Karantinada Vakit Nasıl Geçer?

Henüz çok yeni olmakla birlikte ne zaman biteceği tahmin edilmeyen Korona Virüsünden dolayı, olması gerektiği gibi, hepimiz evlerimizdeyiz. Kimimiz eğitimine de online olarak devam ederken kimimiz ise home office olarak işine devam etmektedir. Yine de evde geçirdiğimiz zaman bizlere fazla gelmekte.Eğer sizde vaktim çok yapacak bişeyim yok diyorsanız evde kaldığımız vakti nasıl değerlendirelim, bir bakalım…

Online Eğitim Platformlarına Uğrayın

Bazı online eğitim plartformları ve üniversiteler bu süreçte kaynaklarının bir çoğunu ücretsiz erişime açtı.

Alanında profesyonellerce hazırlanan online derslerle eğitiminize katkı sağlayan Udemy bazı derslerini ücretsiz yaptığını duyurdu. İşte o dersler;

 

 

 

Phyton Dersleri 

JavaScript Kursları 

 Angular Eğitimleri

 Ücretsiz Sanal Para Birimi Kursları

 

 

 

 

 Linux Kursları 

 Photoshop Kursları 

 PHP Kursları 

 Unitiy Kursları 

 

 

 

 

 WordPress Kursları

 Microsoft Kursları

 Grafik Tasarım Kursları

 Çince Kursları 

 

 

 

 

 Almanca Kursları

 AWS Sertifikasyon Kursları

 Yemek Yapma Eğitimleri 

 3D Modelleme Kursları

 

 

 

 

Android Geliştirme Kurs

Yazarlık Eğitimi

Risk Yönetimi Dersleri

Sunum Becerileri Kursları

 

 

 

 

Ücretsiz Dijital Pazarlama Kursları

SQL Kursları

Logo Tasarımı Kursları

 

 

Bu kursların yanında, BBC Türkiye‘nin yapmış olduğu habere göre dünyada önemli başarılara sahip bazı üniversiteler eğitimlerini halklara açarak bu sürece destek sağlamaktadırlar. İşte o üniversiteler!

Online eğitim sunan bir diğer internet platformu Coursera, 190’dan fazla kurum ve üniversitelerle işbirliğinde bulunmaktadır. Katıldığınız eğitimlerden sonra sertifika alabiliyorsunuz. Henüz ücretsiz bir eğitim kursu bulunmamaktadır. Coursera sitesine gitmek için tıklayın!

*Kurslar ücretsiz olarak güncellendiğinde, yazı da güncellenecektir.

Online Hizmet Sunan Dergi, Kütüphane ve Müzelere Bakın

Türkiye’de Tübitak Bilim Teknik ve Bilim Çocuk dergileri arşivleri açıldı; İstanbul Sanat, Ayasofya, Göbekli Tepe gibi önemli müzeler online olarak ziyaretçilerini ağırlayacağını duyurdu. Kültür Bakanlığı Kütüphanesi ve Boğaziçi Üniversitesi dersleri online olarak halka açıldı.

Dünya’da ise Paris Operası, Vatikan Müzesi ve Kütüphanesi, Bolşoy Tiyatrosu, Paris Louvre Müzesi, İtalya Pompeii, New York Metropolitan Müzesi gibi insanlığın sahip olduğu önemli kültür unsurları gerek video kaydı ve arşivleri gerekse online turlarla ilgililerine ücretsiz olarak açıldı.

* Yukarıdaki videoda daha fazlasını öğrenebilir ve video açıklama seçeneğinden linklere ulaşabilirsiniz!

 

Filmler İzleyin!

Hayata ve sanata dair hislerimizi canlı tutabilmenin, onları ifade edebilmenin ya da anlayabilmenin en güzel yollarından biri, bizce film izlemek! Bu günlerde ödül almış, IMDP (Internet Movie Database) puanı yüksek veya daha önceden erteleyerek izleyemediğiniz filmleri izlemenizin tam zamanı. 

Yine de ne izleyeceğim diye düşünüyorsanız eğer;

Kitap Okuyun!

