Korona Virüsü Yurtdışında Eğitimi Nasıl Etkiledi?

Hepimizin bildiği gibi korona virüs salgını dünya çapında yaşamı aksatmıştır ve ne yazık ki bu pandemi süreci eğitim sistemini de büyük ölçüde vurmuştur. Eğitim kurumlarının kapatılması, derslerin sonlandırılması, yurt dışına giriş çıkışların kapatılması gibi bir çok etmenden dolayı yurt dışı eğitim planlarını askıya alan yüzlerce öğrenci olduğu kaçınılmaz bir gerçek. Son günlerde korona virüs ile ilgili gelişmeler kafa karışıklığına yol açtığı için sizler için bu duruma yönelik bir açıklama getirmek istedik.

Yurtdışı Eğitimi Nasıl Etkiledi?

Tüm dünyayı etkisi altına alan korona virüs salgını ile birlikte hükümetler seyahat kısıtlamalarına giderken, eğitim hayatının durdurulması ve yaşanan gelişmeler öğrencilerin daha önce deneyimlemedikleri bir durumla karşılaşmalarına neden oldu. Bu sebeple yurt dışında eğitim almak isteyen bir çok öğrenci için şu an hala bir belirsizlik hakim ve bunun daha ne kadar süreceği konusunda henüz net bir bilgiye sahip değiliz. Ancak yaşadığınız bu zorlukların geçici olduğunu bilmeli, daha özenli hareket etmeli ve kaygılarınızı bir kenara bırakıp gelecek planlarınızı yapmaya devam etmelisiniz. Bu gelecek planlarınıza ilk adım olarak gitmeyi düşündüğünüz okuldan online İngilizce dersleri alarak yabancı öğretmenler ve yabancı arkadaşlarla çevrimiçi bir şekilde ders deneyimi yaşayıp daha sonra her şey düzeldiğinde bu deneyimlerinizi canlı canlı pekiştirebilirsiniz.

193 ülkede okullar kapanırken, yaz ve gelecek yıl üniversite ve dil okulları için yapılan ya da yapılması planlanan başvurular da bu süreçten etkileniyor. Uluslararası bir çapta öğrenciler endişelerinden dolayı eğitim alıp almamak konusunda kararsızken yapılan araştırmalara göre, önümüzdeki yıl içerisinde yurt dışında eğitim almaya gidecek Çinli öğrenci sayısında düşüş olması bekleniyor.

Yüz Yüze Öğretim Veya Sınav Yok: Korona virüsün yayılmasını azaltmak için, yurt dışında eğitimde birçok üniversite ya da dil okulu faaliyetlerini askıya almıştır. Mümkün olan yerlerde, çevrimiçi dersler verilmektedir. Üniversiteler için geçerli olan sınavlar ve tez savunmaları ertelenebilir veya farklı formatlarda yapılabilir, bu da derecelerin verilmesini geciktirebilir.

Göçle İlgili Kısıtlamalar: Birçok ülke sınırlarında giriş/çıkışları kısıtlamaktadır ve önemli nedenler olmadıkça yalnızca vatandaşların veya yerli halkın girmesine izin verilmektedir. Bu durumun 2020 sonbaharına doğru yurt dışında eğitim almak için gelecek olan yabancı öğrencileri nasıl etkileyeceği hala belli değil, ancak yurt dışında eğitiminizi ya da hayallerinizi planlayabilmeniz için gelişmeleri daha yakından takip etmelisiniz. 

** Ayrıca sizler için hazırladığımız korona virüs ile ilgili son dakika resmi güncel bilgilere ulaşmak isterseniz buraya tıklayabilirsiniz!

Kabul Prosedürleri ve Son Başvuru Tarihleri: Pandemi süreci sadece öğretimi değil, aynı zamanda yönetimi ve başvuru sahiplerinin uygunluğunu da etkilediğinden, eğitim kurumlarının kabul süreçlerinde değişiklik yapmaları, son başvuru tarihlerini veya dönem başlangıç ​​tarihlerini ertelemeleri mümkündür. Lütfen güncellemeler için istediğiniz kurum ya da kurumların web sitelerini düzenli olarak kontrol edin.

