daha faydalı. Bu nedenle Eğitim İrlanda Youtube kanalımızda öğrencilerimizden Ege ile İrlanda’da iş bulmak hakkında yaptığımız sohbet videosunu yazımızın alt kısmına ekledik. Dinlemenizi tavsiye ederiz.

İrlanda’da Part-Time İş Bulma Seçenekleri:

  • Garsonluk, Floor Staf (kat görevlisi),
  • Cashier (kasiyer),
  • Kitchen Porter (bulaşık işleri),
  • Satış Temsilciliği,
  • Bartender (Barmen),
  • Turist Danışma (tourist information), Promoter,
  • Baby-sitter (çocuk,bebek bakıcısı),
  • Housekeeping (otel temizlik ve bakımı)
  • vb işler, öğrencilerin iş ararken yönelebilecekleri part-time iş olanaklarıdır.

İrlanda’da iş bulmak; sizin girişkenliğinize, İngilizce seviyenize vb. etkenlere de bağlıdır. Bununla birlikte, özellikle dikkat edilmesi gereken bazı hususlar bulunmaktadır. İş ilanlarına bazı belirli web siteler üzerinden başvurabilir veya CV’nizi direkt olarak elden teslim ederek başvurabilirsiniz.

İrlanda’da kendinize en uygun iş ilanlarını bulabileceğiniz bazı web sitelerini sizler için araştırdık. Bunlar;

  • www.jobs.ie
  • www.irishjobs.ie
  • www.jobgalleries.com

İrlandada İş Ararken Dikkat Edilmesi Gerekenler:

1)CV Hazırlama:

İş ilanlarına başvururken işe uygun basit bir CV oluşturmalısınız. Eğer Türkiye’de profesyonel olarak çalıştıysanız, bunları özgeçmişinize ekleminize çok gerek yok. Daha basit iş kollarını, öğrencilik hayatınızda eğer yaptıysanız cafe, restaurant vb. hizmet sektörü tecrübelerinizi yazmanız çok daha mantıklı olacaktır. CV hazırlama ile ilgili olarak İrlanda’ya vardıktan sonra Dublin ofisimizden destek alabilir, “örnek CV” veya “CV’mi nasıl hazırlarım?” sorunuzun cevabını alabilirsiniz. Ayrıca bazı dil okullarında bulunan CV hazırlamayla ilgili etkinliklere de katılabilirsiniz.

2)CV’nizi Doğru Kişiye Teslim Etmek:

Girdiğiniz iş yerlerinde CV’nizi bırakacağınız kişi büyük ihtimal sizin gibi bir çalışan öğrenci arkadaşımız olabilir ve CV’niz bir yere bırakılıp, unutulabilir. Bunun için ilk konuşacağınız kişiye “Eğer işletme sahibi/patron burada ise hemen görüşebilirim ve işe başlayabilirim!” diyebilirsiniz. Emin olun daha etkili olacaktır.

3)CV’ye Hakim Olmak:

CV’nizi bıraktıktan sonra yapmamız gereken beklemektir. Şansınız yaver gitmesi ile iş görüşmesine çağırılabilirsiniz. İş görüşmesinde kendinizi tanıtabilmeli, CV’nize yazmış olduğunuz detayları konuşabilmelisiniz.

4)İş Görüşmeleri:

CV’nizi hazırladıktan sonra iş başvurularına giderken özgüvenli ve girişken olmak en önemli noktalardan biridir. Kimse sizlerden süper İngilizce konuşmanızı beklemiyor  bu sebeple çekingen olmanızı gerektirecek hiçbir durum yok. Ayrıca, İrlanda’da dil eğitimi alan öğrencilerin part-time iş arayışları olduğu herkes tarafından biliniyor. Elinizde CV’niz ile işyerlerine girip kısaca “CV’mi bırakmak istiyorum, çalışmak için tüm evraklarım hazır ve iş arıyorum.” diyebilirsiniz.

5)Deneme Süreci:

İşe kabulden sonra, işe tam olarak başlamadan önce, “deneme süreci” adı altında size belirli bir süre teklif edilebilir. Bu süre kısa olmakla beraber 4-5 saat olabilir. Bunu çekinmeden kabul etmelisiniz.

6)Sosyal Çevre

Ayrıca iş arama sürecinde İrlanda’da edineceğiz çevre en önemli noktalardan birisidir. Sınıf arkadaşlarınızın, sizden daha önce o işlerde çalışan olan kişilerin, özetle sosyal çevrenizin sizlere çok fazla yararı olacaktır.

Ege'nin İrlanda'da İş Bulma Macerası (VİDEO)

Menü