Work and Study vs. Work and Travel (Karşılaştırma)

İngilizce eğitimi her öğrenci için desteklenmesi gereken bir konudur ​ve ​farklı seçenekler ile bu yöndeki becerilerinizi geliştirebilirsiniz. Bu seçeneklerden biri Work & Study (WAS) , diğeri ise Work & Travel (WAT) olarak anılan programlardır.

Work and Study Nedir?

Work and Travel nedir

Work and Study programı İrlanda’da 6 aylık yani 25 haftalık dil eğitimi programına verilen isimdir. İrlanda’da Work and Study programına kayıt olduğunuz takdirde haftada 20 saat part-time çalışma izni​ sağlanmaktadır. 6 aylık dil eğitimi aldıktan sonra 2 ay daha İrlanda’da fazladan kalma hakkına sahip olursunuz.

Dilerseniz bu 2 aylık süre boyunca full-time çalışabilir ve para biriktirebilirsiniz. Böylelikle toplamda 8 ay boyunca İrlanda’da kalıp hem dilinizi geliştirebilir hem çalışarak aylık gider masraflarınızı karşılayabilir hem de İrlanda’nın eşsiz doğal güzelliklerine şahit olabilirsiniz. Ayrıca öğrenciler bu program sonunda Türkiye’de kullanabilecekleri ve CV’ lerine ekleyebilecekleri uluslararası geçerliliği olan bir yabancı dil sertifikasına sahip olurlar.

Work and Travel Nedir?

Work and TravelWork and Travel, Amerika Dışişleri Bakanlığı tarafından yürütülen; A.B.D. haricinde bir ülkede üniversite okuyan öğrencilerin, Amerika’da geçici işlerle ve seyahat imkanları ile; kültür ve fikirlerini Amerikalılarla paylaşabildiği bir değişim programıdır.

Bu program sadece üniversite öğrencilerinin katılabildiği bir program olup, programa katılan öğrencilerin okullarının yaz tatili tarihlerini baz alarak seyahat planlarını yapmaları gerektirmektedir. Program süresinin, başka bir deyişle çalışma süresinin bitimine müteakip Amerika’da 1 ay gezme süresi başlamış olur.

Work and Study ve Work and Travel Hakkında Sıkça Sorulan Sorular:

1) Vize başvurularında ingilizce seviyemiz önemli mi? Birebir mülakat yapılıyor mu?

Work and Study programı için vize başvurularınız da sizden ingilizce seviyesi talep etmezler. Mülakat yapılmaz. Başvuru için önceden Vfs Global başvuru merkezlerinden randevu almanız gerekmektedir. Randevuyu Vfs Global İrlanda web sitesinden online olarak kolayca alabilirsiniz. Aldığınız randevu tarihine kadar evraklarınızı tam bir şekilde hazırlayıp başvurunuzu  gerçekleştirebilirsiniz. 

Work and Travel programı vize başvurusu için de önceden randevu talep etmeniz gerekir. Vize randevu tarihleri Elçilik ve konsolosluk tarafından belirlenir. Vize başvurunuz sırasında sizinle bir mülakat yapılır. Bu mülakatta görüşme gerçekleştirebilmeniz için en az orta düzeyde İngilizce seviyenizin olması gereklidir.

2) Programlara katılmak için bir yaş sınırı var mıdır?

  • Work and Study programı için yaş sınırı yoktur. Her yaştan insan başvuru yapabilir.
  • Work and Travel programı için yaş sınırı vardır. 18-28 yaş aralığındaki her öğrenci başvurabilir.

3) Programların herhangi bir başlangıç tarihleri var mıdır?

  • Work and Study programı için herhangi bir sabit başlangıç dönemi yoktur. Dil okullarına yıl içinde her pazartesi günü yeni kayıtlar alınmaktadır. Size hangi pazartesi uygun ise o tarihte başlayabilirsiniz.
  • Work and Travel programı için en erken başlangıç tarihi 15 mayıs’tır ve en son çalışabileceğiniz tarih 1 Ekimdir. Toplamda 120 gün çalışma hakkınız vardır ve bu 120 günün sonunda 30 gün seyahat hakkınız bulunmaktadır.

4) Oraya gittikten sonra daha fazla kalmak istersem program süremi uzatabilir miyim? Böyle bir hakkım var mı?