İngilizce Yeterlilik Testleri İçin “Duolingo” İmkanı: Pandemi süreciyle okulların kapanması, IELTS gibi İngilizce yeterlilik sınavları yapan kurumların, hem öğrencilerin hem de personellerinin sağlık güvenlikleri açısından sınavlara ara vermesine neden oldu. Bu yüzden sizler evinizden çıkmadan online olarak ulaşabileceğiniz Duolingo platformu gibi alternatifler sunuldu. Bu uygulamanın test merkezleri açılana kadar aktif olacağını ve her üniversitenin bu sonuçları kabul etmediğini de belirtmek isteriz. Bunun için bizlerle iletişime geçebilir ya da ilgili kurumdan bilgi alabilirsiniz.

** İrlanda’da IELTS Puansız Yüksek Lisans Fırsatı yazımızı okumak için buraya tıklayın! 

İrlanda’da Korona Virüs Work and Study Öğrencilerini Nasıl Etkiledi?

Korona virüs dünya çapında yayılmaya başladığından itibaren ve vakaların az da olsa İrlanda’da da gözükmesiyle birlikle 12 Mart Perşembe günü İrlanda başbakanı tüm okulların en başta 2 haftalığına 29 Mart tarihine kadar kapatılmasına ve daha sonra da bu süreyi 3 hafta daha uzatarak 20 Nisan‘a kadar kapatılmasına karar verdi. Gelişmeleri sık sık takip eden hükümet tehlikenin hala yüksek olduğunu söyleyip, 10 Nisan’daki kararla birlikte okulların kapalı olma süreci 5 Mayıs‘a kadar uzatılmış oldu. 28 Nisan’da alınan yeni bir kararla birlikte sokağa çıkma yasağı 2 hafta daha uzatıldı ve bu süreç 19 Mayıs‘a kadar uzatılmış oldu.

Daha sonra İrlanda Başbakanı Varadkar’ın 1 Mayıs günü yaptığı açıklamada koronadan kaynaklı kısıtlamalar için, COVID-19 önlemleri çerçevesinde yol haritasını duyurdu ve kademeli olarak normal hayata dönüleceğini belirtti. 

İrlanda’da İş İmkanları Korona Virüsten Etkilendi Mi?

Evet, tabi ki bu dönemde tüm dünya’da olduğu gibi İrlanda’da iş bulmak çok daha zor ama eski düzene dönülmeye ve publar, barlar, restoranlar tamamen açılmaya başlandığında iş imkanları çoğalacaktır. 

Öğrenci olarak gidip yapabileceğiniz işler, garsonluk, baristalık, bulaşıkçılık, kasiyer, temizlikçilik vb. bildiğimiz standart işlerden oluştuğundan zaman geçtikçe, ülkedeki sirkülasyon arttıkça daha fazla eleman ihtiyacı olmaya başlanacaktır. Sadece biraz sabır ve gayret… 🙂

İrlanda’da Korona Virüsünde Son Durum

İrlanda hükümetinin yaptığı son açıklamalara göre;

  • Ülkeye giriş yapacak kişilerin kendilerini 14 gün boyunca konaklama yapacakları yerde karantinada tutmaları bekleniyor. Ülkeye girerken havaalanında öğrencinin nerede izole edeceğini belirten bir COVID -19 Yolcu Bulma Formu doldurmasını şart koşuyor. Formu doldurmamak ve yanlış veya yanıltıcı bilgi vermemek, İrlanda yasalarına göre 2.500 € ‘ya kadar (yaklaşık 3.000 $) para cezası ve / veya altı aya kadar hapis cezası gerektiren bir suçtur.
  • Tüm açık hava etkinlikleri ve toplantıları 200’den 15 kişi ile sınırlı olacak.
  • Kapalı mekan etkinlikleri , mağazalar ve restoranlar gibi işletmeler dışında 50 kişiden sadece 6 kişiye indirilecek.
  • Restoranlar ve kafeler, saat 23:30’da kapanma şartı ile açık kalabilir.
  • Spor salonları açık kalabilir, ancak herhangi bir zamanda bir egzersiz sınıfına altı kişiden fazlasına izin verilmeyecektir.
  • Okullar planlandığı gibi yeniden açılacak, ancak okul ulaşımını daha güvenli hale getirmek için çalışmalar yapılması gerekiyor.

