İRLANDA GEZİ REHBERİ

İrlanda’ya gidecekler dikkat! Yeşilin her tonunu göreceğiniz film seti gibi bir ülkeye adım atmaya hazır mısınız? Gelin şimdi İrlanda’da nerelere gidilir birlikte bakalım.

1- İrlanda’ya Hoşgeldiniz
2- Dublin Gezi Rehberi
3- Dublin’in En Güzel Sokakları
4- Dublin’de Nerelere Gidilir?
5- Dublin’de Nerede Kalınır?
6- Dublin’de Ne Yenir?
7- Dublin’de Nerelerde Yemek Yenir?
8- Dublin’de Ulaşım
9- Dublin’de Kullanılan Uygulamalar
10- Dublin’e Ne Zaman Gidilmeli?
11- Dublin Seyahati Kaça Mal Olur?

1- İrlanda’ya Hoşgeldiniz

İrlanda’ya geldiğinizde birçok yerin kartpostal karesi gibi olduğuna şahit olacaksınız. Küçük bir ada ülkesi olan İrlanda, toplamda 4 buçuk milyon nüfusa sahip. Nüfusun dörtte biri ise başkent Dublin’de yaşamaktadır. İrlanda’nın en önemli gezilecek şehirlerini Dublin, Galway, Cork, Limerick olarak sıralayabiliriz.

İrlanda’ya gitmeden önce bilmeniz gerekenlere buradan ulaşabilirsiniz.

2- Dublin Gezi Rehberi

İstanbul’dan yaklaşık 4 saatlik bir uçuşla Dublin’e varabilirsiniz. THY’nin günde 2 kez Dublin’e seferi bulunmaktadır. Henüz uçak biletinizi almadıysanız dikkat etmeniz gerekenlere buradan bakabilirsiniz.

Başkent Dublin’de dünyanın en çok turist alan şehirlerinden biridir. Dublin şehrinin ortasında Liffey nehri geçer ve bu nehir şehri ikiye ayırır. Nehrin üzerinde pek çok köprü bulunmaktadır. Bunların en önemlilerinden biri Ha’penny Köprüsüdür. Köprüyle ilgili efsanevi söylemler mevcut. Biri, eskiden oradan geçmek için half penny ücret alındığı, diğeri ise oradan geçenlere mutluluk getirdiği esas isminin happily olduğu yönünde. 🙂

İrlanda dünyanın en güvenli 6. ülkesi sayılmasına rağmen Dublin çok turist alan bir şehir olduğu için her ülkede olduğu gibi yolda yürürken eşyalarınıza sahip çıkmakta fayda var.

Yollarda trafiğin soldan akmasından dolayı karşıdan karşıya geçerken hangi tarafa bakmanız gerektiğini gösteren işaretler göreceksiniz. Bu da turistlere yardım amaçlı yapılmış güzel uyarılardan biridir.

Dublin’in en güzel yanlarından biri, şehir merkezini yürüyerek çok rahatlıkla gezebilirsiniz, tek ihtiyacınız olan rahat bir spor ayakkabısı. 🙂 Düzenli bir şehir olduğundan dolayı gezip görülecek birçok yer birbirine yakın şekilde bulunur. 

 

3- Dublin’in En Güzel Sokakları

Temple Bar Caddesi
Burası Dublin’in en meşhur ve en hareketli yeri diyebilirim. Temple Bar isminde pub olmasına rağmen o bölgeye de ismini vermiştir. Özellikle Cuma ve Cumartesi akşamları oldukça hareketlidir. Genç nüfusun büyük çoğunluğunu burada görebilirsiniz. Publarda eğlenenlerin dışında sokak sanatçılarını da görmeniz mümkün.

O’Connelll Caddesi
Burası şehrin merkez caddesi gibidir. Dublin’e gelen biri muhakkak bu caddeden geçer veya otobüse biner. 🙂 Bu cadde üzerinde İrlanda’nın sembollerinden biri olan Spire heykelini görebilirsiniz. Aynı zamanda turist information, tarihi posta ofisi, dublin ulaşım kartı ofisi, hediyelik eşya dükkanları, sinema, restoranlar da bu caddede toplanmıştır. Uzun ve geniş bir caddedir.

Grafton Caddesi
Alışveriş sevdalılarını buraya alalım. Birçok markayı bulabileceğiniz mağazalar işte tam da burada. Ayrıca sokak sanatçılarının da gözde mekanlarından biridir. Grafton’ın ara sokaklarında da çok tatlı cafe ve pub’ları bulabilirsiniz.

