İrlanda’da Sadece Dil Değil Hayatı Öğreneceksiniz

Dublin ve İrlandalılar

Dublin için küçük ve düzenli olması dolayısıyla yaşaması kolay, İrlanda’da da dil okulundayken bile çabuk adapte olunacak bir şehir diyebilirim. Bazen aksi insanlara denk gelmiş olsam da genel olarak İrlandalilar eğlenmeyi seven ve çok yardımsever insanlar. Bana göre, özellikle İrlandanın yetişkin nüfusu bizlere karşı çok kibar ve misafirperverler.

İrlanda’da Yaşadığım En İlginç Olay

İrlandaya ilk geldiğim gün uçaktan indiğimde valizimin Türkiye’de unutulduğunu öğrenmiştim. 2 gün kadar da geri almak için bekletildim çünkü ne turkiyedeki firma valizimin nerede oldugu hakkinda bir cevap verebiliyordu ne de buradaki firmanın temsilcileri yardım ediyordu. En sonunda konakladığım ailemin yardımları sayesinde havaalanına gidip direkt oradan almıştım.

Oscars International

Genel anlamda okuldan memnundum diyebilirim. Okulumun konumu çok merkezi bir yerdeydi bu sayede ders aralarında ya da ders sonunda şehrin tüm sosyal imkanlarina kolaylıkla ulaşabiliyordum. Bina olarak küçük ama içerisinde tüm olanaklara (kütüphane, kantin, bilgisayar odası) sahip bir okul Oscars International. Dersler çoğunlukla gramer yerine kitaptaki o günün konuları hakkında konuşma, yazma, dinleme şeklinde geçiyordu. Hafta içinde bir tanesi Pazartesi (gramer, geçen haftanın tekrarı) ve diğeri Cuma (konuşma, dinleme, yazma) olmak üzere 2 adet sınav oluyorduk ve bu da hafta hafta ne kadar ilerlediğimizi bize gösteriyordu. Benim öğretmenlerin hepsi çok yardımsever ve dersi nasıl daha aktif işleyeceğini bilen öğretmenlerdi fakat bazı arkadaşlarım da durumun böyle olmadığını da duymuştum açıkçası. Ama olası bir aksi durumda sınıfınızı okulla konuşarak kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Çalışanlarından öğretmenlerine kadar herkesin yardımsever olduğu bir okul Oscars International. Her hafta okuldaki panolarda parti, gezi, konuşma toplantıları ve birçok etkinlik yayınlanıyordu. Konuşma için yapılanlar hem okuldan arkadaşlarınızla vakit geçirmek ve arkadaş edinmek için hem de sizden daha üst seviyedeki insanlarla konuşarak akıcılığınızı geliştirmek için gayet etkiliydi.

Okulun Artıları

Kullanışlı bir kütüphanesi var. İsteğiniz zaman gidip bilgisayarları, kitaplari kullanabiliyorsunuz. Personelleri, öğretmenleri her konuda ellerinden geldiğince yardımcı olmaya çalışıyorlar. Okul çok iyi bir lokasyona sahip. Bu sayede her şeye kolaylıkla ulaşabiliyorsunuz.

Okulun Eksileri

Ders saatlerinin diğer okullarla kıyasla az olması, öğleden sonra bazı okullarda olan isteğe bağlı grammer, speaking sınıflarının olmaması sebebiyle okulda sabah derse girmek, kütüphane de kendi kendinize tekrar yapmak dışında ekstra bir tekrar imkanınız olmuyor. Her ne kadar teknolojiyi kullanması ile anılsa da bu konuda çok fazla artısı olduğunu düşünmüyorum. Sınıf içerisindeki bilgisayar ve akıllı tahtaların çok eski ve yenilenmesi gerektiğini söyleyebilirim.

İrlanda’da Konaklama

İrlanda’da ilk ayımda aile ile daha sonrasında ise oda paylaşımı ile devam ettim. İrlanda’da yanında kaldığım aileyi önceden tanıyıp da seçsem bu kadar iyi, anlayışlı, yardımsever insanları bulamazdim herhalde. Bu sebeple Egitim İrlanda konaklama birimine tesekkur ediyorum. İrlanda’da tanıdığım en harika insanlardi. İlk günümden son günüme kadar her sıkıntımda yardımcı oldular ve onlarla kaldığım dönem boyunca kendimi hep rahat ve evimde hissettim. Oradan ayrılmış olsam bile her zaman ihtiyacım olduğunda onlardan yardım isteyebileceğimi biliyordum. İrlanda’da aile yanı konaklamada evim Lucan bölgesindeydi otobüs ile 40 – 45 dakika kadar sürüyordu. Otobüs durakları hem Lucan bölgesinde evime hem de şehir merkezinde okuluma çok yakındı.

İrlanda’da Çalışmak

İrlanda’da sokakta mekan tanıtımı yapıyordum. Referans olan arkadaşlarım iş bulmamda bana yardımcı oldu. Açıkçası iş bulmak biraz da dönemine göre kolay ya da zor diyebilirim. örneğin Christmas zamanı çoğu yer elemana ihtiyaç duyuyor ve elbette iş bulunabiliyor ama diğer dönemlerde bu o kadar kolay olmayabiliyor. Genellikle herkes kendi ülkesinden insanlari işe sokmak istiyor ve referans arıyor. Ben iş bulmanin söylenildiğinin aksine ingilizce seviyesi, girişkenlik, iyi bir cv ile tamamen çözüleceğini düşünmüyorum açıkçası. Elbette bunlar etkili fakat bunlarin zitti onlarca insan tanidim Irlanda’da. Biraz şans ve çevrenin de bu konuda etkisi var diyebilirim.

Eğitim İrlanda

Eğitim Sadece Türkiye’de değil, geldiğimiz ilk günden itibaren İrlanda’da da bizlere yardimci olduklari, her sıkıntımızla ilgilendikleri için teşekkürler 🙂

İrlanda’nın Sevmediğim Yanları

Türkiyede alışkın olmadığım için havasının sürekli kapalı ve soğuk olması herhalde en hoşnut olmadığım özelliğidir İrlanda’nın. Diğer yandan hayatın çok yavaş akması, buradaki resmi işlemlerinizde size biraz zaman kaybettiriyor. Örneğin; Gnib randevu almasının zorluğundan kartın elinize geçtiği süreç, pps numarası alma süreci, belki de bizler için en alışılmadık olan bir banka hesabı açmak için bile randevu istenmesi buradaki çalışma-okul düzenini kurma aşamasında biraz zorlayıcı olabiliyor.

İrlanda’da Dil Okuluna Gelecek Öğrencilere 3 Tavsiye

Düzeninizi kurmak zor olsa da sonunda size hiç bir yerde kazanamayacağınız deneyimler kazandıracak ve kendinize sadece ingilizce değil, bunun dışında çok daha fazla şey katmış olarak geri döneceksiniz. Araştıracağım kadar araştırın ve hazırlıklı gelin fakat tüm olumsuz fikirlere inanip, umutsuzluğa kapılmamanız gerektiği gibi, İrlanda’da ki yaşamın anlatıldığı gibi hep olumlu olmadığının da bilincinde olun. Bol sanslar 🙂

İlginizi Çekebilir

Menü