İrlanda’da Dil Okulları Ne zaman Açılacak?

İrlanda’da dil okulları 10 Ağustos’tan itibaren açılmaya başlamıştır. Korona virüs tedbirleri doğrultusunda faaliyetlerine geri dönen dil okulları için yapılan son açıklamalara göre tekrar kapatılma gibi durumları söz konusu değildir.

İrlanda Vize Başvuruları Açıldı Mı?

İrlanda’da üniversite, yüksek lisans ve uzun dönem dil okulu eğitimleri için vize başvuruları açılmıştır. Son günlerde pandemi sürecinden dolayı vizeleri değerlendirme süreci beklenenden uzun sürüyor ve kesin bir zaman belirtmiyorlar. Yani başvurular kabul ediliyor ancak sonuçlanması için bekletiyorlar.

İrlanda Uçuşları Açıldı Mı?

Türkiye’den İrlanda’ya uçuşlar 22 Hazirandan itibaren açılmaya başladı. 6 ağustos itibariyle Türkiye – Dublin arası uçuşlar haftada 4 uçuş olacak şekilde düzenlenmiştir.

Şuan da İrlanda’ya Dil Öğrenmeye Gidebilir Miyim?

Şuan da dil okuluna sadece vizesi olan öğrenciler gidebilir. Aksi takdirde vizeniz yoksa, İrlanda’ya gitmeyi düşündüğünüz tarihten minimum 2 ay öncesinden başvuru hazırlıklarına başlamamız gerekmektedir. Tahmini 2 ay sonunda vizeniz kabül olduğunda, İrlanda’ya gittiğiniz zamanda korona virüs tedbirleri hale devam ediyor ve 14 gün karantinada kalmanız bekleniyorsa, 14 gün evde online İngilizce eğitiminize devam edip daha sonrasında yüzyüze eğitiminize başlayabilirsiniz.

Peki Hayallerin mi? Korona Virüs Mü?

Tabii ki hepimizin bu konuda tedirginliği var elbette ve sağlığın her şeyden öte olduğu bu dönemde yurt dışında eğitim planları Korona Virüs etkisiyle ikinci plana atılmaya başlandı. Peki ya hedeflerinizden vazmıgeçeceksiniz? Gelecek planlarınız için bunu yapmaya değer mi? Tabii ki hiç bir zaman tedbiri elden bırakmamalısınız ancak hevesinizin kırılmasına da müsaade etmemelisiniz. Hem de bu süreçte size destek olabilmesi açısından karantina’da evde yapılabilecek şeyler yazımıza da göz atarak evde olduğumuz bu günler için kendizi geliştirmenize fırsat olacak bir kaç alternatif bulabilirsiniz.

Peki yurt dışında eğitim için üniversiteleri ya da dil okullarını araştırmaya yine de devam edebilir miyim?: Tabii ki evet!  Her ne kadar eğitim kurumları salgının yaygın olduğu çoğu ülkede kapılarını kendi öğrencilerine ve yurt dışından gelmeyi düşünen öğrencilere kapatmış olsa da, eğitime devam etmek için hazırlıklara devam ediyorlar.

** İrlanda’da başvurabileceğiniz üniversiteleri ya da dil okullarını öğrenmek, bölümler, giriş koşulları ve fırsatlardan haberdar olmak için buraya tıklayın!

Ayrıca yapılan araştırmalara göre korona virüs sürecinde diğer ülkelerdeki çok daha büyük sorunlar sebebiyle, Türkiye’de vize almada çok daha yüksek oranda onay geleceği tahmin ediliyor. Bu yüzden korku ve endişelerimizi bir kenara bırakabiliriz.

UNUTMAYIN! Bu süreçte kendinize güvenin ve pozitif kalmaya devam edin…

İlginizi Çekebilir

Menü