Evcil Hayvan İle Seyahat

 

Yurt dışına taşınmaya, farklı bir ülkede çalışmaya veya bir süre yaşamaya karar verdiniz. Yıllardır evinizi paylaştığınız minik dostunuzu geride bırakmak aklınızın ucundan bile geçmiyor, değil mi? Yurt dışına taşınma evresinde, hem ülkenizde hem de gideceğiniz yerde aynı anda göz önünde bulundurmanız ve organize etmeniz gereken pek çok konu var. Ama o telaş sırasında yavrunuzun işlemlerini ihmal edip de son dakikaya bırakmayın! Çünkü onun da sizinle gelebilmesi için halletmeniz gereken bazı işlemler var. Evcil hayvanınız ile İrlanda’ya gitmeden önce başlangıçta küçük dostlarınıza bir test yaptırmanız gerekiyor.

 

  • Testin adı: Kuduz Antikor Titre Tayin Testi (kısaca: FAVN)

  • Testi yapan kurum: Veteriner Kontrol Merkez Araştırma Enstitüsü (T.C. Gıda tarım ve hayvancılık bakanlığına bağlı, merkezi Ankara’da). 

Test gayet basit. Evcil hayvanınızdan kan alınıyor ve Enstitü’ye gönderiliyor. Enstitü tarafından kanda Avrupa Birliği’nin uygun bulduğu oranda kuduza karşı antikor miktarı olup olmadığı bakılıyor.

İlk olarak test yaptırmak için çıkılan bu yolda evcil hayvanınızın son 1 yıl içinde yapılmış güncel bir kuduz aşısı olması, aşısı yoksa da kuduz aşısı yaptırılması ve aşı yaptırıldığı günden itibaren beklenilmesi gereken 30 günlük sürenin geçmesi gerekiyor. Kuduz aşısı yapılan gün ile kan alma günü arasında en az 30 gün beklenilmesi şart.

Otuz günlük süre zaten dolmuşsa ya da yeni aşı yaptırdıysanız otuz gün geçtikten sonra ikinci aşama olan kan alma ve enstitüye gönderme aşamasına geçmelisiniz. Kan numunesi (bkz. d şıkkı) ile birlikte aşağıda sayacağım evrakları da enstitüye eksiksiz göndermeniz gerekli;

  • Enstitü’nün sitesinde bulabileceğiniz dilekçe örneği (elektronik ortamda doldurup yazdırdıktan sonra gönderilmesi şart)

  • Test ücretini kurumun hesabına yatırıldığına dair dekont (2023 yılı ücreti 2.433,92 TL).

  • Evcil hayvanınızın pasaportunun (aşı karnesi) fotokopileri 

  • Numuneyi koyacağınız kan alma, serum saklama tüpünün ve kanı göndermek için uygun koli ve buz akülerinin enstitünün istediği şekilde olması,

  • Evcil hayvanınızda muhakkak Micro Çip takılı olması gerekiyor. (Enstitü mikroçipin aşıdan önce takılı olup olmamasına dikkat etmiyor ama pasaport kontrollerinde buna takılabiliyorlar. Mikroçipin muhakkak kuduz aşısı yapıldıktan daha önce evcil hayvanınızda takılı bulunması gerektiğini söyleyip hayvanınızı ‘aşı yapılırken kimliklendirilmemiş olduğu gerekçesiyle karantinaya almaya kalkabilirler).

Test süresi ortalama olarak 4-6 hafta arasındadır.

 

Pet Mikroçip kayıp hayvanlar ve çalınan hayvanların bulunması için geliştirilmiş elektronik bir sistemdir. Deri altına yerleştirilen pirinç tanesi büyüklüğündeki çip, okuyucu cihaz ile taranarak iletişim bilgilerinize ulaşılır. Bunun için veterinerinize başvurabilirsiniz.

Çip taktırma tarihindeki detay harici yukarıdaki şartlardan bir tanesi dahi eksik olduğu takdirde Enstitü test yapmadan numuneyi imha edecektir. Enstitü’de testler resmi tatiller haricinde her hafta salı günü yapılıyor ve sonuçlar dilekçede talep ettiğiniz şekilde (kargo veya posta yoluyla) gönderiliyor.

Gelelim üçüncü aşamaya, Ankara’dan titrasyon testi sonuçlarınız geldi ve baktınız ki testte olumsuz bir durum yok. Şimdi AB’ye girmeden önce 3 aylık bir bekleme süreniz var. Bu 3 aylık süre evcil hayvanınızdan kan alındığı tarihten itibaren başlıyor.

Örneklendirmek gerekirse; 1 Ocak’ta kuduz aşısı yaptırdınız. Otuz günlük bekleme süresi geçti ve 31 ocakta kan aldınız enstitüye gönderdiniz. Sonucun ne zaman geldiğinin bir önemi yok. Kan değerleri uygun çıktığı takdirde sizin 3 aylık bekleme süreniz kan alınan tarih olan 31 Ocak’tan itibaren başlayacaktır.