Kitap okumak, kuşkusuz insanın hayatta yaptığı en faydalı aktivitedir. Kaç yaşında olursanız olun hayal gücünüzü genişletir, size cesaret verir, kişisel gelişiminizi hızlandırır ve sizlere sanki okuduğunuz kitabı yaşamışsınız gibi bir yaşam deneyimi katar. Çoğu zaman kitap okumak için fırsat bulamadığımızı yakındığımızdan dolayı, şuan içinde bulunduğumuz zaman kitap okumak için ve bunu bir alışkanlık haline dönüştürmek için mükemmel bir zamandır. Fransız yayın perakendecileri Le Mode’un yapmış olduğu ankete göre 20. yüzyılın en iyi olduğu düşünülen 100 kitabı, sizin okuyacağını kitaplara güzel bir referans olabilir. Le Monde’un Yüzyılın 100 Kitabı Listesine Ulaşmak İçin Tıklayın!

Göz geçirdiğiniz 20. yüzyılın 100 eserinden sonra, okumanız gereken önemli 5 Türk eserlerini sizin için seçtik!

1-) NUTUK

Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün ünlü eseri İstiklâl Savaşı ve Cumhuriyet’in kuruluş yıllarının, inkılâp tarihimizin birinci elden kaynağıdır. 100 temel eser arasında yer alan Nutuk’u her Türk gencinin okuması gerektiğinden dolayı, elbetteki birinci önerimizdir.

2-) KUTADGU BİLİG

Türk Edebiyatı’nda mesnevi tarzda yazılmış ilk eser olan Kutadgu Bilig ayrıca siyasetname türünün ilk Türk örneğidir. Çoğu tarihci ve politikacıya göre ise kesinlikle okunması gereken bir eserdir, bizcede!

3-) KUYUCAKLI YUSUF

Cumhuriyet tarihi edebiyatını etkileyen öykü yazarlarından Sabahattin Ali’nin yayınlanan ilk romanı olma önemindedir. 100 temel eser arasında yer alan eser, kesinlikle okumalısınız dediğimiz eserlerden arasında yer almaktadır, güvenin bize yazı dili ve akıcı öyküsünü seveceksiniz! 

4-) TUTUNAMAYANLAR

Oğuz Atay’ın ilk romanı olan Tutunamayanlar eseri, 1970 yılında TRT Roman Ödülünü kazanmış bir kitaptır. Türk Edebiyatı’nda en önemli eserlerden biri olarak kabül edilmekte, yazı anlatımıyla ise çoğu edebiyatçıya göre, edebiyatta devrim niteliğinde bir kitaptır.

 

5-) SAATLERİ AYARLAMA ENSTİTÜSÜ

Türk Edebiyatı’nda yer etmiş isimlerden şair Ahmet Hamdi Tanpınar’ın romanıdır. Eserinde sembolist bir dil kullanan Ahmet Hamdi Tanpınar, Saatleri Ayarlama Ensitüsü’nde gerçekçi ve sosyal sorunlara değinen bir dille, günümüze de değinmiş gibidir. Okumalısınız!

 

Dergi Okuyun!

En az kitap okumak kadar değerli bir aktive olarak sayabiliriz dergi okumayı. Kimimiz boş vaktini doldurmak amacıyla dergi kurcalarken kimimiz ise tutkunu! İlgi alanımıza göre kategorilendirilmiş okumalar yapabilceğimiz kaynaklara ulaşmanızı kolaylaştırdık 🙂 

Edebiyattan, tarihe; magazinden bilim-tekniğe; sanattan spora; ekonomiden idelojilere kadar genişleyen çeşitliliği ile işte Nisan 2020 dergileri! 

Dergilere ulaşmak için tıklayın!

 

Spor Yapın

Bu günlerde evde fazla vakit geçiriyor ve hareket alanımızın kısıtlı olmasından dolayı gün içerisinde daha az hareket ediyoruz. İnsan sağlığı için gün içerisinde hareket etmek hatta spor yapmak çok önemlidir. Youtube’da bir çok workout videosu bulabileceğiniz gibi bizim önerdiğimiz workout videosuna da uyarak 15 dakikalık bir spor egzersizi yapabilirsiniz. Bu sayede kilo almanızı önleyebilir, vücut kondisyonunuzu sağlam tutabilirsiniz. Unutmayın ki sağlığınız herşeyden daha önemlidir, sağlığınızı korumak için evde spor yapmakta çok önemlidir!

