Evcil Hayvan İle Seyahat
Yurt dışına taşınmaya, farklı bir ülkede çalışmaya veya bir süre yaşamaya karar verdiniz. Yıllardır evinizi paylaştığınız minik dostunuzu geride bırakmak aklınızın ucundan bile geçmiyor, değil mi? Yurt dışına taşınma evresinde, hem ülkenizde hem de gideceğiniz yerde aynı anda göz önünde bulundurmanız ve organize etmeniz gereken pek çok konu var. Ama o telaş sırasında yavrunuzun işlemlerini ihmal edip de son dakikaya bırakmayın! Çünkü onun da sizinle gelebilmesi için halletmeniz gereken bazı işlemler var. Evcil hayvanınız ile İrlanda’ya gitmeden önce başlangıçta küçük dostlarınıza bir test yaptırmanız gerekiyor.
- Testin adı: Kuduz Antikor Titre Tayin Testi (kısaca: FAVN)
- Testi yapan kurum: Veteriner Kontrol Merkez Araştırma Enstitüsü (T.C. Gıda tarım ve hayvancılık bakanlığına bağlı, merkezi Ankara’da).
Test gayet basit. Evcil hayvanınızdan kan alınıyor ve Enstitü’ye gönderiliyor. Enstitü tarafından kanda Avrupa Birliği’nin uygun bulduğu oranda kuduza karşı antikor miktarı olup olmadığı bakılıyor.
İlk olarak test yaptırmak için çıkılan bu yolda evcil hayvanınızın son 1 yıl içinde yapılmış güncel bir kuduz aşısı olması, aşısı yoksa da kuduz aşısı yaptırılması ve aşı yaptırıldığı günden itibaren beklenilmesi gereken 30 günlük sürenin geçmesi gerekiyor. Kuduz aşısı yapılan gün ile kan alma günü arasında en az 30 gün beklenilmesi şart.
Otuz günlük süre zaten dolmuşsa ya da yeni aşı yaptırdıysanız otuz gün geçtikten sonra ikinci aşama olan kan alma ve enstitüye gönderme aşamasına geçmelisiniz. Kan numunesi (bkz. d şıkkı) ile birlikte aşağıda sayacağım evrakları da enstitüye eksiksiz göndermeniz gerekli;
- Enstitü’nün sitesinde bulabileceğiniz dilekçe örneği (elektronik ortamda doldurup yazdırdıktan sonra gönderilmesi şart)
- Test ücretini kurumun hesabına yatırdığınıza dair dekont (2019 yılı ücreti 489,50 TL).
- Evcil hayvanınızın pasaportunun (aşı karnesi) fotokopileri
- Numuneyi koyacağınız kan alma, serum saklama tüpünün ve kanı göndermek için uygun koli ve buz akülerinin enstitünün istediği şekilde olması,
- Evcil hayvanınızda muhakkak Micro Çip takılı olması gerekiyor. (Enstitü mikro çipin aşıdan önce takılı olup olmamasına dikkat etmiyor ama pasaport kontrollerinde buna takılabiliyorlar. Mikro çipin muhakkak kuduz aşısı yapıldıktan daha önce evcil hayvanınızda takılı bulunması gerektiğini söyleyip hayvanınızı ‘aşı yapılırken kimliklendirilmemiş olduğu gerekçesiyle karantinaya almaya kalkabilirler)
Pet Mikroçip kayıp hayvanlar ve çalınan hayvanların bulunması için geliştirilmiş elektronik bir sistemdir. Deri altına yerleştirilen pirinç tanesi büyüklüğündeki çip, okuyucu cihaz ile taranarak iletişim bilgilerinize ulaşılır. Bunun için veterinerinize başvurabilirsiniz.
Çip taktırma tarihindeki detay harici yukarıdaki şartlardan bir tanesi dahi eksik olduğu takdirde Enstitü test yapmadan numuneyi imha edecektir. Enstitü’de testler resmi tatiller haricinde her hafta salı günü yapılıyor ve sonuçlar dilekçede talep ettiğiniz şekilde (kargo veya posta yoluyla) gönderiliyor.
Gelelim üçüncü aşamaya, Ankara’dan titrasyon testi sonuçlarınız geldi ve baktınız ki testte olumsuz bir durum yok. Şimdi AB’ye girmeden önce 3 aylık bir bekleme süreniz var. Bu 3 aylık süre evcil hayvanınızdan kan alındığı tarihten itibaren başlıyor.
Örneklendirmek gerekirse; 1 ocakta kuduz aşısı yaptırdınız. Otuz günlük bekleme süresi geçti ve 31 ocakta kan aldınız enstitüye gönderdiniz. Sonucun ne zaman geldiğinin bir önemi yok. Kan değerleri uygun çıktığı takdirde sizin 3 aylık bekleme süreniz kan alınan tarih olan 31 ocaktan itibaren başlayacaktır.
Dördüncü aşamada, 3 aylık bekleme süreniz dolduktan sonra Ankara’dan gelen titrasyon test sonucunuz, evcil hayvanınızın pasaportu (aşı karnesini) ve evcil hayvanınız ile beraber herhangi bir il/ilçe tarım ve hayvancılık bakanlığına gitmelisiniz. Orada bulunan veteriner ve görevliler test sonucunuzu inceleyerek testte yazan çip numarasının hayvanınıza ait olup olmadığını kontrol edeceklerdir. Hiç bir sıkıntı olmadığı takdirde gerekli ücreti de yatırdıktan sonra yurtdışı çıkış belgenize kavuşabilirsiniz. Buradaki işlemler bir/bir buçuk saat kadar sürüyor. Bu belgeyi aldıktan sonra 10 gün içinde yurtdışına çıkmalısınız. Yani seyahatinizden 10 gün önce bu işlemi yapmanız gerekmektedir.
Not: Bu Kuduz Antikor Titre Tayin testi evcil hayvanınızın kuduz aşısını her yıl geciktirmeden yaptırdığınız takdirde ömür boyu geçerli olacak. Aynı örnekten yola çıkarsam; testten önceki kuduz aşısını 1 ocak 2021’de yaptırmıştınız. Bir sonraki kuduz aşısını 1 ocak 2022’den bir gün sonra dahi yaptırırsanız raporunuz artık çöp olacaktır. Test olumlu geldi güzel güzel gezdik, aradan zaman geçti derken kuduz aşısını geciktirmemelisiniz. Yoksa tekrar AB ülkelerine gitmek isterseniz bütün bu uzun bekleme süreçlerini, kan alımını, ödemeyi tekrardan baştan yapmanız gerekir.
** Veterinerler de bu konuda oldukça bilgililer. Küçük dostunuzun veterineri ile de iletişime geçebilirsiniz.
İlginizi Çekebilir