  • Work and Study programında İrlanda’ya gittikten sonra dönmenize gerek kalmadan kurs yenileme yapıp sürenizi 2 kere daha 8 aylık uzatabilme hakkınız vardır. Yani toplamda 3 kere Work and Study yapabilir ve 24 ay boyunca İrlanda’da kalabilirsiniz.
  • Work and Travel programında ise böyle bir hakkınız mevcut değildir. Program sadece dönemlik olarak geçerlidir. Dilerseniz bir sonraki sene tekrar başvurabilirsiniz.

5) Programlara başvuru yapmak için herhangi bir şart var mıdır?

  • Work and Study programına başvuru yapmak için herhangi bir şart bulunmamaktadır.
  • Work and Travel programına katılabilmek için Amerika dışında bir üniversitede, lisans bölümünde ilk dönemi bitirmiş tam zamanlı bir öğrenci olma şartı vardır.  Ön lisans öğrencileri bu programdan yararlanamamaktadır. Ayrıca not ortalamanız 4’ lük sistemde en az 2.00- 2.20 veya 100’ lük sistemde en az 60-65 olmalıdır.

6) Programlara ne zaman başvuru yapmak avantajlı olur?

Work and Study için en geç gitmek istediğiniz tarihten 4-6 ay öncesinden başvuru yapmanızı öneriyoruz. Gitmeyi düşündüğünüz tarihe daha çok var ise belli bir miktar depozito ücreti ödeyip fiyatları sabitleyebilirsiniz. Böylelikle fiyat artışı veya kontenjan dolumu gibi sorunlarla karşılaşmazsınız.

Work and Travel için programa çok önceden başvuru yapmak gerekir. Hem fiyatlar hem istenilen işi bulma açısından yaklaşık 1 yıl öncesinden başvuru yapılması önerilir. Ayrıca öğrenciler vize başvurusundan önce iş mülakatlarına girip dil seviyelerine uygun işlere kabul alırlar. Eğer yeterli dil seviyeniz yoksa sevmediğiniz bir işte çalışmak zorunda kalabilirsiniz ve Amerika’da işinizi değiştiremezsiniz.

7) Programlar kapsamında gidilen ülkelerin saatlik asgari ücreti ne kadardır?

İrlanda’da saatlik asgari ücret 11.30€’dur. (Detaylar: İrlanda Asgari Ücret)

Amerika’da saatlik asgari ücret eyaletlere ve çalıştığınız işlere göre değişkenlik göstermektedir. En düşük asgari ücret 7.25$’dır.

İrlanda Asgari Ücret8) Kazanılan asgari ücret neye yeter? IE vs ABD yaşam maliyetleri nedir?

İrlanda’da 1 aylık kazancınız minimum 924€ olur. Bir öğrencinin ortalama bir aylık gider masrafları 600-900€ arasında değişmektedir. Bu masrafların içerisine şunlar dahildir;

  • Konaklama: 700 €
  • Ulaşım: 40€
  • Yemek: 150€

Amerika’da 1 aylık kazancınız yaklaşık 1100$ olur. Bir öğrencinin ortalama bir aylık gider masrafları 650$ ile 900$ arasında değişmektedir. Bu masrafların içerisine şunlar dahildir;

  • Konaklama: 400$
  • Ulaşım: 150$
  • Yemek: 250$
  • Bunların üzerine ek olarak kişisel harcamalar kişiden kişiye değişiklik gösterebilir.

9) Work and Study ve Work and Travel Program ücretleri ne kadar? Danışmanlık ücreti var mıdır?

Work and Study programı için dil okulları ücreti 1900 € ile 4500 € arasında değişmektedir. Bu ücretlere 25 haftalık dil kursu ücreti, kurs materyalleri ücreti, kurs sonu sınav ücreti ve sağlık sigortası ücreti dahildir. Eğitim İrlanda olarak tamamen ücretsiz danışmanlık sağlıyoruz. Bizlere danışmanlık için hiçbir ücret ödemesi yapmıyorsunuz.

Work and Travel programı için toplam maliyet 2000$ ile 2500$ arasında değişmektedir. Bu maliyete kayıt ücreti ve program için ödeyeceğiniz ücret dahildir. Danışmanlık ücreti tercih edeceğiniz acentalara göre değişkenlik gösterir.

10) Ekstra maliyetler ne kadar tutar?