4- Dublin’de Nerelere Gidilir?

 

O’Connel Caddesi 

Şehrin ana caddelerinden biridir.Geniş caddenin ortası, sağ ve sol taraflarında heykeller, tarihi yapılar dikkatinizi çekecektir. O’Connel Caddesi üzerindeki The General Post Office, İrlanda’nın tarihinde ve özgürlük mücadelesinde önemli bir yere sahip.

Christ Church Cathedral

Dublin’in en eski yapısı olarak kabul gören Katedral, Dublin’in ilk piskoposu olan Dunan tarafından 1030 yılında eski şehir merkezinde kurulmuştur.

 

 

 

Trinity College

İrlanda’nın ilk üniversitesi 1592 yılında İngiltere kraliçesi I. Elizabeth tarafından kurulmuştur. Yazar Jonathan Swift, fizikçi ve Nobel Ödülü sahibi ETS Walton, bilim insanı William Rowan Hamilton, bağımsızlık mücadelesi aktörlerinden Wolfe Tone ve Robert Emmet, Nobel ödüllü yazar Oscar Wilde okulun ünlü mezunlarındandır ve okul dünyanın en iyi üniversiteleri arasında yer almaktadır.

 

 

 

 

Temple Bar

Ünü dünyaya yayılmış irish pub geleneğini Dublin’de yaşayabilir, geleneksel irish müzikleri eşliğinde eğlenebilirsiniz. Özellikle Temple Bar bölgesinde oldukça ilgi çekici ve neşeli barlar bulunmaktadır.

 


Grafton Caddesi

Ünlü markaların mağazalarının bulunduğu Dublin’in en meşhur alışveriş caddesinde sokak şarkıcılarını dinleyerek alışveriş yapabilirsiniz.

 

 

St. Stephen’s Green Bölgesi

Grafton Caddesi üzerinde St. Stephen’s Green Shopping Centre görülmeye değer yerlendendir. Binanın çaprazında St. Stephen’s Green parkı ziyaret edebilirsiniz, yemyeşil ve huzurlu atmosferi sizi etkisi altına alacaktır.

Samuel Beckett Bridge

İrlanda’lı ünlü yazar ve şair Samuel Beckett anısına yapılmış olan bu yapı İrlanda’nın simgesi olan harp şeklindedir

Phoenix Park

Avrupa’nın en büyük şehir parklarından biri olan park, büyük yeşil alanlara sahiptir ve geyiklere ev sahipliği yapmaktadır.

5- Dublin’de Nerede Kalınır?

İrlanda’da en pahalı şey aslında konaklamadır. Evler az olduğu ve genellikle tek tip mustakil evler olduğundan dolayı kiralar bir hayli yüksek. Gitmeden önce booking.com üzerinden bütçenize uygun seçenekler bulmanız mümkün.

Oteller ve ya hosteller, İrlanda’da otel veya hostellerde konaklama yapabilirsiniz. Şehir merkezinde fiyatlar yüksektir, uyguna kalmak isterseniz paylaşımlı odalar tercih etmeniz gerekebilir. Otel arama motorlarını kullanarak yorumlarına ve fiyatlarına bakabilirsiniz.

Önerdiğimiz otellerden bazıları: The Ripley Court Hotel, The Charles Stewart Guesthouse, Harcourt Hotel, Abbey Court Hostel.

Airbnb, İrlanda’da oldukça yaygındır. Yorumlarına bakarak güzel bir yerde uygun fiyata kalabilirsiniz.

Öğrenci yurtları, Dublin’de az sayıda öğrenci yurdu bulunmaktadır. bu yüzden şayet Eylül – Haziran döneminde İrlanda’ya gidiyorsanız müsait yurt bulmanız mümkün olmayabilir. Yaz aylarında (Haziran – Temmuz – Ağustos) İrlanda’yı ziyaret edecekseniz şehir merkezine otobüsle 20-25 dakika mesafede bulunan öğrenci yurtlarında kalabilirsiniz. Yurtlarda yeme-içme dahil değildir. Yurtlar, Türkiye’deki apartlara benzer. Yatak odaları tek kişilik olup, 4 kişinin kullandığı ortak mutfak ve salon vardır.

Önerdiğimiz yurtlara buradan bakabilirsiniz.

