İrlanda’daki Resmi Tatilleri

Bu yazımızda İrlanda Cumhuriyeti’ndeki resmi tatillerden ve kutlanış biçimlerinden bahsedeceğiz.

New Year’s Day

Yeni yıl günü hepimizin bildiği üzere Miladi takvimin ilk (1 Ocak) günüdür. Dünyada kutlanan en yaygın resmi tatil günüdür. Geleneksel olarak saat yerel saatlerde gece yarısı 00:00’da havai fişek gösterileri ve çeşitli etkinliklerle kutlanır. Yeni yıl gününün tarihçesine baktığımızda Roma dönemine kadar gitmektedir. O dönemde Romalı bürokratlar mitolojide kapı tanrısı olarak kabul edilen iki başlı Janus’tan esinlenerek January (Ocak) ismini belirlemişlerdir. Janus bir yüzü öne bakacak diğer yüzü geriye bakacak şekilde olduğu için yılın başında ki ay için uygun bir isim olarak kabul görmüştür. Roma Katolik Kilisesi resmen 1582 yılında 1 Ocak’ı yeni yılın ilk günü olarak kabul etmiş ve bu tarihten sonra global olarak kabul görmeye başlamıştır.

St. Patrick’s Day

Aziz Patrick Günü, İrlanda Cumhuriyeti ve Kuzey İrlanda’da resmi tatil olarak kutlanmaktadır. Bugünün en önemli özelliği karnaval havasında kutlanmasından geçer. İnsanlar bugüne özgü yeşil ağırlıklı ve yonca simgeli kıyafetler giyer ve sokaklarda topluca dans ederler. Bugünün şerefine donutlar fırından yeşil renkte çıkar. Dünya bira tüketimi bugün ortalamanın iki katına çıkar. Geleneksel akşam yemeği olan corned beef yemeğiyle gün sonlandırıır. Tarihçesine baktığımızda Aziz Patrick gerçekte ne aziz nede İrlanda’lıydı. Kendisi 4. yüzyılın sonlarına doğru İngiltere’de Romalı bir ailede doğdu. Asıl ismi Maewyn Succar olan bu adam gençken İrlandalı akıncılar tarafından kaçırıldı ve köle yapıldı. Succar bir şekilde kaçarak ülkesi olan İngiltere’ye döndü ve kiliseye sığındı. Yıllar sonra rahip olarak Patricius ismini aldı ve İrlanda’ya geri döndü. İrlanda’nın hristiyanlaşmasında öncü oldu. İrlanda’lılar tarafından aziz olarak kabul edildi. Bugün sadece İrlanda Cumhuriyeti’nde değil bunun yanı sıra çeşitli ülkelere dağılmış İrlandalılar 17 mart gününde Succar’ı anarak eğlenmekte ve kutlamalar yapmaktadırlar.

Easter Monday

Paskalya pazartesi Paskalya Pazarının ertesi günü kutlanan bir Hristiyan bayramıdır. Dolunay hesabına göre belirlenen bir gün olduğu için her yıl farklı tarihlerde gerçekleşmektedir. Paskalya’nın olabileceği en erken tarih 22 Mart ve en geç 25 Nisan’dır. Paskalya Günü evde özel çörekler hazırlanır. Kaynamış yumurtalar boyanır ve çocukların bulması için etrafa saklanır. En çok yumurta bulana ödül verilir 🙂 Mumlar yakılır ve dualar edilir. Tarihçesine baktığımızda neredeyse iki bin yıl öncesine dayanır. Paganlıktan hristiyanlığa geçmiş bir gelenektir. Paskalya ismi, şöleni Vernal Equinox’ta kutlanan, doğurganlık tanrıçası pagan tanrıçası ‘Ostara’ veya ‘Eostre’den gelmektedir. Paskalya kutlamaları denince aklımıza hemen renkli yumurtalar gelir. Yumurtanın hristiyanlıktaki anlamı yeniden doğusu ve dirilişi temsil eder. Bu yumurta geleneği ise çok eski bir pagan geleneği olup baharın kutlanması amacıyla başlamıştır. Eski Persler yeni yıllarını vernal ekinoks zamanında yumurta boyayarak kutlamışlardır.

Christmas Day

2 milyardan fazla hristiyan her yıl 25 aralıkta Hz. İsa’nın doğumunu kutlamaktadır. Tarihçesine baktığımızda İsa’nın doğumunun hikayesi güçlü bir temele sahiptir. Bununla birlikte Noel ile ilişkilendirilen geleneklerin çoğu ise Hristiyanlık öncesi Pagan inançlarından geliştiği anlaşılmaktadır. Aralık ayının sonlarında Noel kutlaması kesinlikle o dönemde gerçekleşen ve Kış Gün dönümü’nü kutlayan kutlamaların bir sonucudur. Bunların en dikkat çekeni , aslen Cermen halkı tarafından kutlanan bir kış putperest festivali olan Yule’dir. Ökseotu ve Carol Singing gibi geleneklerin temelinde yine pagan gelenekleri olduğu görülmektedir.

St. Stephen’s Day

Aziz Stephen günü 26 aralıkta geçit törenleri yapılarak devam etmektedir. Ayrıca İrlanda’da Wren günü olarak adlandırılmaktadır. Ayrıca bazı ülkelerde Noel bayramının devamı olarak görülmektedir. Tarihçesine bakıldığında ilk hristiyan şehit olan Aziz Stephen’ı anmak için ortaya çıkmıştır.

İrlanda’da Bank Holidays 

May Bank Holiday

İrlandalıların 1 mayısı diyebileceğimiz bir gündür. Mayıs ayının ilk pazartesi kutlanır. İşçi bayramıyla yakından ilgilidir. Tarihçesine baktığımızda ilk defa 1993 yılında kutlanmış ve 4 Mayıs 1994’te ilk defa resmi tatil olmuştur.

June Bank Holiday

İrlanda’nın ulusal tatilleri arasında yer alır. Haziran ayının ilk pazartesi kutlanır. Tarihçesine baktığımızda bu tatil İrlanda’nın hala İngiltere’ye bağlı olduğu dönemde Banka Tatilleri yasasıyla İrlanda’da resmi tatil olarak kabul edilmiş ve İrlanda Cumhuriyeti kurulduğunda devam ettirilmiştir.

August Bank Holiday

Bir önceki tatil gibi ayın başında ki ilk pazartesi kutlanır. Tarihçesi 1871 tarihli İngiltere Banka Tatili yasasına dayanmaktadır.

October Bank Holiday

Ekim ayının son pazartesinde kutlanır. 1973 yılında AET’e katıldıktan sonra İrlanda resmi tatilerinin sayısı İşçiler için zorunlu olan resmi tatil sınırının altında kaldığı için tatil olarak ilan edilmiştir. Bugünün seçilmesinde herhangi bir sebeb belirtilmemiştir.

İlginizi Çekebilir

Menü