Work and Study programı için ekstra maliyetler;

  • Vize ücreti: 107€ 
  • Gidiş uçak bileti yaklaşık 200€ – dönüş uçak bileti yaklaşık 200€ ( İrlanda^ya giderken almak zorunda değilsiniz. Geri döneceğiniz tarihi netleştirdikten sonra da alabilirsiniz.)
  • Seyahat sağlık sigortası: yaklaşık 40€
  • GNIB/IRP Kartı – Oturum izni: 300€

Work and Travel programı için ekstra maliyetler;

  • Vize harcı: 160$
  • SEVIS harcı: 220$
  • Uçak bileti: 800$-1000$ (Gidiş-dönüş uçak bileti almanız zorunludur.)
  • Cep harçlığı(zorunlu): 800-1000$

11) Programın tamamlanması ne gibi kazanımlar sağlar?

Work and Study programı tamamlandığında öğrencilerimiz, Cv’lerine ekleyebileceği uluslararası geçerliliği olan bir kurs bitirme sertifikasına sahip olurlar. 8 ayın sonunda hem İngilizce dilbilgisi ve konuşma becerileriniz ciddi bir seviyeye ulaşmış olacak hem de İrlanda’nın kültürüyle, insanıyla, doğasıyla ve tarihiyle eşsiz bir deneyim yaşamış olacaksınız Ayrıca İrlanda’da edinilen part-time ve full-time iş tecrübelerinizi Cv’lerinize ekleyebilirsiniz.

Work and Travel programı sonunda Amerika’da yaşadığınız iş tecrübenizi Cv’nize ekleyebilirsiniz. Bu 3-4 aylık deneyim sonunda Amerika’nın farklı eyaletlerini gezip görme, Amerikan kültürü ve yaşamı başta olmak üzere pek çok kültürü tanıma ve yaşama fırsatı elde edeceksiniz. Fakat bu deneyim İngilizce seviyenizi kanıtlayıcı bir sertifikaya sahip olmanızı sağlamaz.

12) Vize almak zor mudur? Ne kadar sürede sonuçlanır?

İrlanda Vizesi AlmakWork and Travel programı için vize almanız için şartları sağlıyor olmanız gerekiyor.

  • Birincisi; lisans bölümü öğrencisi olmanız zorunludur.
  • İkincisi; not ortalamanız ve okuldaki başarı durumunuz 4’ lük sistemde en az 2.00- 2.20 veya 100’ lük sistemde 60-65 olmak zorundadır.
  • Üçüncüsü; İngilizce seviyenizin en az A2 veya B1 seviyesinde olması gerekmektedir.
  • Dördüncü kriter ise; öğrencinin motivasyonu, isteği ve programın amacını anlayıp anlayamadığıdır. Vize almanıza etken en önemli diğer husus; mülakat esnasında vize görevlisinin sorularını anlayabilmeniz ve doğru cevap verebilmenizdir. Bu şartları sağladığınız takdirde vize almanız çok zor değildir.


Work and Study programı için vize almak, evraklarınızı tam ve eksiksiz teslim ettiğiniz takdirde zor değildir. Şu anki dönemde vizeniz ortalama 4-6 hafta  içerisinde sonuçlanır. Eğitim İrlanda olarak ücretsiz vize danışmanlığı sağlamaktayız. Vize başvuru esnasında her aşamada destek veriyoruz, evraklarınızı birlikte hazırlıyoruz.

13) Her iki programda da work var, işler ne tarz olur?

Work and Study için öğrencilerin iş bulmaları girişkenliklerine ve özellikle İngilizce seviyelerine bağlıdır. İş imkanları olarak restaurantlarda, publarda, cafelerde, alışveriş dükkanlarında; garsonluk, mutfak çalışanı, barmenlik-bar çalışanı, kasiyerlik, tezgahtarlık gibi farklı ve basit işlerde part-time olarak çalışabilirsiniz.

Work and Travel programındaki iş seçenekleri teknik bilgi ve beceri gerektirmeyen, sezonluk iş türleri ve pozisyonlarından oluşur. Otellerde bulaşıkçılık, resepsiyonist, oda temizlikçisi, mutfak çalışanı; eğlence parklarında güvenlik elemanı, otopark görevlisi, havuz işleri ve cankurtaranlık, restoranlarda; garsonluk, komilik, kasiyerlik, alışveriş merkezlerinde; satış elemanı gibi işlerde çalışabilirsiniz.

14) Çalışmak zorunda mıyım?