Aile yanı konaklama, öğrencilerin en çok tercih ettiği konaklama türlerinden biridir. İrlandalı bir ailenin yanında kalarak hem ingilizce pratik yapma hem de İrlanda kültürünü yakından tanıma fırsatı yakalarsınız.

6- Dublin’de Ne Yenir?

İrlandalıların patatesi sofralarından eksik etmediğini bilmeyen yoktur herhalde. Gelelim Dublin’de nerelerde ne yemeli?

Irish Stew (İrlanda yahnisi), İrlandanın kuzu eti, patates ve soğanla pişen yöresel yemeklerinden biridir. Oldukça vitaminli olan bu yemek özellikle kış aylarında tercih edilir.

Oyster (İstiridye), deniz mahsulleri sevenler için harika bir lezzet. En lezzetli istiridyeleri ise Galway taraflarında bulabilirsiniz. Ülkenin batısı bu yönden oldukça zengin.

Soda Bread (Sodalı Ekmek), yemeklerin yanında en çok gelen yöresel tatlardan biridir. Soda ve tuzlu ekmektir, oldukça da sağlıklı ve doyurucu.

Colcannon (Patatesli Garnitür), patates püresinin içine kabak veya lahana karıştırılarak yapılan geleneksel İrlanda yemeği olarak bilinir. Daha çok yemeklerin yanında garnitür olarak eklenir.

Guinness Cake, biralı kremalı küçük browni tarzı kektir.

Irish Coffee, tatlıların yanında denemeniz gereken içeceklerden biridir. Sıcak kahvenin içine viski ve krema eklenerek servis edilir.

7- Dublin’de Nerelerde Yemek Yenir?

Brother Hubbord, yemekleri oldukça lezzetli olan bu restorana kek ve kahve içmek için de uğrayabilirsiniz. Dekorasyon olarak da içinizi ısıtacak bir mekan.

Bobo’s Gurmet Burgers, fast-food ‘dan kaçanlardansanız bence burada bir kez deneyin. Hamburgerin bir çok çeşidini bulabilirsiniz, genelde uzun kuyruklar olur.

Saburritos, burrito şeklinde doldun bir dürüm yemek için buraya uğrayın. Hem lezzetli, hem doyurucu hem de uygun fiyatlıdır. Özellikle acı severseniz ağlatacak acı sosları mevcut.

Murphys Ice Cream, en lezzetli dondurmaları burda yiyebilirsiniz. Birçok dondurma çeşidi doğal olarak yapılmaktadır.

Zaytoon, İran mutfağı olan bu restoranda kebap tarzı yemekler bulabilirsiniz. Özellikle Temple Bar’a yakın Parliament caddesindeki şubesini tavsiye ederiz. Yemekleri oldukça lezzetli ve Türk damak tadına yakındır.

Umi Falafel, nohut köftesi olarak bilinen falafelin en lezzetlisini burada yiyebilirsiniz.

Roxana, lübnan restoranıdır. Yemekleri oldukça lezzetlidir. Değişik pilav çeşitleri vardır.

 

8- Dublin’de Ulaşım

İrlanda küçük bir ülke olmasından dolayı ulaşım sistemi çok gelişmiş değildir. Dublin’de metro yoktur. En çok kullanılan toplu taşıma otobüslerdir. Sonra tramway ve tren geliyor. Sürekli otobüs kullanacaksanız, aylık sınırsız ulaşım kartları (leapkartlar) bulunuyor. Aylık 80€ (13 Aralık 2019 editlenmiştir) ödeyerek sınırsız olarak otobüs kullanabilirsiniz. Otobüs, tramvay ve treni aylık sınırsız kullanmak isterseniz, 125€ ücreti. (13 Aralık 2019 editlenmiştir)

9- Dublin’de Kullanılan Uygulamalar

Google maps, İrlanda’da en yaygın kullanılan uygulamalardan biridir ve çok iyi çalışır. Şayet kullanmayı bilmiyorsanız gitmeden denemeler yapabilirsiniz. Gideceğiniz yeri yazarak hangi toplu taşımayla ulaşım sağlayacağınızı, fiyatları vs öğrenebilirsiniz. İnternetle çalışan bir uygulamadır, interneti olan bir yerde gideceğiniz yeri işaretlerseniz, internetiniz olmadığı zaman da kullanabilirsiniz.

Adverts.ie, bu uygulama Türkiye’de kullanılan letgo’nun benzeridir. İkinci el ürünleri satabilir veya buradan alabilirsiniz.

