İrlanda Nüfusu

İrlanda Nüfusu 2022 yılında yapılan sayımlar sonucunda 5.14 milyondur. İrlanda’nın başkenti Dublin’de 1.361 Milyon insan yaşamaktadır. İrlanda’da büyük kıtlıktan önce nüfus yaklaşık 8 milyondu fakat göç edenler ve vefat edenler olduğu için hala bu nüfusa ulaşılamadı.

 

 

 

İrlanda Tarihine Bir Göz Atalım

Tarihe dönüp baktığımızda İrlanda Cumhuriyeti, Büyük Britanya Hükümetine karşı bağımsızlık mücadelesi vermiş ve bu mücadelenin sonunda, 6 Aralık 1921 tarihinde İngiliz-İrlanda antlaşması ile bağımsızlığa adım atmıştır. Ancak Serbest İrlanda Devleti adını alarak İngiliz Milletler Topluluğuna bağlı devam etmiştir. Anlaşmadan 1 yıl sonra ise tam bağımsızlığına kavuşmuştur.Resmi adıyla İrlanda Cumhuriyeti, kuzeybatı Avrupa’da bulunur. Kuzey kısmı Birleşik krallığa bağlı olup parlamenter demokrasi ve anayasal cumhuriyet yönetimindedir. 1 ocak 1973 tarihinden beri Avrupa Birliği üyesidir.

İrlada’da Yaşanan Kıtlık Ve Göç Dönemi

Günümüzde tarihçiler İrlanda tarihini kıtlık öncesi ve sonrası olarak ayırmaktadır. Gelin bizde kıtlık öncesi ve sonrası olarak İrlanda nüfusu hakkında genel bilgi verelim.

İrlanda, 1845 yılında başlayıp 1852 yılında son bulan büyük kıtlık ya da diğer ismiyle İrlanda patates kıtlığı döneminden geçmiştir. Kıtlığın sebebi asıl olarak halkın temel gıda ürünü patatese bulaşan mantardır. 1845’te ekilen patateslerin neredeyse yarısı mantar yüzünden yok olmuş hatta ambarda ki patatesler bile bu mantardan etkilenmiştir. Bu olay sonucunda halk 7 yıl boyunca açlıkla savaşmıştır. Bu dönem kıtlığa bağlı ölümler, hastalanmalar ve halkın göç etmesi ile sonuçlanmıştır. Kıtlık sona erdiğinde İrlanda halkının %20-25 oranında azaldığı tespit edilmiştir. Kıtlık öncesinde 8 milyondan fazla nüfusa sahip olan İrlanda, 3 milyondan fazlasını bu süre zarfı içerisinde kaybetmiştir.

 

Kıtlık sonucunda İrlanda’nın siyasi ve kültürel yapısı değişmiştir. İrlanda halkının konuşmakta olduğu İrlandaca dili, yerini İngilizceye bırakmıştır.

Kıtlık yüzünden İrlandalılar birçok ülkeye göç etmiş ve hatta İrlandalıların iddiasına göre dünya genelinde 70-80 milyon İrlandalı olup, bunun 40 milyondan fazlası Amerika’da yaşamaktadır. Buna sebep olarak ise, kıtlık döneminde gemilerle insanlar Amerika’nın İrlanda’ya bakan en yakın şehri Boston şehrine göç etmeleridir. Günümüzde Boston basketbol takımında İrlanda’nın simgesi olan Celtics kelimesi yer almaktadır.

Diğer ilginç bilgi ise, İrlanda’ya Hristiyanlığı getiren St. Patrick’in ölüm gününü anmak için düzenlenen ve aslında İrlanda’ya özgü olan St. Patrick Festivali ilk olarak İrlanda’da değil de Amerika’nın New York eyaletinde 1762 yılında kutlanmıştır.

 

İrlandalıların en fazla göç ettiği bir diğer ülke ise tarih boyunca zulüm gördükleri Birleşik Krallık’tır. 15 Milyondan fazla İrlandalı Kuzey İrlanda, Galler, İskoçya ve İngiltere topraklarında yaşamaktadırlar. Hatta, bu ülkelerde İrlanda’nın geleneksel günleri de coşkuyla kutlanmaktadır.

İrlanda Nüfusu Son Durumu Nedir?

İrlanda adasını paylaşan İrlanda Cumhuriyeti ve Kuzey İrlanda’nın toplam nüfusu 7 milyon civarındadır. Kısa bir karşılaştırma yaparsak İrlanda adasının yüzölçümü İstanbul’un 20 katı olmasına rağmen, İstanbul’un nüfusu adanın nüfusunun neredeyse 3 katıdır. Bu nüfusun %75’e yakını adanın büyük bir kısmını kaplayan İrlanda Cumhuriyeti kısmında yaşamaktadır. İrlanda Cumhuriyeti’nin 2022 verilerine göre nüfusu 5.14 milyondur, kilometrekareye 73 kişi düşmektedir ve son sayımlar ile karşılaştırıldığında nüfus artışı %8 artmıştır. Ortalama yaş 38.8 olarak tespit edilmiştir.

İrlanda adası nüfusunun 3’te birlik kısmı İrlanda Cumhuriyeti başkenti olan Dublin’de yaşamaktadır. Bundaki en önemli sebep lider bilişim firmalarının ve dil okullarının çoğunun Dublin’de bulunmasıdır.

İrlanda adasının en kalabalık 2. Şehri ise Kuzey İrlanda’nın başkenti olan Belfast’tır. Tarih süresince gemi üretiminde önemli bir şehirdir.

İrlanda Cumhuriyeti’nde öğrencilerin Dublin’den sonra en çok tercih ettikleri şehirlerin başında gelen Cork ise, nüfus olarak İrlanda adasının en kalabalık 3. Şehri özelliğini taşımaktadır.


İrlanda nüfusu ile ilgili daha fazla bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.

İlginizi Çekebilir

Menü