Work and Study programında study bölümünde dil okulunuza devam etmek zorundasınız fakat work bölümü için çalışmak zorunda değilsiniz. Dilerseniz dil eğitiminizi alırken aylık gider masraflarınızı karşılamak için part-time çalışabilirsiniz. 

Work and Travel programı çalışma ve ardından gezi programıdır. Programda çalışmak zorunludur. Buradan gitmeden çalışacağınız yerin belirlenmesi ve kesinleşmesi gereklidir.

15) Bir problemle karşılaştığımda kim yardımcı olacak?

Eğitim İrlanda olarak İrlanda’ da ofisi bulunan tek Türk danışmanlık şirketiyiz.

Work and Study programıyla İrlanda’ya gittiğiniz takdirde orada karşılaşacağınız herhangi bir sıkıntınız bir probleminiz olduğunda Dublin ofisimizden sizlere birebir yardımcı olabiliyoruz. Herhangi bir saat farkından dolayı mağduriyet yaşamazsınız. 

Work and Travel programında seçtiğiniz şirkete göre değişiklik göstermektedir. Genellikle Amerika’ya vardığınız günden itibaren orada yalnız olursunuz. Herhangi bir sorununuz olduğunda ancak telefon üzerinden yardımcı olabilmektedirler fakat bu konuda da saat farkından dolayı çok fazla sıkıntı çekmeniz mümkündür.

16) Neden İrlanda? Neden Amerika?

Neden İrlanda? İrlanda’nın resmi dili ingilizcedir. Ülkede oldukça akıcı, anlaşılır ve Amerikan aksanına yakın bir ingilizce konuşulmaktadır. İngilizce’ nin resmi dil olması sayesinde iletişim konusunda herhangi bir zorluk çıkmaz ve yabancı dil gelişimine inanılmaz katkısı olur.

İrlanda’da çoğu okulun MEI tarafından denetlenmesi, okulların ve eğitim seviyesinin yüksek olmasının nedenleri arasında yer alır. İrlanda 2015 Uluslararası Öğrenci Memnuniyeti Ödüllerinde dünya birincisi olmuştur. Bununla birlikte, diğer ülkelere kıyasla çok daha uygun fiyatlarla dil eğitimi imkanı sunar.

İrlanda’nın coğrafi konum olarak yakınlığı ve hareketli sosyal yaşamı öğrencilerin en çok dikkat ettiği özellikleridir. Tüm bu nedenlerin yanında vize alma kolaylığı da büyük önem taşımaktadır.

Amerika Work And Travel

Neden Amerika? Amerika, Türkiye açısından da bakıldığı zaman Türk öğrencilerin yurtdışı deneyimi için tercih ettiği ülkelerin başında geliyor. Federal düzeyde resmi bir dili olmayan Amerika’da en çok konuşulan dil İngilizcedir. Fakat İngilizce dışında bir çok dil ile karşı karşıya kalabilirsiniz. Ülkede resmi bir dil olmaması ve birden fazla dil konuşuluyor olması dilini geliştirmeye gitmiş bir öğrenci için oldukça zor olacaktır. Coğrafi konum olarak Türkiye’ye uzak kalan Amerika’ya, uçakla 10-12 saat süren uçuşla ulaşım sağlanır.

17) Hangi programda daha çok para biriktirme imkanı vardır?

Work and Study programında 6 aylık dil eğitimi süresince haftada 20 saat part-time olarak çalışabilirsiniz. Bu 6 ayın üzerine 2 ay daha full-time çalışma izniniz olur. Saatlik asgari ücret 11.30€’dur. Aylık yaşam giderlerinizi minimum tutmanız durumunda 2 aylık full-time çalışma döneminizde ortalama 2.000€ para biriktirebilirsiniz.

Work and Travel programı ortalama 4,5 aylık bir programdır. Okul bitiş-başlangıç tarihlerine göre ayarlamanız gerektiği için yaklaşık 3 ay boyunca çalışma imkanınız olur. Aylık masraflarınız dışında ortalama 500$ biriktirme opsiyonunuz düşünürsek toplamda 1.500$ biriktirme imkanınız vardır.

İrlanda'da Work and Study Videomuzu İzlemenizi Öneriyoruz

Youtube kanalımıza abone olarak İrlanda’da eğitim ve yaşam hakkında ki videolarımızı izleyebilirsiniz.

Menü