Dublin bus, İrlanda’da hangi durağa kaç numaralı otobüs kaç dakika içinde gelecek tüm bilgileri bu uygulamadan kontrol edebilirsiniz.

Justeat, bu uygulama Türkiye’deki yemeksepeti uygulamasına benzer. Buradan yemek sipariş edebilirsiniz.

Daha fazla faydalı uygulama ve içeriklerine buradan ulaşabilirsiniz.

 

10 – Dublin’e Ne Zaman Gidilmeli?

Dublin’e gidilecek en güzel zamanlar Haziran, Temmuz, Ağustos aylarıdır. Bu dönemde hava sıcaklıkları 15-20 derece arasında olacağı için rahatlıkla şehri gezebilirsiniz.

Aralık sonu ise Christmas yaklaştığından dolayı her yer ışıl ışıl olur, soğuklar beni etkilemez derseniz bu dönem de oldukça güzeldir. İrlanda’da ılıman iklimden dolayı kar çok görülmez.

17 Mart’ı da unutmayalım.. Tüm ülkenin yeşile boyandığı St. Patrick gününde özellikle Dublin’de birçok sokak festivaline rastlarsınız.

11- Dublin Seyahati Kaça Mal Olur?

İrlanda’ya 8 Şubat 2020’de gidip 15 Şubat 2020’de dönecek şekilde 1 haftalık bir plan yapalım.

Ortalama bir fikir edinmeniz için bu fiyatları veriyoruz. Siz yine gitmeden fiyatları kontrol edersiniz. (13 Aralık 2019 tarihinde girilmiştir.)

Ulaşım – gidiş dönüş THY İstanbul Dublin bileti yaklaşık 300€
Vize ücreti – 82€
Tercüme – Vize işlemleri sırasında vukuatlı nüfus kayıt örneğinin çevirisi istediği için tercüme bürosuna çevirisini yaptırdım – 10€
Seyahat sağlık sigortası – Bu da vize işlemleri sırasında istendiği için online olarak sigorta yaptırdım. 7-16 Şubat arası yaptım çünkü bir gün önce ve bir gün sonrayı kapsaması gerekiyordu. – 8€
Yemek – İrlanda’da yemek için günlük 15€, yani haftalık 105€ ayırdım. Aslında bu ne yediğinize göre değişir ama ortalama olarak yeterli olacaktır. Öğlen marketlerde sandviç meyve içecek satılıyor 3,5€’ya, sabah da bu civarda doyarsınız, akşam 7-8€ yeter. Ama ben gitmişken yöresel yemeklerin tadına bakarım, farklı mekanlar keşfederim derseniz, günlük 25€’dan hesaplayın.
Dublin Şehir içi ulaşım – günde iki kez otobüse bindiğimi varsayarak hesapladım, tek biniş 2,5€ civarında, günlük 5€, toplamda haftalık 35€ oluyor.
Konaklama – en can alıcı noktadayız. Booking.com’dan baktım. Abbey Court Hostel’i seçtim, 10 kişilik yatakhanede tek yatak 7 gece 208€ olarak çıktı. Bu hostel oldukça merkezi bir konumda yer alıyor. Şehir merkezini dolaşmak için toplu taşıma ihtiyacı yaratmayacaktır.
Eğlence – E tabi gitmişken meşhur Irish pub’lara uğramadan olmaz. Bir bira ortalama 5€, kokteyller 10€ civarında.
Alışveriş – Bu çok göreceli olduğu için 1 haftalık giderleri toplarken eklemeyeceğim. Carrols’ hediyelik eşya dükkanına girdiğinizde çıkamayabilirsiniz. 🙂 Magnetler 3€ civarında, kupa bardaklar 7-10€ civarında. Kıyafet alışverişi için en uygun yer Penneys, burada kazaklar 10€, t-shirtler 3-5€ civarında. Bailleys alacaksnız, şişesi 15€ civarında.

A’dan Z’ye her şeyi yazdık. Veee 1 haftalık İrlanda seyahati bana 750€ ‘ya mal olacak.
Gitmeden önce uçak vize için 400€ harcarken, İrlanda’da aslında 1 haftalık sadece 350€ harcamış oluyoruz. Diğer Avrupa ülkelerine göre biraz maliyetli olsa da kesinlikle ölmeden önce görülmesi gereken yerlerden biri listesine girer bu güzel ülke! 🙂

İlginizi Çekebilir!

Menü