İngilizce Öğreniminizi Pekiştirin

Evde kalıp ingilizcenizi geliştirebilmeniz için size yardımcı olacak birkaç metod derledik, hadi sıralamaya başlayalım.

1) ENGLİSH NİNJAS

Setifikalı ingilizce öğretmenleriyle konuşma pratiği yapma imkanı sağlayan bu uygulamayı bilgisayardan ve telefondan, internet aracılığıyla kullanabilirsiniz. İngilizce gelişiminizi sağlarken, aynı zamanda gelişiminizide kaydolmuş görüşmelerinizden de takip edebilirsiniz. English Ninjas hakkında daha fazla bilgi almak için buraya tıklayın!

Eğitim İrlanda’ya özel %70 indirimli English Ninjas eğitimlerine kayıt yaptırmak için tıklayın…

2) DUOLİNGO

İngilizce ya da başka bir dil içinde kullanabileceğiniz, başlangıç seviyesinden orta düzeye kadar dile hakim olmanızı sağlayacak ücretsiz bir uygulamadır. Yeni sürüm duolingo uygulaması içinde hikayeler ve konuşma pratiği seçenekleri geliştirilmiştir.

3) VOSCREEN

Farklı seviyelerde ingilizceyi bilen kişilere hitap eden uygulama, 15 saniyelik videolarla dinleme ve anlama pratiği yapmanızı sağlıyor. İnternet sitesinden ya da telefon uygulamasından erişebileceğiniz program oldukça kolay ve kullanışlıdır. Görerek ve duyarak dil gelişiminizi sağlamanıza yardımcı olmaktadır.

4) SIFIRDAN İNGİLİZCENİZİ GELİŞTİRİN

‘Benim hatırlamadığım konular var.’ ya da ‘Ben ingilizceyi sıfırdan başlayarak öğrenmek istiyorum.’  diyorsanız ve gelişiminizi uygulamalar üzerinden sağlamak istemiyorsanız. İşte size youtube da paylaşılmış 36 videoluk sıfırdan ingilizce öğreniyorum serisi, tıklayın.

 

5) İNGİLİZCE KELİME HAZNENİZİ GENİŞLETİN

İngilizce’yi konuşabilmenizin en önemli anahtarı kelime öğrenmektir. İngilizceyi konuşabilmek için size gerekli olan kelimelerin listesi yökdil ve oxford kaynaklarından derlenmiştir.

Yökdil Kelime Listesi : Ülkemizde yapılan dil sınavında çıkmış 920 kelime oluşturulmuş bir listedir.

Oxford Kelime Listesi : Oxford’lu bilim insanlarının hazırlamış olduğu en çok kullanılan 3000 ingilizce kelimelerinin yer aldığı bir diğer listedir.

6) ORORO TV

Dizi, film ya da youtube üzerinden izlediğiniz herhangi bir videoda çift dil altyazı izleyebileceğiniz ve izlerken kelimenin anlamına bakabileceğiniz Ororo Tv, dil gelişiminizi hızlandıran bir başka seçenek olarak karşımızda. Ororo Tv’ye gitmek için buraya tıklayın! 

7) NETFLİX İLE İNGİLİZCE ÖĞRENİN

Çeşitli altyazı seçenekleriyle dizi, film ve belgesel içerikleri bol olan bir internet platformu olan Netflix’te artık dil gelişiminizi hızlandırabilirsiniz. Artık bilgisayarınıza kuracağınız bir eklenti sayesinde izlemelerinizi çift alt yazı ile yapabilir ve kelimelerin üzerine tıkladığınızda, anadilinizdeki karşılığını da görebilirsiniz. Language Learning with Netflix chrome eklentisi sayesinde bu uygulamaya sizde ulaşabilirsiniz.

