İrlanda’ya Yerleşmek

Biliyorum sizin de aklınızın bir köşesinde İrlanda’ya nasıl yerleşirim diye bir soru var. Şimdi bu sorunun cevabına gelelim…

 

İrlanda’ya Nasıl Yerleşirim?

Türk vatandaşı iseniz öncelikle vizeye başvurup, vizeniz çıktıktan sonra oturum izninizi almanız gerekmektedir. İrlanda’ya hangi amaçla gidiyorsanız o amacınız doğrultusunda oturum izni almanız gerekmektedir. İrlanda’da iken amacınız değişecekse oturum izninizin türü de değişmelidir.

İrlanda için 3 aydan kısa süreli seyahatinizde sadece vize almanız yeterlidir. 3 aydan daha uzun kalacaksanız oturum izni almanız gerekmektedir. İrlanda vizesi için hazırlamış olduğumuz video sorularınıza yanıt olacaktır.

Şimdi Oturum İzni nasıl alırım sorusunu alt başlıklarla inceleyebiliriz:

İrlanda’da Eğitimi Alarak

İrlanda’ya dil eğitimiwork&study, üniversite eğitimi ya da yüksek lisans eğitimi amaçlı gidecekseniz öncelikle gittiğiniz okuldan kabul almanız gerekmektedir. Kabul aldıktan sonra İrlanda vizesine başvurmalısınız. Vizeniz sonuçlanınca İrlanda’ya gidip kalacağınız süre boyunca oturum ve çalışma izni alabilirsiniz.

İrlanda’da Work&Study

İrlanda’da hem çalışmak hemde dil eğitimi almak için vize başvurusunda bulunursanız, İrlanda’da 2 kere daha okulunuzu uzatıp toplamda 2 yıl İrlanda’da oturum ve çalışma izni alabilirsiniz. İrlanda’da dil okulunuzu 3 kere tamamladıktan sonra iş bulamazsanız Türkiye’ye dönmek zorundasınız. İş bulup iş yeri size sponsor olursa İrlanda’da oturum ve çalışma iznine sahip olursunuz.

İrlanda’da Üniversite Eğitimi ve Yüksek Lisans

İrlanda’da kalmanın en garanti yollarından biri üniversite ve yüksek lisans eğitimidir. İrlanda’daki üniversitelerden mezun olduktan sonra iş bularak İrlanda’da kalabilirsiniz.

İrlanda’ya üniversite eğitimi için gittiyseniz, üniversitede eğitim gördüğünüz sürece için oturum ve part-time çalışma izniniz vardır. Mezun olduktan sonra 6 ay tam zamanlı çalışma ve oturum iznine sahip olursunuz. Bu da size İrlanda’ya yerleşmek için iyi bir fırsat ve başlangıç noktası olacaktır. İrlanda’da üniversite eğitimi almak İrlanda’da iş bulmanızı kolaylaştırıcı hale getirir. Böylelikle İrlanda’da üniversite sonrası iş bularak iş yeri size sponsor olur ve kolaylıkla İrlanda’da kalabilirsiniz.

İrlanda’ya yüksek lisans eğitimi için gidecekseniz 1 senelik eğitiminiz sırasında part time çalışabilir ve oturum iznine sahip olursunuz, mezun olduktan sonra 2 yıl full time çalışma izni ve oturum izniniz vardır. Bu sizin için İrlanda’da kalmak için çok değerli bir fırsattır. İrlanda’da yüksek lisans yapan çoğu kişi eğitim sonrası iş bularak İrlanda’ya yerleşme fırsatına sahip olmuşlardır. Ayrıca 2 yıla ek 3 yıl daha çalışıp iş yeri size sponsor olursa İrlanda vatandaşlığına başvurabilirsiniz.

