İşte İrlanda Maceram Böyle başladı

Ben Mehmet Ergün, Metalurji Malzeme Mühendisiyim. İrlanda maceran şu şekilde başladı: Türkiye’de kaç tane firma ile iş görüşmesine gittim bilmiyorum. Genel olarak uymayan nokta hep İngilizceydi. Böyle olunca ben her zamanki gibi hızlı bir karar alıp İrlanda’da dil okuluna gitmeye karar verdim, daha sonra da kısa bir araştırma sonucunda Eğitim İrlanda’ya ulaştım.

Eğitim İrlanda

Eğitim İrlanda İstanbul ofisinden Leyla Hanım benimle ilgilendi ve danışmanlık yaptı sağ olsun. Bence onun için hiç kolay olmamıştır bana danışmanlık yapmak. Şöyle ki, şimdi geriye dönüp baktığımda farkedebiliyorum. Garip kelimesi az olur ve ben bir sürü saçma şey yaptım.

Onlara da değinmek isterim çünkü önemli noktalar. Bu tür olaylar bence firmanın kalitesi ile alakalıdır. Günde en az 10 defa konuşuyorduk. Leyla Hanım şu şöyle şu böyle zaten mesajlar havada uçuyor artık kadıncağız yetişemiyordu bana. Çünkü benim yapım farklı her zaman mükemmeli isterim ve her şeyi iyi yapayım sonuç ne olursa olsun sıkıntı benden değildi diyebileyim diye ama o zaten işi bildiği için rahattı. Bu arada ben Leyla hanımı uçağa binene kadar hiç görmedim bütün işlemlerimizi telefon ve mail üzerinden hallettik. Şansa bakın ki Leyla Hanım da Dublin’e Eğitim İrlanda’nın ofisini ziyarete gideceği için aynı uçağa bilet aldık ve İrlanda’ya birlikte gittik.

Süreç sırasında benim babaannem vefat ettiği için işlemler biraz gecikti. Zaten danışmanım da Mehmet Bey bu işler kolay değil yurtdışında 8 ay geçireceksiniz yarın uçağa binip gidemezsiniz sakin olun diye söylemişti.Her neyse tarih olayını çok iyi ayarladı gerçekten ve dediği gibi bir ay bir hafta sonunda Dublin’e geldim.

Bu süre zarfında Leyla hanım ile belki 1000 defa konuştuk ve bir konuşmada VFS Global aracı kurumundan kaynaklı hatadan dolayı aradım ve sorum şu idi ben sizin dediğiniz hesaba 4000 Euro yatırdım pasaportum herşeyim dediğiniz firmada neredeler bulun sistemde göremiyorum ben gerçekten dolandırıldığımı düşünüyordum bakar mısınız kabalığa.

Leyla Hanım ile ilk defa uçakta tanıştık ve beraber Dublin’e geldik. Havaalanında başka bir acente ile dil okuluna gelen bir Türk arkadaş ile karşılaştık onu kontrolde çevirdiler ama ben sıkıntı yaşamadım geçtim.Çocuğu sallamışlar resmen buraya nereden gelmiş ne yapmış bilmiyorum ama her ne ise Burak Bey karşıladı bizi ve ben hala beni nereye götürüyorlar acaba oda tek kişilik değilde çift kişilik olur mu belki kandırdılar falan devam ediyorum böyle 😀 İngilizcem neredeyse hiç yok ve tedirginim.

Burak Bey eve yerleştirdi beni, bütün konuları açıkladı işte uygulamalar okula nasıl giderim hangi otobüs ile vs her şeyi anlattı. Sonra yirmi gün yemeden içmeden ev aradım o konuda da yardım aldım Türkiye’den param gelecekti ve Eğitim İrlanda bu konuda da imdadıma yetişti, Eğitim İrlanda’nın banka hesabını kullandım. Banka kartım gelecekti onu da getirttiler. Ayrıca Eğitim İrlanda Dublin ofisinde belirli aralıklarla etkinlikler oluyor, ben kahvaltı etkinliğine katılmıştım ve efsaneydi.

İngilizce Seviyesi

Okulun yapmış ilk gün yapmış olduğu seviye belirleme sınavına istinaden A1 seviyesinde dil okuluna başladım fakat 3.5 ay zarfında B1 seviyesine geçtim.