Eklentiyi Nasıl Kuracağım? diyorsanız…

8) PLAY PHRASE ME

İngilizce gelişiminizde kelime telaffuzlarını doğru öğrenebileceğiniz pek çok yol var, ama en eğlencelisini sizin için bulduk. Kelimenin geçtiği bir replik şeklinde size telaffuzunu gösteren PlayPhrase.me doğru telaffuz için size yardımcı olacaktır.

9) PODCASTLER

Ielts sınavına hazırlanır gibi youtube, google ve apple podcastleri ile soru cevap yaparak seviyenizi kendiniz ölçelebilir, ilerleyebilirsiniz. Kolayca eriştiğiniz o kaynaklara ek olarak, işte size spotify podcastleri!

10) LYRİCS TRAİNİNG

Bu kısma kadar ingilizcenizi geliştirmek için pek çok kolaylıktan bahsettik, dinlediğiniz şarkılar üzerinden eğlenerek öğrenebileceğiniz LyricsTraining de bunlardan bir diğeri.

11) EASY STORIES IN ENGLISH

Her seviyeden İngilizce hikayeleri okuyup dinleyebileceğiniz bir plartformdur. Easy stories in english için tıklayın!

12) NEWS IN ENGLISH

Haber ve makale tipi kısa yazılarla ilginizi çeken konularda ingilizce okuma yaparak ingilizcenizi geliştirebilirsiniz. Bu sitede ayrıca kendi seviyenize göre haberler de bulabilirsiniz.

13) LUDWIG 

İngilizce kelimenin ingilizce sözlük anlamını ve aynı zamanda kelimenin cümle içinde nasıl kullanıldığını gösteren bir internet sözlük sitesidir. İngilizce öğrenirken kelimelerin cümle içinde nasıl kullanıldığını da gösteren bu site aracılığıyla doğru kelimelerle doğru cümleler kurabilirsiniz. Siteye gitmek için tıklayın!

14) YOUGLISH 

Tıpkı PlayPharese.me gibi, aradığınız kelimenin doğru telaffuzunu çeşitli youtube videoları arasından tarayıp bulan bir internet sitesidir. Aratacağınız kelime için çeşitli dil seçenekleri de bulunmaktadır. Youglish için tıklayın!

15) EDUCALL

İngilizce pratiği yapmak için bir diğer uygulama olarak karşımıza çıkan educall, ücretsiz deneme imkanımı sağlamaktadır. Yabancı öğretmenlerle telefon görüşmesi ya da internet görüşmesi yaparak ingilizcenizi geliştirebilirsiniz. Educall için tıklayın!

16) DİZİYLE ÖĞREN

İzlediğiniz dizide bilmediğiniz kelimelerin anlamlarını gösteren ve bilemediğiniz kelimelerden size özel bir quiz hazırlayarak kelime ezberinizi kontrol edip, geliştiren bir interet dizi sitesi olan diziyleogren.com ile ingilizce gelişiminizi sağlayabilirsiniz. Seviye seviye ayrılmış olan dizilerden, kendi seviyenize uygun olanı seçip izleyebilirsiniz.

17) ENGLISH WITH MOVIES

Filmlerle ingilizce kalıplar öğreten bir youtube kanalı olan english with movies ile hiç bilmediğiniz ingilizce kalıplar öğrenebilir ya da öğrendiğini kalıpları farklı örneklerle öğrenebilirsiniz.

18) ENGVID

Deneyimli ve yabancı öğretmenler tarafıdan hazırlanan 1537 video ders içeriğiyle, ingilizce dil bilgisi, kelime bilgisi, telaffuz ve sınav hazırlığı gibi ingilizce eğitimlerinden ücretsiz yararlanabilirsiniz. EngVıd seviyenize göre eğitim içerikleri sunmaktadır.

