İrlanda’da Kreş

İrlanda’da eğitim çocuklar için 4 yaşında başlıyor bu eğitime preschool deniyor yani okul öncesi eğitim. Bu eğitim süreci zorunlu değildir ama çocukların bu okul öncesi eğitime gitmeleri kesinlikle tavsiye ediliyor çünkü ilerleyen zamanlarda çocukların okula alışması için çok kritik diyebiliriz.

İrlanda’da İlkokul

İlkokul İrlanda’da 5 ya da 6 yaşında başlıyor ilk önce junior infants sınıfına gidiyorlar sonra senior infants sınfı, sonra ise 1’inci sınıfına başlıyorlar. Junior İnfants’dan 6’ıncı sınıfa kadar primary school deniyor yani ilkokul diyebiliriz buna. 

İrlanda’da Ortaokul

Ortaokul İrlanda’da liseyle beraber okunuyor yani ayni binada okuyor hem ortaokul hem lise öğrencileri. Liseyle ortaokul’un karışımı olan eğitime secondary school deniyor öğrenciler 6th class yani 6’ıncı sınıfdan sonra secondary school’a başlıyorlar. Secondary school’da altı sene okunuyor 1st 2nd 3rd year. Bu ilk üç sene ortaokul süreci diyebiliriz. Bu secondary school’un ilk üç senesi orta okula yönelik eğitim göruyor öğrenciler. Ortaokulun Üçüncü senesinde Junior Certificate diye bir sınava giriyorsunuz, buna lise giriş sınavı diyebiliriz. Sonra bu sınavlar aldığınız sonuçlara göre, lisede seçtiğiniz derslere göre o derslerin ya higher level’ına ya da ordinary level’ına girebiliyorsunuz.

İrlanda’da Lise

Secondary School olarak geçen lisenin son üç senesi üniversite sınavına yönelik hazırlıklarla geçmektedir. Son üç sınıfın adları 4th 5th ve 6th year diye geçiyor. 4th year, yani secondary school’un ilk senesi çok ders görülmüyor açıkcası daha çok gezilere gidiliyor ve aktiviteler yapılıyor mesela, öğrenciler Güney Afrika’ya gidiyorlar geziye ya da sene sonunda öğrenciler zorunlu 1 hafta bir yerde çalısıyorlar. Tabi derste görülüyor ama 5th ve 6th year’a kıyas çok az ders görülüyor. 5th year’da ise derslere başlanıyor yani üniveriste sınavlarına hazırlık başlıyor. Bir önemli detay daha var 5th year’da seçeneklerden olan 5 ders seçiyorsunuz, toplamda 7 dersten sınava giriyorsunuz, İngilizce ve Matematik zorunlu ve de üniversite sınavında yani Leaving Certificate’de seçtiğiniz her dersten farklı seviyelerden sınava giriyorsunuz Higher Level ve Ordinary Level diye ayrılıyor seviyeler. Ders’in Higher level seviyesi daha detaylı ve azcık daha zor oluyor. Ordinary Level ise daha kolay ve daha az detaylı oluyor, tabi bu dersten derse değisiyor. 5th ve 6th year’da bütün derslerden konuları bitiriyorsunuz sonra 6th year’ın sonunda üniversite sınavına giriyorsunuz. Leaving Certificate sınavı klasik bir sınavdır Türkiye’deki gibi çoktan seçmeli değildir. Ve girdiğiniz derslerden aldığınz sonuçlara göre puanlarınız hesaplanıyor. Aldığınız puan’a görede önceden seçtiğiniz 10 tane bölüm’e göre bölümlere yerleştiriliyorsunuz. Yaptığınız birinci seçenek en çok istediğiniz bölüm oluyor ona görede sıralama yapıyorsunuz. Sonra aldığınz puan’a göre seçtiğiniz 10 bölümden birine giriyorsunuz.

İrlanda’da Üniversite

İrlanda’da pek çok üniversite var ama en iyi üniversiteler bunlar denebilir: Trinity College Dublin, University College Dublin, National University of Galway, Maynooth University, Dublin City University ve University College Cork. Dublin’de okursanız üniversiteyi kaldığınız süreçte emiğnim keyif alıcaksınızdır hem okuduğunuz bölumden hem de genel olarak şehir’deki atmosfer ve şehir’deki doğal güzelliklerden hiç hayal kırıklığına uğramış olmasınız.

İrlanda’da Yüksek Lisans


İrlanda’da yüksek lisans yapmak için çok fırsat ve seçenek var. İrlanda’da yüksek lisans yapmanız için IELTS ve ya TOEFL yeterlilik belgesi lazımdır. İrlanda’da yüksek lisans yapmanız çok avantajlıdır çünkü bir sene sonra ise çalışma izni alabiliyorsunuz. Yüksek lisans yaparkende aynı zamanda haftada 20 saat çalışma hakkınız oluyor. İrlanda’da yüksek lisans’ınzı yaparsanız her açıdan avantajlı oluyorsunuz.

İrlanda’da Dil Okulu


Eğer İrlanda’da dil okulu okursanız her açıdan kazançlı oluyorsunuz, çünkü diyer İngilzce konuşulan ülkelere göre maaliyeti daha düşüktür ve aynı zamanda İrlandalılar Türk insanını çok severler ve de çok sıcak kanlı insanlardır. İrlanda’da dil okulu okumanın bir tane daha çok önemli bir avantajı var çalışma izni alabiliyorsunuz.

İlginizi Çekebilir

Menü