Dördüncü aşamada, 3 aylık bekleme süreniz dolduktan sonra Ankara’dan gelen titrasyon test sonucunuz, evcil hayvanınızın pasaportu (aşı karnesini) ve evcil hayvanınız ile beraber herhangi bir il/ilçe tarım ve hayvancılık bakanlığına gitmelisiniz. Orada bulunan veteriner ve görevliler test sonucunuzu inceleyerek testte yazan çip numarasının hayvanınıza ait olup olmadığını kontrol edeceklerdir. Hiç bir sıkıntı olmadığı takdirde gerekli ücreti de yatırdıktan sonra yurtdışı çıkış belgenize kavuşabilirsiniz. Buradaki işlemler bir/bir buçuk saat kadar sürüyor. Bu belgeyi aldıktan sonra 10 gün içinde yurtdışına çıkmalısınız. Yani seyahatinizden 10 gün önce bu işlemi yapmanız gerekmektedir.

Not: Bu Kuduz Antikor Titre Tayin testi evcil hayvanınızın kuduz aşısını her yıl geciktirmeden yaptırdığınız takdirde ömür boyu geçerli olacak. Aynı örnekten yola çıkarsam; testten önceki kuduz aşısını 1 ocak 2023’te yaptırmıştınız. Bir sonraki kuduz aşısını 1 ocak 2024’den bir gün sonra dahi yaptırırsanız raporunuz artık geçersiz olacaktır. Test olumlu geldi güzel güzel gezdik, aradan zaman geçti derken kuduz aşısını geciktirmemelisiniz. Yoksa tekrar AB ülkelerine gitmek isterseniz bütün bu uzun bekleme süreçlerini, kan alımını, ödemeyi tekrardan baştan yapmanız gerekir.

** Veterinerler de bu konuda oldukça bilgililer. Küçük dostunuzun veterineri ile de iletişime geçebilirsiniz.

*** Tarım ve Orman bakanlığının bu konu ile ilgili dökümanına buradan ulaşabilirsiniz.

 

Süreci yürüten alternatif bir firmayla görüşüp edindiğimiz bilgileri sizin için aşağıda derledik: 

  1. Şuan gümrüklü pet kabul eden bu bölgeye sadece Türk Havayolları’dır.

  2. EU ülkeleri genel pet türlerini fazla bagaj veya kabin statüsünde kabul etmektedirler. 

 

EU ülke kuralları; 
1. Mikroçip takılır ve takım tarihi aşı karnesine beyan edilir. (Mikroçip takım tarihi her zaman kuduz aşı tarihinden önce veya aynı gün olmalıdır)

2. Mikroçipten sonra kuduz aşısı yapılır ve karneye işlenir. 

3. Kuduz aşısından min.30 gün sonra kan numunesi veterineriniz tarafından alınıp, Ankara Etlik Resmi Laboratuvara yollanır.

4. Numune alım tarihinden sonra min.90 gün geçmelidir.

NOT: Uçuştan 3-4 gün önce köpeğinizin İÇ-DIŞ Parazit uygulamalarını kural gereği yeniletmeniz gerekiyor. 

 

Süreç ile ilgili detaylar aşağıdaki gibidir:

  1. Kural gereği uçağın kargo kısmında seyahat edecektir. 

  2. Ayrıca hem çıkış hem de varış ülkesinde bir GÜMRÜK süreci olacaktır. (İstanbul ve Dublin’de). 

  3. Firmamız sadece İstanbul sürecinden sorumludur. 

  4. Evcil hayvana ait tüm evraklardan (pet pasaport, kan testi raporu, sağlık sertifikası vs.) hayvan sahibi sorumludur. 

  5. DUBLIN Gümrüğündeki çekim işlemlerinizi Türkiye’de anlaştığınız acenteniz karşılamıyorsa Dublin’deki süreç için de bir kargo acentesi ile anlaşmanız gerekiyor. Aşağıya referans olarak birkaç kargo acentesinin bilgililerini paylaştık. Onlardan süreç ve fiyat bilgisi alabilirsiniz. 

 

https://www.multicargo.ie/

https://www.pets-on-board.ie/

 

  1. Türkiye’deki gümrükleme işlemleri için hayvan sahibi, evcil hayvan ile birlikte belirlenen havalimanı, kargo terminaline uçuş günü veya uçuş gününden bir gün önce gelmelidir.

  2. Hayvan sahibi uçuştan 1-2 gün önce TARIM İLÇE Müdürlüğünden, evcil hayvan için SAĞLIK SERTİFİKASI almalıdır. Tarım Memuru, evcil hayvan ve hayvan sahibini ayrıca görmek ister.

  3. Gümrük bir devlet dairesi olduğu için hafta içi mesai saatleri içerisinde işlem yapmaktadır. Bu sebepten dolayı uçuş tarihinin hafta içi bir güne organize edilmesi gerekiyor. Uçuşlar yoğun olabilmekte o sebeple biletinizi almadan önce acentenize kontrol edebilecekleri tarih aralıkları vermelisiniz.

  4. Gümrükleme işlemleri 2-3 saat sürmektedir. 

  5. Ayrica kargo süreçleri zaman aldığı için tahmini tarihlerinizi belirlediğiniz plandan 3-4 hafta öncesinde acentenize bildirmelisiniz.

 

 

İlginizi Çekebilir

Menü