İrlanda’da İş Bularak

Dünyaca ünlü birçok bilişim ve finans şirketlerinin Avrupa merkezleri İrlanda’da bulunmaktadır. Öncelikle Türkiye’de iken İrlanda’da bir işyeri bulmanız gerekmektedir. Bunu Linkedin gibi sosyal medya araçları üzerinden bulabilirsiniz. Görüşme ve mülakatlarınızı tamamladıktan sonda, iş için kabul alırsanız, başvurduğunuz firma size sponsor olacak ve  İrlanda’da çalışabilmeniz için çalışma iznine başvurmaktadır. Çalışacağınız şirket sizin adınıza çalışma izni olan Critical Skills Employment Permit’e başvurmalıdır ve başvuru belgesini size yollamalıdır. Sizin ve çalışacağınız iş yerinin evrakları ile İrlanda vizesine başvurmanız gerekmektedir. Vize sonucunuz olumlu olursa İrlanda’ya gidip GNIB (oturum izni) ve PPS (vergi numaranız) kartlarınızı aldıktan sonra belirtilen süre boyunca İrlanda’da oturma ve çalışma izninize hak kazanmış oluyorsunuz.

İrlanda’da 5 yıllık iş tecrübeniz bulunduğu takdirde İrlanda vatandaşlığı için başvuru yapabilirsiniz. İrlanda iş bulmak yazımızı okumak için tıklayın!

Ayrıca, İrlanda’ya gelen öğrencilerin resmi olarak bir yıl süre ile aynı firmada çalışması durumunda Türkiye ile İrlanda arasında bulunan “DECISION No 1/80 OF THE ASSOCIATION COUNCIL OF 19 SEPTEMBER 1980 ON THE DEVELOPMENT OF THE ASSOCIATION” anlaşma gereğince Stamp 1 yani çalışma vizesine ve çalışma hakkına sahip oluyorlar. Çoğunlukla Ankara anlaşması olarak tanımlansa da bu anlaşma Ankara anlaşmasından daha farklı bir kapsama sahiptir. Çalışma vizesi bir yıllığına verilir ve anlaşma gereğince aynı firmada çalışılması gerekmektedir. Bir yıl sonunda iş yerinden orada çalışılmaya devam edildiğini gösteren mektupla Stamp 1’ınızı yenileyebilirsiniz. Toplamda 3 yıl aynı firmada Stamp 1 vizesiyle çalıştıktan sonra Stamp 4 vizesine başvurulabilmektedir. Stamp 1’ını aldıktan sonra toplamda 5 yıl sonra İrlanda vatandaşlığına başvurabilirsiniz

 

İrlanda’da İş Kurarak Oturum İzni

İrlanda hükümeti 2012 yılından beri girişimcileri destekleyen Start-up Entrepreneur isminde bir programa sahiptir. Bu program kapsamında kendi işinizi kurabilme imkanınızın yanında bir de oturum iznine sahip oluyorsunuz.Programa başvurup, İrlanda’da kendi işinizin patronu olabilmeniz için elbette bazı şartlar var. Bunlar; iyi bir insan olmanızın yanında herhangi bir sabıka kaydınızın olmaması, yenilikçi bir iş fikrinizin olması ve 50.000 euro değerinde mevcut sermayenizin olmasıdır. Gerekli şartları sağladınız ve başvurunuzun ardından artık İrlanda hükümetinin başvurunuzu değerlendirme sürecinde İrlanda’da iş kurarak oturum izni almaya adım atmış oluyorsunuz 🙂

Evlilikle İrlanda’da Oturum İzni

Ülkemizde olduğu gibi İrlanda’da da evlenmek için 18 yaş üstü olmanız gerekmektedir. İrlanda vatandaşı ile evlenecekseniz ve İrlanda vatandaşlığını evliliğiniz sebebi ile almak isterseniz evliliğinizin 3 yılı tamamlamış olması gerekmektedir. 3 yıl İrlanda’da yaşayıp, vatandaşlığa başvurmadan önceki 1 yıl kesintisiz İrlanda’da olmanız gerekmektedir.

 

İrlanda’dan Ev Alıp Oturum İzni Alabilir miyim?

İrlanda’da Avrupa Birliği dışındaki ülkelerin vatandaşları ev alabilmektedir. Ancak bu onlara İrlanda’da oturum izni vermemektedir. Ev sahibi olmak ve oturum almak İrlanda’da tamamen farklı merciler tarafından değerlendirilmektedir.

 

İlginizi Çekebilir

Menü