Kuzey İrlanda

İrlanda adası’nın kuzeyinde yer alan küçük bir ülke, Kuzey İrlanda’yı kısaca tanıyalım…

Kuzey İrlanda Tarihi

Kuruluş tarihi 1532 yılına dayanan Kuzey İrlanda, İrlanda Krallığının bir parçasıydı. İrlanda Krallığı, İngiltere Krallığının siyasi, askeri, idari ve ekonomik yönetimi altında bağımsız bir krallıktı. 1707 yılına gelindiğinde İrlanda Krallığı Büyük Britanya Krallığı’nın alt parçası haline geldi. 16. yüzyıl başlarından itibaren İrlanda adasında başlayan İngiliz ve İskoç yerleşimi sonraları halk arasında uyumsuzluğa, mezhep farklılıkları ise ayrıştırıcı unsur olarak problem olmaya başlamıştır. Artık 20. yüzyıla gelindiğinde ise, 1916 yılı Paskalya isyanı ile İrlanda, Britanya Krallığı’ndan ayrılma mücadelesi vermiş ve bunun sonucunda 1921 yılında İrlanda Cumhuriyeti bağımsızlığını kazanmıştır. Kuzey İrlanda Britanya Krallığı’na bağlılığını sürdürmeye devam etmiştir. Kuzey İrlanda günümüzde Birleşik Krallıkta ve krallığın en küçük ülkesi olarak varlığını sürdürmektedir.Kuzey İrlanda nüfusu yakaşık 2 milyondur. 

Kuzey İrlanda başkenti Belfasttir. Para birimi ise Sterlindir.

Kuzey İrlanda Ekonomisi

Ülke denizcilik faaliyetleri ile uluslararası bi öneme sahiptir. Günümüzde dünyanın en büyük tersane havuzu Kuzey İrlanda’nın başkenti Belfast’tadır. Hatta efsanevi yolcu gemisi Titanic Belfast’ta inşa edildiği dönemde de Harland and Wolf tershanesi dünyanın en büyüğüydü. Bu tersanelerin hala şehrin her yerinden görünen vinçleri halk arasında Samson ve Golyat olarak isimlendirilmiştir.Aynı zamanda Kuzey İrlanda’da Keten endüstrisi çok gelişmiştir, günümüzde Kuzey İrlanda geçmişten günümümüze hala dünyanın en önemli keten üreticilerinden biridir.

Ulster Fry, ülkenin en popüler yemeğidir. Sosis, jambon, yumurta, domates ve patatesle kızartılarak yapılır.

Kuzey İrlanda  Telefon ve İnternet Kodu

Kuzey İrlanda, Birleşik Krallığa bağlı bir ülke olduğundan dolayı internet kodu .uk olarak girilmektedir. (+44) telefon kodu ise, Kuzey İrlanda’nın telefon kodudur.

Kuzey İrlanda Şehirleri

Ülkede 6 bölge 5 şehir bulunmaktadır.

Belfast

İrlanda adasının ikinci en büyük, Kuzey İrlanda’nın ise hem başkenti hemde en büyükdir. Belfast bir limancılık şehri olmakla birlikte keten fabrikalarıyla da Kuzey İrlanda’nın ticaret merkezidir. 350 bin nüfusu ile Kuzey İrlanda’nın en kalabalık şehri olmasının yanında turistlerin uğrak yerlerinden biridir. Belfast’a geldiğinizde mutlaka dünyaca meşhur titanic müzesini gezmelisiniz. Ayrıca Belfast’a hakim bir tepe olan Cavehill sırt üstü yatan bir dev siluetinde olup, Jonathan Swift’in Gulliver romanına esin kaynağı olmuştur.

Derry

İrlanda’nın en eski yerleşim yerlerinden biri olan Derry şehri, Kuzey İrlanda’nın ikinci büyük şehridir. Şehrin bilinen en eski yerleşim tarihi 6. yüzyıla kadar dayanmaktadır. Eski irlandaca dilinde Meşe Korusu anlamına gelen Daire kelimesinden türemiştir. Şehrin inşası londra loncaları fonu tarafından yaptırıldığı için Derry şehrine yaygın olarak Londonderry de denilmektedir.

 

Newry

İrlanda Cumhuriyeti ile 8 km’lik bir sıırı bulunan Newry şehri İrlanda adasının hem en eski yerlerim yerlerinden biri olup hem de ünlü İrlandalı ressam ve mimarların doğup büyüdüğü şehir olma özelliğindedir. 

Armagh

İrlanda adasının en küçük, Birleşik krallığın ise üçüncü en küçük şehir statüsünü taşıyan kentte 14.590 kişi yaşamaktadır. Şehir İrlanda’da dini bir öneme sahiptir. Şehrin dışında bir tepe antik dönemlerde pagan dinleri rahipleri tarafından dini törenler yapılması için kullanılmaktaydı. Günümüzde ise hem katolik hem de protestan hristiyanların başpiskoposarı Armagh’da bulunmaktadır. Yani aslında şehir, İrlanda’nın dinsel başkentidir. 

Lisburn

Tarihi özelliğini koruyabilmiş diğer tüm İrlanda şehirleri gibi, Lisburn’da deneyimlenmesi gereken bir şehir atmosferine sahiptir.

Kuzey İrlanda Gezilecek Yerler

Giant’s Causeway

50-60 yıl öncesine air volkanik bir faaliyetin sonucu olarak ortaya çıkmış bu alan Devler kaldırımı olarak adlandırılmaktadır ve 1986 yılında Unesco Dünya Mirası listesine alınmıştır. Sayıları 40.000’e ulaşan sütunların yükseklikleri 12 metreyi bulmaktadır. Kuzey İrlanda’nın en çok turist çeken yeridir.

Dunluce Castle

Kuzey atlantik okyanusu kenarında, kayalıkların üzerinde olan kale Ortaçağdan günümüze kadar gelmiştir.Game of Thrones’un bazı sahnelerinin burada çekilmesinin yanında dünyaca ünlü rock grubu Led Zeppelin’e de ilham kaynağı olmuştur.

 

The Dark Hedges

Karşı karşıya sıralı dikilmiş kayın ağaçlarının zamanla eğilerek yolu kapatmasıyla oluşan bu ağaç tüneli 18.yüzyılda evlerine giden yolu ağaç dikerek güzelleştirmek isteyen Stuart ailesi tarafından oluşturulmuştur. İrlanda adasında bir üne sahip olan bu yolda bir çok tv show’u ve dizileri çekilmiştir. Game of Thrones’un bazı sahneleri de burada çekilmiştir.

İlginizi Çekebilir

Menü