İrlanda’da Çalışma Ortamı

Çalıştığım yerdeki arkadaşlarım, buradaki insanlar gerçekten muhteşemler. İllaki sıkıntım oldu ama bu her yerde her ülkede olabilecek sıkıntılar ve buraya geldiğimde hiç İngilizcem yoktu gerçekten. Şuan ise her ülkeden arkadaşlarım var dostluklarım var hayallerim var.

İrlanda’da Ev Bulmak

Ev bulmak için her yere bakıyordum bir sürü site var ve aktif olmalısınız. Her zaman ve her yere bakmalısınız. Ben 15 gün sonra bu konuda pes etmeye başlamıştım çünkü zordu bir türlü bulamıyordum. Daha sonra Eğitim İrlanda’ya söyledim bana şu özelliklerde bir tek kişilik oda ayarlar mısınız diye. Onlar bir ev buldu ve bende fotoğraflarına baktım daha sonra tamam dedim ve orayı kiraladım.

Onlar bana evi ayarladılar ve bende tamam dedim fakat öğleden sonra o zamanki kaldığım evin sahibi istiyorsan odayı daha uzun kiralayabilirim diye mesaj attı. Durum böyle olunca ben Eğitim İrlanda’yı tekrar aradım durumu anlatınca hiç sıkıntı değil diyip rezervasyonumu iptal ettiler. Normalde ben eğer bir söz vermişsem bozabilecek bir tek karşı ama yine de onlara sorduğumda onlar hiç sıkıntı çıkarmadılar sağolsunlar.

 

Geldikten 15 gün sonra yine Eğitim İrlanda’yı aradım yine benim İngilizcem neden gelişmiyor? diye hesap sorum 😀 Sonra bir kaç taktik daha aldım tabi 😀 İş bulma konusunda da Leyla Hanım‘ın dediklerini yaptım. Aynı zamanda bir arkadaşımdan bir dosya aldım içerisinde 1200 tane iş vardı ve onun sayesinde tek seferde 20’ye yakın iş görüşmem oldu.

Ben inanmıyorum iş bulamıyorum ev bulamıyorum diyenlere, tamam gerçekten zor ama adam barlardan çıkmıyor sonra şu yok bu yok. Bana fazla olan iş görüşmelerini arkadaşlarıma yönlendirdim hepsini ama hepsi de ben bu işi yapmam burası uzak burası şöyle burası böyle diye şikayet etti.

Türkiye’de bile İngilizcemiz yok diye mühendislik yapamayıp burada mühendislik alanında iş aramak saçma olabiliyor tabi ki. Çalıştığım yerde bana çok yardım ettiler ve çalışırken çok eğleniyorum yorgunluk mu umrumda değil mutluyum çünkü.

ISI Dublin

İrlanda’da dil okulu araştırması yaparken ISI Dublin’i tercih ettim ve okulumu beğeniyorum 3.5 ay zarfında iki seviye atladım. Bu tamamen kendime güvendiğim için oldu. Zaten hocalar da sürekli sizinle ilgileniyorlar ve sizi anlıyorlar, yanlışlarınızı da sizi sıkmadan eğlenceli bir şekilde anlatıyorlar sınıfta kahkahalar havada uçuyor.

Mesela bir arkadaşım yanlışlıkla yılan yedim dedi ve ben de buna benzer farklı bir hata yaptım. Hatam biraz sıkıntılıydı ama öğrenince kahkaha artık güldük eğlendik. Tabi ki bu ve bunun gibi durumlar sizin kafanıza kazınıyor sonra o kelimeyi ya da yaptığınız yanlışı unutmuyorsunuz.

Şöyle bir anım daha var gıcık olduğum bir çocuk vardı ondan ’’ that’s it’’ bunu öğrendim mesela 😀 Listeyi gerçekten uzatabilirim. Benim şahsi fikrim şu yönde korkmayın yanlış yaparım diye, insanlar zaten öğrenci olduğunuzu hemen anlıyorlar ve gayet anlayışlı yaklaşıyorlar.

İrlandalılar da gerçekten çok yardımsever. Ben ev aramaya çıktığımda şarjım bitti ve bana sokaktan geçen kadınlar yardım ettiler, çünkü daha çok yeniydim hiçbiryeri bilmiyordum.

Teşekkürler Eğitim İrlanda. Bu arada küçük bir not beni dolandırmamışlar. 🙂

İlginizi Çekebilir

Menü