1-Trafiğin soldan akması ve araba direksiyonlarının sağda bulunması

İrlanda trafiği soldan akıyor yani Türkiye’nin tam tersi. Olası kazaları önleyebilmek ve turistlere kolaylık sağlamak amacıyla sokaklara ‘look left’ yazılmış. İrlanda’ya geldiyseniz bu duruma alışmanız biraz zaman alabilir. Dikkatlı olmakta fayda var yeşil ışığı beklemeden hareket etmeyin.

 

2- Herkesin ‘Hi’, ‘sorry’ ve ‘thank you’ demesi

 

İrlanda halkı saygılı ve oldukça nazik insanlardır. Yolda, markette, kafede herhangi bi yerde birisiyle göz göze gelmeleri bile birbirlerine selam vermeye yeterlidir. Alışveriş merkezlerinde, kafelerde, barlarda ya da herhangi bi yerde size yardımcı olan kişilere teşekkür etmeyi ihmal etmeyin. Aynı şekilde sizde birisine bir yardımda bulunursanız o da size teşekkür edecektir. Her durumda ‘thank you’ ve ‘sorry’ kelimelerini kullanırlar.

3- Yazları havanın çok geç kararması

 

İrlanda’da yaz döneminde havanın tamamen kararması 22.30’u bulabiliyor ve sabah 05.00’da hava aydınlanmaya başlıyor. Ancak kış döneminde bu durum tam tersi. Hava 16.30 kararıp sabah 08.30’da aydınlanıyor. İrlanda’ya gelen birçok kişi başlarda bu duruma alışmakta zorluk çekiyor. Türk halkı olarak hava kararmadan uyumaya çok alışkın olmadığımız için bu duruma alışmak bir kaç gününüzü alabilir. Hava karardıktan sonra aydınlanması da çok kısa sürüyor.

4-Prizler

 

İrlanda’da prizler üç uçludur bunun sebebi ise güvenlik. Yani, prizdeki üçüncü uç topraklama hattından dolayı var. Burada tüm prizler toprak hatlı olduğu için tüm elektronik aletlerin adaptörü üç uçludur. Türkiye’den getirdiğiniz bir elektronik aletin iki uçlu adaptörü buradaki üçlü prizlere girmez. Bu yüzden buraya gelirken mutlaka 1 tane dönüştürücü getirmelisiniz. Türkiye’de bulamazsanız endişelenmeyin burada her marketten temin edebilirsiniz. Yaklaşık 1€ fiyatı vardır.

5-Sıcak ve soğuk su musluklarının ayrı olması

 

Türkiye’de alışkın olduğumuz aynı musluktan sıcak ve soğuk su gelen sistem burada kullanılmıyor. Sıcak su ve soğuk su muslukları ayrı ayrı yer alıyor. Ilık suyu nasıl elde ettikleri merak konusu 🙂

6-Hava durumu

 

İrlanda oldukça farklı bir iklime sahip. Hava sabah çok güzelken aniden yağmur yağabiliyor o yüzden sürekli şemsiye taşımakta fayda var. Yağmurlar anlık yağıp daha sonra yerini güneşe bırakabiliyor.

7-Güzel havalarda insanların parkta zaman geçirmesi

 

İrlandalılar güzel havaların tadını çok güzel çıkarırlar, güneşli ve güzel havalarda öğle yemeklerini parklarda yiyen takım elbiseli insanları görebilirsiniz. Halk çok rahat ve statü ayrımı kesinlikle yapılmıyor. Güzel havalarda çoğu kişi zamanını parklarda geçirir. Şehir merkezinde yer alan St. Stephens Green oldukça popülerdir.

8- Barlar

 

Şehir merkezinde yer alan barlar dışında ülkenin pek çok yerinde tarihi barlara rastlayabilirsiniz. Hatta İrlanda’nın en eski barı Sean’s Bar MS 900 yılında açılmıştır. Bu ve bunun gibi pek çok tarihi bara rastlayabilirsiniz.

9- Alışveriş merkezlerinin 18.30’da kapanması

İrlanda’da alışveriş merkezleri ve marketler ortalama saat 18.00’da kapanıyor. Bazı günler bu saatler değişiklik gösterebilyor ama genel olarak mağazaların kapanış saati 18.00’dır.

10-Bank holiday

İrlanda halkının 2 ayda bir yaptığı tatilin ismi bank holiday’dır. Pazartesi gününe denk gelmektedir ve devlet kurumları, bankalar ve bazı mağazalar kapalı oluyor.

İlginizi Çekebilir

Menü