 

Faydalı Uygulamalar

Evde geçirdiğimiz her gün adına extra yeni bir bilgi öğrenmek isteyen herkese hitap edecek faydalı uygulamalar…

1) Daily Art

Her gün bir sanat eseri ve hikayesi telefonunuza bildirim olarak gelerek, sanat bilginize katkı sağlayacak bir uygulamadır. Önceki günlerin eserlerini görebilir ve isterseniz eserleri kaydederek tekrar tekrar görüntüleyebilirsiniz…

2) Exoplanets

Profesyonel bir gökbilimci tarafından hazırlanan uygulama, gökyüzü ve gezegenler hakkında bilgi vermektedir. Güncel haberler bildirim olarak gelmektedir, böylece ilgilileri için güneş sistemindeki ya da ötesindeki gezegenlerden anında haberdar olabilirsiniz.

3) WolframAlpha

Kendine ait bir araştırma sistemi bulunan uygulama içinde istediğiniz soruyu sorarak cevabınıza ulaşabilirsiniz. Yapamadığınız bir problemde dahi size yardımcı olan bu uygulama, size kolaylık sunacaktır. Örneğin; İkinci derece denklemler nasıl çözülür? diye sorduğunuzda, yanıtınızı göreceksiniz.

4) Dictionary.com

Bir sözlük olmasının yanında, en çok aratılan kelimeler gibi seçenekleriyle kelime dağarcığınızı geliştirmek için yararlanabileceğiniz bir uygulama olarak karşımızdadır.

5) Night Sky

Uygulamanın kaynak aldığı aralarında Uluslararası Uzay İstasyonu tespiti için kullanılan uygular sayesinde bulunduğunuz yerin yıldız haritasını çıkaran uygulama, takımyıldızlarını ve gezegenleri her saat güncellenerek size göstermektedir. Gökyüzünde gördüklerimiz ve çok daha fazlası için, meraklıları tarafından keşfedilmesi gereken bir uygulamadır.

6) Photomath

Çözemediğiniz matematik problemlerini  görsel olarak algılayarak çözümünü size gösteren br uygulamadır. El yazısını algılayamamakla birlikte, size büyük yardımı olacak bir diğer uygulamadır.

7) Quick Math

Evett, matematik demişken. Bu uygulama ise dört işlem yeteneklerini geliştirmek ve hızlandırmak isteyen matematik tutkunlarına! En iyi skorunuzu görmek için, denemeye değer bir uygulama…

8) Astronomy Picture of The Day

NASA’nın yayınladığı fotoğrafları açıklamalarıyla birlikte sunan bir uygulamadır. Evren ve gökbilimi için ilgiliyseniz ya da ilginizi çekebileceğini düşünüyorsanız, denemeniz gereken bir uygulamadır.

9) NASA

NASA yaptığı bir çok faaliyeti ilgililerine sunmaktadır. Bu faaliyetleri ilk kaynak olarak, NASA’nın kendi uygulamasından takip edebilirsiniz. Canlı yayınlar, roket fırlatmaları, uzay fotoğrafları ve çok daha fazlası…

10) Atlas by Collins

Dünyayı parmak uçlarınıza getiren ücretli bir uygulamadır. Dünya mirası listesi gibi çeşitli kategorileriyle orijinal bir uygulamadır.

11) Google Earth

Dünyayı hem parmaklarınızın ucunda istiyor hem de bunun ücretsiz bir şekilde olmasını istiyorsanız, google earth 3D görünüm kalitesiyle sizi gitmek istediğiniz ya da özlediğiniz yerlere götürür.

12) Slice Fractions

Her yaştan insana hitap eden uygulama kullanıcıları için matematik yeteneğini geliştirmeyi hedeflemektedir. Kesir problemleri ve dahası için uygulamayı deneyin…

13) Birdsnap

Kuş türlerini tanımaya yönelik olan uygulamada fotoğrafını çekip uygulamaya yüklediğiniz kuşlar hakkında bilgi sunan bir uygulamadır.

Hazırlamış olduğumuz yazı bu günlerde kişisel gelişiminiz adına klavuz, sizin içinde bir motivasyon olmasını umuyoruz. Hepimiz evde kalarak bu süreci sağlıkla atlatırken, kendimizi geliştirme adına attığımız her adım da evde kaldığımız süreci güzelleştiren şeyler olacaktır.

Son Olarak:

 

 

İlginizi Çekebilir

Menü